Alba Iulia – Colecţionarul de păsări rare

Alba Iulia – Colecţionarul de păsări rare

Trimite și altora


Un albaiulian s-a apucat în urmă cu patru ani să colecţioneze raţe şi gâşte dintre cele mai selecte specii. Acum a ajuns la aproximativ 60 de exemplare.

Fiecare dintre noi avem diferite pasiuni de-a lungul vieţii. Fie că alegem să colecţionăm timbre, bijuterii, maşini sau chiar case, un albaiulian s-a hotărât asupra pasiunii lui: vrea să colecţioneze păsări. Deşi era dinainte colecţionar de iepuri, după ce a participat la o expoziţie din Ungaria, s-a decis să colecţioneze şi păsări rare.

„Am păsări din rasele Mandarin, Micul Atlantic, Bahamas argintiu sau cu cioc roșu, Califar alb și roșu”, spune domnul Lazăr. Pentru că îşi respectă înaripatele, le-a creat un mediu propice. Au scorburi în buşteni, căsuţe şi o piscină unde să îşi facă „siesta”.

satelit televizor

Adrian Lazăr susţine că a ales să crească păsările nu pentru bani, ci dintr-o simplă pasiune. Din colecţia sa mai fac parte raţele – Chemătoare olandeze, Lingurarii, Suliţarii dar şi raţele Ochi de şoim Carolina şi raţele cu obraz alb şi două lebede.

A încercat să le şi înmulţească. Declară zâmbind, că „la unele a reuşit reproducerea cu brio, iar la altele… mai are de învăţat”.

Pentru că ştie ce înseamnă să ai grijă de aceste specii de păsări cât este ziua de lungă, crescătorul se îngrijeşte să nu le lipsească nimic. În funcţie de necesitatea fiecărei specii, le sunt aranjate cuşti speciale. De asemenea trebuie să se asigure că nicio pasăre nu se va îmbolnăvi. Iar pentru că şi iepurii sunt printre pasiunile domnului Lazăr, şi aceştia primesc tratamente speciale.

pasari rare alba iulia
sursa foto: ziarul unirea

De mai multe ori pe an se duce în Ungaria. De acolo, îşi aduce mereu şi mereu alte specii şi se documentează despre ele. “Fac acest lucru din pasiune, cu atât mai mult cu cât, față de creșterea păsărilor normale, nu este mare diferență, trebuie doar să pui suflet, să le hrănești la timp, să ai mare grijă la curățenia din cuști și să te implici. Satisfacția este imediată, văzând cum cresc păsările sub ochii tăi!”, ne-a declarat crescătorul.

Domnul Adrian Lazăr are şi un of. Şi-ar dori ca tot mai mulţi tineri să aibă această pasiune a creşterii păsărilor de rasă. El, fiind mai vechi, putându-le da, la cerere, sfaturile cele mai bune; aşa cum şi el la rândul lui a primit sfaturi.


Trimite și altora