Cristina Leahu – Scriu despre iubire, ador tango și fac yoga


Fiecare poezie din volumul ‘Cercuri Ovale ce râd’ are câte o istorie în spate, o istorie a iubirii imposibile

                                                                                                                                                            Cristina Leahu, Barcelona

RoBarna: Buna ziua Cristina Leahu. Spune-ne te rog despre tine în câteva cuvinte de început.

Cristina Leahu: Cristina Leahu este suma experiențelor trăite de pâna acum. Este ADN-ul tuturor strămoșilor din neam și neam. Este neputința tuturor oamenilor și puterea tuturor zeilor. Cristina Leahu – Este.

RB – De unde ești și cum ai ajuns în Barcelona?

– Cu cât mai mult timp trece, cu atât mai greu îmi este să răspund la întrebarea ‘de unde ești?’. Sunt un cetățean al pământului, am primit energia și încărcătura atâtor locuri, nu mai pot spune că sunt de undeva anume. Da, m-am născut la Chişinău, mă simt mândră și norocoasă pentru asta, pe parcursul vieții vreau să-i fac cât mai multe cadouri Chișinăului și Moldovei în general.

La 13 ani m-am mutat la București, o experiență de neuitat, 10 ani de București, a fost o experiență de creștere, maturizare, experimentare, formare a personalității, lansare în viață, Bucureștiul m-a iubit mult, cred că și azi mă iubește dacă mă întorc la el.

Am studiat la Londra, acolo am descoperit ce înseamnă să fii departe de spiritul balcanic și că Londra nu avea cum să fie decât un popas cultural educațional al vieții mele.

Apoi a urmat București, Barcelona, Stochkolm, Barcelona. Datorită poziției pe care o ocupam în cadrul guvernului călătoream destul de mult. În una din călătorii mi-am cunoscut viitorul soț. Totul a fost o întâmplare a ființei mele care m-a dus rapid la urmatorul nivel. Ne-am cunoscut la Barcelona, am descoperit că fusesem vecini la Chișinău și că am învățat în aceiași scoală, ne-am căsătorit la 5 luni după ce ne-am cunoscut.cristina_leahu

Sunt o persoană care trăiește viața cu pasiune, sunt foc, ard intens, orice trăire o simt cu fiecare milimetru al trupului, sufletului și al minții. Barcelona a fost cea care ne-a așternut covorul iubirii. Se spune că Parisul este orașul iubirii, și vin cu o distincție personală, Parisul este pentru îndragostire, Barcelona este pentru iubire, de sine, de viața, de frumos. Barcelona a fost alegerea noastră. Aici m-am simțit acasă de la bun început, am senzația că într-o altă viață m-am născut aici.

RB – Cum ai perceput străinătatea?

– Sunt un călător prin lume, străinătatea îți dă multă bogație spirituală, culturală, de viață. Ești mai bogat cu încă un popor când mergi într-un alt loc. Am avut noroc de oameni frumoși și buni în jurul nostru. Nu e ușor să-ţi rupi rădăcinile. Dar când le rupi, simți cum încep să- ți crească aripi, cu ele poți zbura. Important e să nu-ți uiți rădăcinile și de unde vii.

RB – ‘Cercuri Ovale ce râd’. Cum ai ajuns la acest titlu?

– Nichita Stănescu și cubul perfect însă cu un colț ciobit, a stat la baza cercurilor mele, de n-ar fi fost ovale, ar fi fost perfecte. Dar ele sunt ca mine, imperfecte dar complete, și râd. Inginerii nu ar fi de acord cu această imperfecțiune, de aceea aleg arta pentru a mă exprima, e mai flexibilă.

RB – Povestește-ne câte ceva despre această carte, despre poeziile tale.

– Este o carte pentru savurat. Nu este o carte să o sorbi dintr-o înghițitură. Este un album de iubiri care se savurează ca vinul din cupe regești, câte o înghițitură. La momentul potrivit. Pe un mal de mediterană, la un chateau din sudul Franței, la un ceai – ascuns de nămeții canadieni sau în aeroport la plecări, indiferent unde ești, poți sorbi din esența plăcerii interzise a imaginației artistice. Cercuri Ovale ce Râd este hrană pentru suflet și accesoriu pentru labirintul mintii.

