Cabinet Parlamentar de Diaspora – Radu Mihail a ținut audiențe / Barcelona

Cabinet Parlamentar de Diaspora – Radu Mihail a ținut audiențe / Barcelona

Trimite și altora


Radu Mihail este primul oficial care a susținut audiențe într-un cabinet de parlamentar în diaspora, la Barcelona. Singurul de până acum. Ne-am bucurat să vedem că dincolo de numele titularului lucrează o echipă de consilieri iar petițiile depuse de cei care au profitat de ședința deschisă au primit un număr de înregistrare și le va putea fi urmărită evoluția.

Am primit asigurări că a fost doar prima din seria de audiențe organizate parlamentarul românilor din diaspora.

A fost semnal de normalitate democratică / birocratică din viața noastră de căpșunari, unul în care am înțeles că putem avea un corespondent cu autoritate care să ne sprijine în interacțiunea cu sistemul îndepărtat de care încă mai depindem, primul moment în care am adăugat depășirii pragului tensionat al relației civilizate cu misiunile diplomatice de până decurând dimensiunea dialogului decent cu autoritățile naționale din țară. Că petițiile noastre vor fi luate în seamă sau nu de instituțiile cărora li se adresează sau că ne vom rezolva păsurile, nu știm. Dar cineva care să vină la serviciu și să se ocupe de ele am aflat că există.

Circumscripția 43 diaspora este reprezentată în parlament de patru deputați și doi senatori proveniți de la trei partide politice pentru care românii dinafara granițelor și-au îndreptat încrederea în urmă cu trei ani, USR, PNL și PMP. Unul dintre veșnicele reproșuri vine din numărul mic de reprezentanți ai diasporei în parlament, doar 6 la un potențial de 4 milioane de votanți. Avem doar șase iar patru dintre ei stau călduț pe scaune pe care nu și le justifică față cu diaspora, poate că am putea să ne uităm mai atent la activitatea celor pe care îi avem deja înainte să cerem mai  mulți.

Ochii care nu se văd se uită spune un dicton familiar celor care trăiesc afară. Ne ofeream atunci, înainte de alegeri să găzduim punctual audiențe ale parlamentarilor de diaspora. Să punem umărul la organizare ziceam, să facem de legătură între ai noștri și țară pentru că toți și fiecare avem la un moment al vieții ceva de rezolvat, o petiție de înaintat autorităților statului care ne-a emis pașaportul iar rostul parlamentarului în circumscripția care l-a susțiut este și acela de a găsi calea spre rezolvare a situațiilor guvernate de legile naționale.

Fie că e vorba de un conflict cu primăria din buletin, o solicitare de statut juridic, de îndreptat o silnicie suferită de neamurile din țară sau redobândirea cetățeniei pierdute, oricare dintre noi are la un moment dat ceva de reclamat statului român. Este rolul parlamentarului din circumscripția 43 să preia plângerile noastre și să le caute parcursul spre rezolvare. Noi știm doar că suntem cetățeni europeni până la proba contrarie, iar de interesele noastre trebuie să se ocupe cineva plătit din taxele pe care părinții noștri le plătesc și cu bani de la noi.

 


Trimite și altora