Sănătatea în greva – Federația SANITAS, în grevă japoneză


Începând de astăzi, membrii Federației Sanitas au intrat în greva japoneză. Ei sunt nemulțumiți de discrepanțele salariale din sistemul bugetar. Ei au anunțat că nu vor renunța la proteste până cerințele nu le vor fi soluționate. Sunt hotărâți ca peste o săptămână să intre în grevă de avertisment, ca mai apoi, pe 31 octombrie, să intre în grevă generală.

Zeci de mii de membri ai Federației Sanitas sunt astăzi în grevă japoneză. Toți cei care sunt la serviciu vor purta banderolă, în semn de protest față de ordonanțele privind salarizarea în sistemul de sănătate. La protest participă și angajați care nu sunt membri de sindicat.

Protestatarii cer ca și personalul tehnic și administrativ din sănătate să beneficieze de majorările salariale prevăzute de ordonanța 20/2016. Este vorba despre 23.000 de persoane, la care se adaugă 1.800 de funcționari publici din Direcțiile de Sănătate Publică, angajații din asistență socială și din grădinițe.

Sindicaliștii mai solicită rezolvarea deficitelor majore dintre spitalele clinice și cele neclinice și a discrepanțelor din rândul asistenților medicali, între cei cu studii superioare și angajații de școală postliceală, precum și creșterea veniturilor pentru angajații din asistența socială.

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat că protestele vor continua. Peste o săptămână vor organiza o grevă de avertisment de două ore, urmând ca pe 31 octombrie să declanșeze grevă generală pe perioadă nedeterminată.

În urma negocierilor cu reprezentanții Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că speră ca, până la greva generală, ordonanța să ajungă în plen și să fie rezolvată și problema acelor categorii de personal medical care nu au fost incluse în creșterile salariale.

Nu sunt singurele acțiuni de acest gen în această lună. Pe 4 octombrie, membrii Federației Sanitas au pichetat Ministerul Sănătății, iar pe 11 octombrie au pichetat Parlamentul României.