Fiecare poezie din albumul ”Cercuri ovale ce rad” are câte o istorie în spate, o istorie a iubirii imposibile. Poeziile sunt situații reale îmbrăcate în metafore și exprimate în versuri. Tot volumul de poezii are ca temă centrală Iubirea Imposibilă. Dureroasele încrucișări de drumuri care, duc spre nicăieri. Atunci când trăiești imposibilitatea o poți lua ca pe o provocare sau ca pe un joc. Oricare dintre roluri are aceiași finalitate. Și cu toate astea, noi, ne asumăm rolul și ne scufundăm în joc.

Uneori doare, uneori ți-e frică, uneori ți-e rușine, iar uneori atât de tare îți dorești, încât nu-ți mai pasă. Sunt momente în viață când intri pe ringul de dans, conectezi și, te pierzi în sunetul muzicii și în plăcerea mișcării, te pierzi atât de tare încât uiți că pe margine sunt spectatori, uiți că cineva undeva te așteaptă, uiți de tot, și timpul uită de tine. Ești acolo și atunci și doar acea clipă contează. Restul totul se dizolvă într o lipsă de importantă. Acele clipe sunt șirul filmului a celei din urmă respirații, pentru care merită trăit.

Vă rog, nu vă fie frică să iubiți, este atât de gustos. Iubiți până la capăt !

RB – Ai mai publicat ceva pâna acum? Te consideri poeta?cristina leahu pagina

– Și da și nu. Prima mea poezie am scris-o la 13 ani, mulțumesc pentru dăruirea cu care a lucrat cu noi profa de română dna Coman Lucia. Tot atunci a fost și publicată în revista școlii. Mi s-a părut un gest de recunoaștere, dar nu neapărat o realizare. Șirul poeziilor nu s-a mai oprit de atunci.

Ele sunt expresia simțirilor mele în cuvinte în anumite momente ale vieții, le-am organizat în carte și le am împărtășit cu ceilalți. Am fost plăcut surprinsă să realizez că sunt încojurată de atât de multă lume iubitoare de artă si frumos. Arta este hrană pentru suflet, fiecare dintre noi trebuie să ne alimentăm și sufletul, asta ne face să fim armonioși.

RB – Te gândești să mai pregatești alt volum de poezie? Ne dezvălui câteva dintre planurile tale de viitor?

– Neavând nici o așteptare în momentul apariției cărții ” Cercuri Ovale ce Râd” mărturisesc că am rămas foarte plăcut surprinsă de reactia celor care au aflat vestea. Vânzarile online au început din primele 24h de la lansare iar cartea a ajuns deja pe mai multe continente.

Am primit o multime de solicitari pentru format de carte (hard copy) deoacamdată mențin doar versiunea online. Iubesc copacii dar și mirosul de carte noua în mână. Deocamdată oscilez, în funcție de câte solicitari o să am, probabil, voi face și o ediție limitată print.

Pe această cale vreau să mulțumesc
– celor care au iubit cu patimă
– celor care au inspirat proiectul
– celor care au susținut idea
– celor care cumpără cartea
– celor care iubesc poezia
– celor care promovează frumosul

Scrisul este o supapă pentru a evacua trăirile intense și viața este sursa de inspirație iar după mai puțin de o luna de la aparitia primei cărti mă simt motivată să dezvolt mai mult proiectul. Nu pot dezvalui foarte multe. Va fi ceva inedit, mă pregătesc pentru un experiment lingvistic, am implicat persoane care vor aporta experiențe proprii în proiect și singurul lucru care îl pot mărturisi este ca vor fi istorii scurte gata pe sfârșit de toamnă. Pregătesc pentru zilele de decembrie o delectare cu gust de marțipan a unui nou val de iubiri în proză. Voi continua să scriu poezie, nu pentru că așa îmi propun ci pentru că poezia vine prin mine, eu sunt doar un mijloc.

RB – În afară de carte,

– Mă pasionează oamenii, în mod special mintea lor, fac consultații individuale de coaching și mentoring în mod special pentru femei. Energia lor creativa este un tezaur care trebuie potentat, mai ales în ziua de azi. Pentru că, Femeile nu conduc lumea, ele o nasc! Scriu despre iubire, ador tango și fac yoga.

RB – În incheiere dacă dorești să mai transmiți ceva cititorilor revistei RoBarna

– Felicit RoBarna pentru initiațivă și pentru focusul permanent pe oameni. Felicitari pentru acțiunile de coagulare a persoanelor cu aceleași interese. Abia aștept să organizați un cenaclu literar, unde persoanele care consumă sau crează artă să poată împărtăși momente împreună.