Dansul contemporan: gratie, atitudine, miscare, arta


Spectacolul Iron Cage de miercuri va fi un eveniment special și pentru ineditul genului artistic pe care îl reprezintă: dansul contemporan.

Despre dansul contemporan, cei mai mulți dintre noi știm doar că este un gen de dans în picioarele goale. Evident că este mult mai mult decât atât și profităm de prezența companiei de dans contemporan Secția de Coregrafie din București condusă de Sandra Mahvima pe scena de la Centrul de Arte din Sitges, miercuri 21 septembrie, pentru o scurtă prezentare a genului artistic pe care îl reprezintă.

Asociația Secția de Coregrafie este o organizație non-guvernamentală care susține cercetarea teoretică, dezvoltarea producțiilor coregrafice și promovează tinerii artiști contemporani. Creează programe culturale atât pentru tânăra generație de artiști, cât și pentru public.

RoBarna: Sunteţi dansator şi coregraf. Sunteți și președinta Asociației Secției de Coregrafie din București. Ce presupune această muncă?

Sandra Mavhima: Mult dans, răbdare și activitate birocratică.

– Ce înseamnă dansul contemporan pe scena artístică?

– Este un amalgam de stiluri, în sensul frumos.

Dansul contemporan este norocos că are un public fidel, curios să vadă multe spectacole de dans, care din nefericire nu prea pot fi văzute pentru că nu există suficiente săli care să poată găzdui astfel de spectacole. De fapt, dansul contemporan, pe întreaga scena artistică, se confrunta cu o problema „locativă”, care sunt încrezătore ca se va rezolva în timp prin răbdarea și perseverența artiștilor.

– Câteva repere despre istoria dansului contemporan?

– Istoria dansului contemporan este un amalgam de stiluri de dans și tehnici de creație artistică. Este influențată de istoria teatrului și a artelor vizuale, se leagă atât de începuturile muzicii experimentale, cât și de baletele neoclasice sau dansul modern.

Câteva puncte de referință pot fi găsite în modul de gândire al unor lucrări de experiment coregrafic realizate în secolul al XX-lea de către coregrafi ca Merce Cunningham, Yvonne Rainner, Bill T. Jones, William Forsythe, s.a. Poate chiar și personalitatea lui Bob Fosse este posibil să fi avut ceva de spus. In egală masură sunt și alte prezențe artistice care au acontribuit la conturarea istoriei, Marcel Duchamp, John Cage, Antonin Artaud, dar sunt convinsă că mergând la cât mai multe spectacole de dans veți reuși să scrieți altă istorie, una care poate se leaga de sentimentele, experiențele și viața dumneavoastră.

– Ce caută în dansul contemporan artistul?

– Libertatea, exprimarea emoției, satisfacerea nevoii de mișcare și cultivarea simțului artistic.  Emoții pe care fiecare dintre noi le căutăm atunci cand simțim nevoia să dansăm.

dans contemporan

 

 

Descrierea spectacolului:

”IronCage” tratează la nivel fizic și senzorial ideea de libertate, autonomie și identitate. În dezvoltarea lucrării, coregrafa Eva Sanchez Martz s-a inspirat din conceptul propus de Max Weber, prin crearea unor punți de legătură între compoziția coregrafică și fenomenul raționalizării, atât din perspectiva pietrificării mecanizate, dar și a valorilor subiective haotice și atropice. Mișcarea dinamică generează în interiorul spectacolului diferite arhitecturi imaginare, iar întreaga structură coregrafică, arată publicului deciziile unei conștiințe colective afectate de raționalitatea socială care este istorică, cultural determinată și supusă unor contexte interpretative variabile.

„IronCage” este într-un final, întâlnirea unică dintre două culturi diferite ale dansului, cea română și cea spaniolă, cu intenția de a crea un produs autentic și capabil să exprime esența unei chimii artistice.

Coregraf: Eva Sánchez Martz // Martz Contemporary Dance Company
Dansatori: Diana Chira, Idris Clate, Alina Radu, Cristian Hariga, Sara Colomino, Josep Maria Monreal, Rita Giannuzzi

Producători: Sandra Mavhima și Eva Sánchez Martz
Asistent artistic: Sara Colomino
Asistent de proiect: Daniela Sima
Comunicare și PR: Roxana Marin // Dans Cult Communication

Partener media în Spania: Revista Robarna de Barcelona
Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la Bucuresti & Institutul Cervantes

”IronCage” este un proiect finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CentenArt. Institutul Cultural Român nu este responsabil pentru conținutul prezentului material. Spectacolul va avea premiera internatională pe 21 septembire, în cadrul Institutului de Artă Barcelona. Premiera națională va fi pe 19 octombrie la Institutul Cervantes, în cadrul proiectului ALT Concurs Național de Coregrafie.

Din portofoliul Sandra Mavhima:

Sandra Mavhima este dansator, coregraf si producător de dans. Coordonează compania de producție de dans X și 0 Dance Project si Asociația

Secția de Coregrafie, organizații sub egida cărora realizează proiecte precum ALT Concurs Național de Coregrafie, Zilele Dansului Contemporan la Biblioteca Națională, Revista online ADN și programul curatorial Cartierului de Dans. A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” și Universitatea Națională de Artă Facultatea Istoria Artei, este licențiată în coregrafie și masterantă în Artele Spectacolului la Universitatea Națională de Teatru I.L.Caragiale și prezent este doctorand în cadrul aceleași universități. Sandra a colaborat cu instituții precum Centrul Național al Dansului, Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul de Opereta “I. Dacian”, Circul Globus, galeriile de artă Atelier 030202 și Allegra Nomad, a realizat coregrafii pentru companii și artiști precum Mercedes, Gorenje, Disney, JTI, Unilever, Cannon, Fiat, Ericsson, UPC, ELLE, P&G, Redd’s, Toshiba, Dorna, Nissan, Gorenje, Morandi, Antonia, Sophia, The Marker, Anggun, ș.a.

În calitate de profesor, a susținut ateliere de dans pentru dansatori profesioniști și amatori, cursuri pentru studenții secțiilor de coregrafie ai Universității de Teatru și elevii Liceului de Coregrafie, Floria Capsali, Sava și Jean Monnet, rezultatele sale fiind recompensate de Ministerului Educației cu Diplome de Excelență sau de Onoare, premii în cadrul olimpiadelor naționale de coregrafie sau concursurilor de muzică.

Fie că este vorba de activitatea artistică sau de managent cultural, Sandra a reușit să se impună ca fiind unul dintre cei mai incitanți artiști români cu proiecte ce sparg granițele dintre coregrafie, film, teatru și curatorie. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără performance‐ul “Căderea Evei”, spectacolele de dans contemporan“Dor” (invitat în cadrul Jocurilor Francofoniei din Liban, Beirut și International Dance Festival Tailanda, Bangkok), “Invisible Twin” și ”Collide”, spectacolele de teatrul “Furtuna” și “Noi Doi” în regia Cătălinei Buzoianu și scurt metrajul experimental “Collective Identity”, selecționat de Essential Dance Film – TenduTv pentru colecția din 2012 a celor mai reprezentative filme de dans din lume și prezentat în cadrul festivalelor Bucharest International Experimental Film Festival, NEXT Film și ShortUp.