Opusul dragostei nu este ura


Eram prin clasa a V-a când învățătoarea ne învăța despre sinonime și antonime. Ea ne spunea un cuvânt, iar noi trebuia să spunem sinonimul și antonimul cuvântului respectiv. Îmi amintesc că a înșirat câteva cuvinte pe tablă. Unul singur încă îmi răsună de acolo: dragoste. Ca sinonim am strigat toți în cor “iubireaaa”, iar ca antonim, tot în cor “uraaa”. Și cu antonimul acesta am rămas până acum câteva zile când mi-am dat seama că s-ar fi putut să ne înșelăm cu toții. Mi-au plăcut jocurile de cuvinte, de logică, tot ce îmi antrenează mintea. Chiar și acum, om mare fiind, încă mă joc aceleași jocuri. Ce s-a schimbat însă? Regulile. Nu mai joc după regulile copilăriei, ci după regulile oamenilor mari.

Zilele acestea am descoperit că antonimul cuvântului “dragoste” poate fi și frică. La prima vedere nu pare să aibă logică. Să vă povestesc o întâmplare adevărată.

Era vară. El o întâlnește pe ea. După ani în care au ajuns să se cunoască foarte bine, ea face o greșeală și divulgă un secret de-al lui, dezvăluire care îl și distruge moral de altfel. El nu mai are încredere în ea. Dragostea ce i-o purta nu s-a transformat însă în ură, ci în frică. Pur și simplu îi era frică să mai aibă încredere în ea. Încrederea au construit-o în ani și a fost dărâmată în zece secunde. Chiar dacă ea a încercat să reclădească încrederea, el n-a mai avut puterea să o ia de la început și a renunțat.

Știu, el este cel arătat cu degetul, el, misoginul absolut, perfectul. Dar cum fac de obicei, m-am pus în locul lui și m-am gândit la cel mai mare secret al meu. Cum aș fi reacționat în locul lui? Cum ai fi reacționat tu în locul lui?

În multe dintre situațiile cu care ne confruntăm atunci când nu mai iubim, nu alegem ura. Chiar dacă avem stârnit acel sentiment în noi, de fapt ne este doar frică să mai avem încredere în acea persoană pentru că s-ar putea întâmpla și a doua oară la fel. Care este antonimul cuvântului frică? Ar putea fi vorba despre dragoste.