Asociația Culturală Direcția 9 – Promotori de Cuvânt

Asociația Culturală Direcția 9 – Promotori de Cuvânt

Trimite și altora

Un nume care nu mai poate fi ignorat în lumea poeziei: Asociația Culturală Direcția 9

Să ne imaginăm că lumea asta este o noapte intensă. Pășim în întuneric, cu o lumânare în mână. Mergând pe drum, fiecare mai poate aprinde câte o lumânare. Și dacă reușim fiecare dintre noi să aprindem în viață 2, 3, 5 lumânări, facem lumea un pic mai frumoasă.” Adrian Suciu

Înființată în 2013 ca o inițiativă privată, Asociaţia Culturală Direcţia 9 a devenit în doi ani de existență o voce puternică în diseminarea spre public a poeziei române contemporane. Direcția 9 s-a născut din dorinţa de a sprijini cultura şi literatura română, de a realiza proiecte ca debutul şi publicarea unor scriitori ignoraţi, re-valorizarea unor artişti uitaţi de public, dar şi evenimente care să aducă în faţa oamenilor arta şi să reamintească românilor că avem o identitate culturală, pe care trebuie să o cunoaştem ca să ne-o asumăm. 20 de volume de poezie publicate, peste 30 de recitaluri, turnee în 15 orașe, turnee internaționale în Italia și Suedia, o amplă videotecă de înregistrări, premii acordate în numele marilor poeți și numeroși tineri descoperiți și lansați.

Toate proiectele Direcției 9 sunt exclusiv finanțate din fonduri private. Poeții a căror publicare este sprijinită editorial și financiar sunt fie poeți consacrați a căror acces la public şi edituri este dificil, fie tineri debutanți prin care Direcția 9 face un act de cultivare a viitoarelor generații de artiști. Publicarea acestor volume vine la pachet cu răspândirea poeziei prin recitaluri poetice, cunoscute de-acum sub numele de Poezia Vie. Asociația își construiește o marcă proprie și în volumele de poezie publicate: cele ale poeților debutanți fac parte din colecția Poezia 9, iar ceilalți apar în colecția Poezia Vie. Remarcabilă este colaborarea cu o echipa de profesori lingviști din Israel, împreună cu care s-a editat deja un volum româno-ebraic al poetului Adrian Suciu, iar în pregătire se află o antologie de poeți contemporani români și israelieni. Multe dintre cărțile publicate au câștigat deja premii literare importante și beneficiază de o critică favorabilă. Menționăm volumele Cercul de Camfor – Valeriu Mircea Popa (Ed. Herg Benet, 2013), Nimeni, nimic, niciodată – Ciprian Chirvasiu (Ed. Herg Benet, 2013), Tâlharul cel bun – Marius Dumitrescu (Ed. Karth, 2014) și Sfaturi pentru tinerii muribunzi – Raluca Oana Ciceu (Ed. Grinta, 2014) și Întoarcerea în paradis – Adrian Cîrstea (Ed. Grinta, 2015).

directia 9 inline
Adrian Suciu şi Laura Dragomir

Inițiatorul și președintele Asociației este poetul Adrian Suciu, bistrițean de origine, care după ani de experiență proprie în a sprijini tinerii poeți și, conform spuselor lui, sătul să vadă cum poezia se stinge în festivaluri „la care se cojește varul pe pereți de plictiseală”, a decis să construiască o casă cu ușile deschise, o căruță și un drum.

