Galati – Somerii refuza locurile de munca


Şomerii din judeţul Galaţi refuză locurile de muncă oferite

Primarul oraşului Târgu Bujor din Judeţul Galaţi le-a oferit şomerilor posibilitatea de a lucra la culesul viilor staţiunii de cercetare din localitate. Răspunsul lor? În Italia se câştigă mai mult.

Oraşul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, peste 300 de şomeri. Cu asta se confruntă localitatea care încearcă să reducă numărul lor cât de mult se poate. Autorităţile au fost însă întâmpinate cu refuzuri categorice din partea oamenilor care nu-şi mai doresc să lucreze. Deşi oraşul beneficiază de peste 400 de hectare de vie, dintre cei aproximativ 170 de zilieri care lucrează aici în sezonul culesului, doar 20 sunt localnici. Câştigă între 50 şi 100 de lei pe zi.

În ciuda faptului că zona e săracă, iar numărul şomerilor e în continuă creştere, oamenii nu par a fi deranjaţi de acest aspect. „E foarte puţin. Cum să munceşti pe 50 de lei? Numai ţigările sunt 16 lei, nu se merită”, a spus unul dintre localnici. Un altul, mai conştiincios, face o aluzie la zilele de muncă petrecute în Italia unde lua 50 de euro pentru 6 ore de muncă. „Nu sunt de acord, sunt bani foarte puţini. Dacă îmi dă 50 de euro de la ora 7.00 până la ora 14.00, ma duc. Atât iau în Italia. La noi în România mori de foame”.

Primarul a încercat să-i convingă să vină la muncă inclusiv pe Facebook, însă degeaba. Oamenii preferă să trăiască din ajutoarele sociale care „nu sunt cine ştie ce, dar măcar nu faci nimic pentru banii ăştia”.

Pentru a evita ca să nu rămână cu strugurii neculeşi, inginerii de la staţiune au adus oameni şi din alte judeţe.