“groapa de gunoi” a județului Mehedinți – Orsova


Orsova – “groapa de gunoi” a județului Mehedinți

De două săptămâni orașul Orsova s-a transformat, la propriu, într-o groapă de gunoi. Firma de salubritate refuză să mai ridice gunoaiele pentru că primăria nu a fost de acord cu dublarea tarifului la gunoiul menajer.

Cetățenii orașului Orsova sunt cei care au de suferit de pe urma războiului iscat între primărie și firma de salubritate. De aproape două săptămâni, resturile menajere nu au mai fost ridicate, iar străzile sunt acoperite acum de mormane de deșeuri. Mărul discordiei ar fi noua taxă pe deșeuri impusă de stat. Reprezentanții firmei de salubritate au solicitat primăriei dublarea tarifului la gunoiul menajer, însă primarul a refuzat majorarea.

digi dolce focus 2017

„SC Floricola SA a trimis o adresă, acum în ianuarie, că începând cu data de 18 ianuarie nu mai ridică gunoaiele, dar deja de 10 zile, din 7 ianuarie sau 8 ianuarie nu le mai ridicase deloc”, a declarat Adrian Cican, consilier local.

Noua taxă impusă de stat pentru depozitarea deșeurilor menajere la groapa de gunoi este în valoare de 80 lei/tonă. Această taxă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar operatorul de salubritate cere ca această taxă să fie plătită de populație.

„Atât timp cât primarul Orşovei refuză să pună în discuţie în Consiliul Local şi să aprobe această taxă ca să fie implementată în preţul de colectare, este imposibil să ridicăm acest gunoi. Nu sunt surse financiare care să acopere acea taxă”, a spus Constantin Popescu, managerul firmei Floricola.

Reprezentanții primăriei susțin că cererea de majorare a taxei pentru gunoi este nejustificată. “Avem un preț de 7,43 lei fără TVA pentru fiecare persoană căreia i se ridică gunoiul din fața casei. Dumnealui ne cere acum un preț de 14,54 lei fără TVA. Din discuțiile avute cu consilierii locali, această solicitare este nejustificată”.

Garda de Mediu a intervenit în scandalul dintre primărie și firma de salubritate. Au amendat primăria cu 50.000 de lei, menționând că primăria are obligația să asigure salubritatea orașului.

„Primăria are obligaţia să asigure salubrizarea oraşului, prin serviciu propriu, prin parteneriate, prin cine vor ei. Sunt foarte multe gunoaie şi nu tolerăm aşa ceva. Pe lângă amendă sunt obligaţi să ridice gunoiul în cel mai scurt timp. Altfel, îi amendăm din nou”, a precizat Cătălin Tutilescu, comisar şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi.

orsova gunoiConflictul dintre primărie și firma de salubritate se reflectă în mod direct asupra cetățenilor. Ei sunt cei care au cel mai mult de suferit.

“Bine că e frig afară și au înghețat gunoaiele. Imaginați-vă dacă erau 40 de grade. Cum se descompunea muntele acesta de gunoaie? E bătaie de joc”, a declarat un orșovean revoltat.