De ce Direcția 9? Nu pentru că se dorește descoperirea unei direcții noi în poezia românească ca stil literar, ci pentru a lua o nouă direcție pe calea în care cultura și poezia în mod particular, ajunge la oameni. Și vorbim de oameni, nu de public. Noțiunea de public presupune deja oameni conștienți de dorința lor de-a consuma literatură, însă numărul lor este în scădere într-o vreme în care timpul pentru recreere este limitat și invadat de oferte de consum profitabile financiar. A aminti oamenilor că au un suflet, că există hrană pentru suflet care nu se cuantifică comercial și nu are preț, că viața este o poveste care poate fi împărtășită, este una din lumânările aprinse în întuneric care vor face lumea mai frumoasă. Astfel s-a născut și conceptul Poezia Vie sub care se desfășoară evenimentele Direcția 9, poezia trăind numai în prezența unui public care o caută, o cere și se hrănește cu ea. Iată de ce, evenimentele organizate de Direcția 9 se apropie de oamenii obișnuiți, pătrunzând în mediul lor și adaptându-se fără a solicita eforturi: recitalurile nu se fac în scaune rigide de biblioteci și librării, ci în baruri și cluburi, unde oamenii se adună la o cafea, la o bere, la un vin, și deschizându-și sufletul spre lucrurile plăcute lor, descoperă că vorbele pot fi folosite și pentru altceva decât bârfe, lamentări, laude de sine sau melodii en-vogue. De multe ori muzica folk autentic românească însoțește recitalurile, sălile devin neîncăpătoare și programul se întinde până târziu, fără alte reguli decât aceea că fiecare artist trebuie respectat ascultându-i-se „sufletul pus pe masă”. Au însoțit recitalurile Poezia Vie: Maria Gheorghiu, Nicu Nicușor, Raul Cârstea, Adi Manolovici și Nicu Alifantis.

chirvasiu
Ciprian Chirvasiu

Dintre evenimentele organizate de Direcția 9 în 2015-2016 amintim: Poezia Vie București (ianuarie 2015) însoțiți de Raul Cârstea & Adi Manolovici, Poezia Vie Brașov (februarie 2015) însoțiți de Nicu Nicușor, Poezia Vie – Maria și poeții (martie 2915) alături de Maria Gheorghiu, Poezia Vie Galați (martie 2015) și Poezia Vie București (aprilie 2015), Atelierele Poezia Vie Vama Veche (1-3 mai 2015), Poezia Vie la Caransebeș (februarie 2016), Poezia Vie la Râmnicu Sărat (aprilie 2016). Tot în 2015 s-a lansat Cenaclul 9, care în 2016 a continuat să aducă tineri poeți în fața unora consacrați, pentru a fi îndrumați în căutarea glasului care să transmită din emoțiile poeziei lor.

Dintre evenimentele mai mari amintim: Festivalul de Poezie Artgothica Sibiu (anual în luna iulie), organizat în colaborare cu Asociația Artgothica Sibiu, în cadrul căruia se acordă premiile Mircea Ivănescu pentru Cartea de Poezie a Anului și premiul Mopete pentru debut în poezie și Gala Tinerilor Poeți Traian T. Coșovei (anual în luna noiembrie), un eveniment în memoria poetului Traian T. Coșovei organizat în colaborare cu Editura Tracus Arte, în cadrul căruia se acordă premiile pentru debut în Poezie „Traian T. Coșovei” și „1, 2, 3…”.

Merită amintită Videoteca Direcția 9, lansată în 2014, o colecție de înregistrări realizate la evenimentele asociației, conținând peste 80 de recitaluri poetice ale unor poeți contemporani. Videoteca poate fi accesată pe canalul youtube la adresa: www.youtube.com/directia9.

Ar mai fi de spus că Direcția 9 este invitată la majoritatea festivalurilor de poezie cu tradiție pentru simplul motiv că echipa de poeți care o reprezintă numără mereu tineri artiști, altfel absenți la majoritatea întrunirilor literare clasice. Și încă ceva: la evenimentele Direcției 9 pe masa cu cărți stă o urnă. Cărțile publicate cu sprijinul asociației nu se vând în mod direct: cel ce dorește o carte lasă în urnă atât cât îl lasă sufletul. Banii strânși, folosiți la finanțarea altor volume, capătă ceva din măreția sufletelor deschise de poezia care trăiește alături de Direcția 9.


Trimite și altora