‘Intalnire cu Mihai Eminescu’, la Sibiu


Aceasta este săptămâna dedicată marelui poet, Mihai Eminescu. Peste tot în țară au loc diferite manifestații culturale omagiale. De la cei mai mici, până la seniori, toți își aduc aminte de biografia poetică a lui Eminescu. Astăzi ne oprim la Sibiu. În ziua de 13 ianuarie, orele 13.00, la statuia poetului din Parcul Sub Arini, va avea loc evenimentul intitulat ‘Intalnire cu Mihai Eminescu’.

La 62 de kilometri de Sibiu, se află orașul Blaj. Pentru Eminescu, Blajul înseamnă un capitol important al biografiei sale poetice. G. Călinescu îşi intitulează un capitol din biografia consacrată poetului, ‘La Blaj’, 1866.

satelit televizor

Este oraşul în care a făcut cunoştinţă cu teologii blăjeni, ce i-au devenit prieteni, oraşul unde a aprofundat literatura populară ardeleană şi istoria Transilvaniei, a cunoscut sau a ascultat pe doi mari cărturari blăjeni ai epocii: Timotei Cipariu şi Ioan Micu Moldovan (Moldovănuţ). Şi inspirat de toate acestea a scris despre Revoluţia de la 1848 din Transilvania pagini memorabile de roman (Geniu pustiu), poeme evocatoare despre Horia şi Andrei Mureşanu, articole curajoase despre oprimarea românilor ardeleni în Imperiul austro-ungar, de elogiere a cărturarilor şi ierarhilor Bisericii dintr-un oraş căruia i-a dat un nume ce-i conferă strălucire în istoria Ardealului: Mica Romă.

Vecinii de județ ai Blajului, sibienii, n-au uitat de poetul nostru și împreună, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, în colaborare cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, autoritățile publice locale, Teatrul Național „Radu Stanca”, Universitatea „Lucian Blaga” și Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, organizează cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naționale și a 167 de ani de la nașterea poetului national Mihai Eminescu, o manifestare culturală omagială, la statuia poetului din Parcul Sub Arini, vineri 13 ianuarie 2017, începând cu orele 13.00.

Evenimentul, sugestiv intitulat ‘Intalnire cu Mihai Eminescu’, va prilejui susținerea unor momente poetice și muzicale, avându-i ca protagoniști pe studenții și elevii din universitățile, liceele și scolile gimnaziale sibiene, pe un fundal sonor asigurat de Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre.