144 de ani de liberalism românesc

144 de ani de liberalism românesc

Trimite și altora


  • Partidul Național Liberal, cea mai veche formațiune politică din România, împlinește astazi 144 de ani de la înființare (24 mai 1875)

De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă evenimente importante din istoria modernă a României, instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea și recunoașterea internațională a independenței de stat (1877-1878), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1916-1918), adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică de după criza din 1929-1933. În toată această perioadă, liberalismul, ca doctrină economică și socială, a devenit fundamentul pe care s-a construit România modernă.

144 de ani de PNLÎnfiinţat în 1875, PNL este partidul istoric, care a făcut istorie. PNL moderniza pentru prima dată România. Multe dintre marile proiecte ale României moderne au fost înfăptuite la inițiativa sau cu sprijinul liberalilor.

„O societate liberă şi prosperă garantează individului libertatea şi şansa de a-şi pune în valoare calităţile, de a-şi urmări aspiraţiile şi de a-i fi recunoscute meritele” este unul dintre crezurile formațiunii politice care împlinește 144 de ani la 24 mai 2919.


Românii din diaspora au în casa TV românescdolce telekomStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


„Puțini mai știu azi că în casa din București a lui Stephen Bartlett Lakeman a avut loc, pe 24 mai 1875, nașterea marelui Partid Național Liberal, ctitorit de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Gheorghe Vernescu, Alexandru G. Golescu și alții. Astăzi se împlinesc 144 de ani de la acel moment măreț în istoria modernă a României, apariția celui mai important partid din istoria noastră. Faptul că actul de naștere s-a semnat în casa unui britanic poate fi considerat ca având o simbolistică aparte: un partid ai cărui membri au fost hărăziți să aibă privirea mereu ațintită spre Europa și să facă totul ca România să se integreze deplin în ea”, a comentat cu această ocazie Călin Popescu Tăriceanu.


Trimite și altora