Cu pastorul Beni Mogoș – Interviu (exclusivitate)

Cu pastorul Beni Mogoș – Interviu (exclusivitate)

Trimite și altora


  • In exclusivitate pentru revista RoBarna din Barcelona, interviul cu pastorul Beni Mogos:

Pentru creștinii din întreaga lume, Paștele reprezintă cea mai mare sărbătoare. De-a lungul timpului au intervenit neclarități referitoare la această sărbătoare, astfel încât i-am adresat câteva întrebări lui Beni Mogos, pastorul Bisericii Baptiste “Agapia” din București.

Ojo Gherghin: În primul rând am dori să aflăm de ce nu este o dată fixă a Sărbătorii Pascale? Cum este ea stabilită?

Beni Mogoș: Sincer să fiu, nu imi este foarte clar acest lucru; nu-mi aduc aminte să fi studiat asta la Seminarul Teologic. Dacă nu greșesc, în general Biserica Ortodoxă folosește calendarul Iulian și regula de bază este ca Paștele să fie sărbătorit in prima duminică imediat următoare primei luni pline de după Echinocțiului de primăvară. In schimb, Biserica Catolică folosește calendarul Gregorian in stabilirea datei Paștelui.

O.G.: Sunt iepurașul și ouăle roșii simboluri ale Sărbătorii Pascale? Cum au apărut?

B.M.: Nu cred că este corect să considerăm iepurașul și ouăle roșii simboluri ale Paștelui. Mai degrabă sunt obiceiuri des întâlnite in diferite locuri pe pământ… dar nu peste tot. Nu știu cum au apărut, însă știu sigur că nu-și au originea in Sfânta Scriptură unde nu apare abosolut nimic menționat despre acestea.

digi dolce focus 2017

O.G.: Românii înţeleg prin masa de Paşte, prepararea anumitor bucate: miel, cozonac, sarmale, borş de miel. Ce este tradiţie şi ce este religie din tot acest festin?

B.M.: Știm din Vechiul Testament că in Religia Iudaica se jertfea mielul pascal la Sărbătoarea Paștelui. Însă în Creștinism, credincioșii nu mai aduc ca jertfă nici un miel; Hristos, Mielul lui Dumnezeu, a fost jertfa supremă pentru iertarea păcatelor oamenilor. Așa că pregătirea mielului pentru masa Pascală de către creștini este mai mult un obicei decât un act religios cu semnificație spirituală. Tot tradiție cred ca este și pregătirea celorlalte bucate.

O.G.: Ca simplu om, de ce ar trebui să cred în Învierea lui Iisus Hristos? Ce dovezi sunt în acest sens?

B.M.: Ar trebui să credem în învierea Mântuitorului pentru că numai astfel putem avea parte de mântuire și viață din viața Lui—viață veșnică cu Dumnezeu. Dovezile învierii lui Hristos sunt numeroase: peste 500 de martori oculari; convertirea multor dușmani ai Creștinismului în urma întâlnirii cu Hristos cel Înviat; mormântul gol; mărturia apostolilor suținută chiar cu prețul vieții; mărturia sutelor de mii de martiri creștini de pe-ntreg pământul; mărturia vieților transformate de Hristos de-a lungul secolelor, până în zilele noastre.

O.G.: De ce este învierea lui Iisus Hristos importantă? Cum ar fi arătat creștinismul fără această înviere?

B.M.: Aici mai bine îl citez pe Sfântul Apostol Pavel care scria în I Corinteni 15: 17-20 astfel: „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre; Și atunci și cei ce au adormit în Hristos au pierit. Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viața aceasta, suntem mai de plâns decât toți oamenii. Dar acum Hristos a înviat din morți, fiind începătura (a invierii) celor adormiți.”

O.G.: Săptămâna Mare, Joia Mare, Vinerea Mare. Termeni pe care îi tot auzim. Ce semnificații au de fapt?

B.M.: Sunt termeni care, binențeles, se referă la Săptămâna Patimilor—săptămâna din viața Mântuitorului care a culminat cu răstignirea, îngroparea și învierea Sa. În Joia Mare, Domnul Iisus Hristos a avut cina cea de taină împreună cu apostolii. În Vinerea Mare, El a fost biciut, batjocorit și răstignit. Însă denodamântul final al Săptămânii Patimilor este Duminica Învierii.

O.G.: Care este sensul postului în această perioadă?

B.M.: Chiar astăzi predicam în biserică și spuneam că postul în această perioadă ne poate domoli foametea trupească pentru a ne-o împrospăta pe cea sufleteacă. Postul însoțit de rugăciune și meditare la Sfintele Scripturi ne poate aduce într-o stare sufletească și mintală mult mai perceptivă la prezența lui Dumnezeu și la semnificația adevărată a Sărbătorii Paștelui.

O.G.: Cum ar trebui celebrată Sărbătoarea Paștelui? Există niște principii stabilite?

B.M.: Cu siguranță, fiecare Cult și Denominațiune Creștină are anumite principii și practici stabilite pentru Sărbătoarea Paștelui. Cred însă că cel mai important lucru este ca toate acestea să-L aibă în centru pe Domnul Iisus Hristos – patimile, moartea, îngroparea și Învierea Sa glorioasă.

O.G.: Putem afirma că Paştele exprimă mesajul principal al creştinismului?

B.M.: Cu siguranță ca da! Hristos a murit pe cruce ca să plătească plata pentru păcatele omenirii, a înviat din morți și șade la dreapta lui Dumnezeu. Și toți care-și pun credința în El, găsesc iertare de păcate, mântuire și viață veșnică. „Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci să aibă viață veșnică”( Sf. Ap. Ioan).

O.G.: În încheiere, ce le doriți credincioşilor cu ocazia sfintelor Sărbători Pascale?

B.M.: Sărbători binecuvântate! Hristos a înviat! Fie El viu și in inimile dumneavoastră!


Beni Mogos este pastorul Bisericii Creștine Baptiste Agapia din București. Originar din judetul Arad, Beniamin este absolvent al Institutului Teologic Baptist de grad Universitar din București. În anul 2010 a obținut un Master în teologie (ThM) de la Dallas Theological Seminary din Dallas, Texas. În timpul studiilor la DTS, atât el cât și soția sa, Anda, au avut oportunitatea de a lucra pentru „Insight for Living Ministries” la sediul lor central din Plano, Texas.


Trimite și altora