Padureni – Vaslui – Un colt de rai


  • Piscină, un teren de sport cu nocturnă, un muzeu al satului și parcuri rustice.

Comuna Padureni situată la câțiva kilometri de municipiul Huși are cu ce se lăuda. Aceasta are o piscină, un teren de sport cu nocturnă, un muzeu al satului și parcuri rustice.

padureni1

Încă din anul 2005, primarul din Padureni a început să acceseze fondurile europene. Astfel, s-a asfaltat un drum comunal de 4,7 km între Pădureni și Davidești, s-a realizat canalizarea și stația de epurare în Pădureni și Ivănești, s-a implementat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în toate cele șapte sate ale comunei și s-a construit un centru de zi de tip after school pentru 30 de copii aflați în dificultate. De asemenea, cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții, a fost extinsă și modernizată Școala Gimnazială Pădureni, s-au reabilitat dispensarul medical, farmacia, cabinetul stomatologic, centrul cultural, biblioteca comunală și teatrul de vară, cu o capacitate de 1.560 de locuri.

padureni-4

„Acest serviciu se ocupă de întreținerea instituțiilor publice, de transport școlar, de întreținerea rețelelor de apă și canalizare, de cele 15,5 hectare de spații verzi amenajate în comună în jurul instituțiilor. Însă, tot ce vedeți în comună este făcut după gândirea mea. Am un biblioraft întreg cu schițele la toate investițiile pe care le vedeți în comună. Eu le explic angajaților ce trebuie să facă și ei le pun în practică. Totul este făcut în regie proprie, de la garduri și bănci, până la rigole și poduri. Atunci când ne vin lemnele de foc pentru iarnă, întâi selectăm lemnul pentru construcții. Chiar glumeam cu angajații din primărie și le spuneam că, la câtă treabă avem, sâmbăta și duminica ne cam încurcă”, a declarat Temistocle Diaconu, primarul comunei Padureni.

padureni-5

Tot el s-a gândit și la un muzeu. A trimis vorbă în sat și i-a rugat pe oameni să aducă obiecte vechi pe care le au în gospodărie și nu le mai utilizează.

padureni-3

“Acest muzeu, dotat cu obiecte aduse către localnici, este un loc de istorie locală, un univers al comunei. Oamenii sunt solidari și oferă tot felul de obiecte de uz casnic, lucrul pământului, meșteșuguri. Occidentul ne învață să le prețuim și este păcat să nu o facem din moment ce le avem”, a afirmat primarul Diaconu.

padureni-2Comuna cu puțin peste 4.000 de locuitori și-a ales primarul pentru al șaptelea mandat consecutiv. Edilul spune că mai are planuri de realizat și în anii următori.