Diaspora a inceput deja sa voteze

Trimite și altora


votul in strainatateÎn diaspora, alegerile parlamentare din România au început

Primii alegători din diaspora și-au exercitat deja dreptul de a vota pentru alegerile din 11 decembrie 2016, a anunțat, miercuri, Alexandru Petrescu, președintele Poștei Române, instituția care transmite în străinătate plicurile pentru votul prin corespondență.

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, a declarat că plicurile se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Potrivit reprezentanților Biroul Electoral de Circumscripție 43, plicurile care au venit până acum de la cetățenii români din străinătate se află încă la Poșta Română. Pe 4 noiembrie, Poșta Română anunța pe Facebook că a trimis primele plicuri cu buletinele de vot pentru românii din străinătate.

Pe 11 octombrie, într-un comunicat de presă al acestei instituții se preciza că vor fi expediate cele mai multe buletine de vot către alegători români din Spania (2.794), Italia (1.228) și Republica Moldova (880), în condițiile în care 8.890 de cetățeni români s-au înscris în Registrul Electronic, provenind din 55 de țări, de pe toate continentele, a anunțat, marți, operatorul poștal național.

Cel mai scurt drum extern (tur) al unui buletin de vot va fi de aproximativ 300 de kilometri, către Bulgaria, și va fi parcurs într-o singură zi, în timp ce drumul cel mai lung va fi de aproximativ 21.400 de kilometri, către un alegător din Vanuatu. În acest traseu sunt implicați operatorii poștali din Australia și Vanuatu, trimiterea fiind transportată prin mai multe curse aeriene.

În procesul de distribuire externă a tuturor buletinelor de vot sunt implicați 56 de operatori poștali și nouă companii aeriene, iar Poșta Română este răspunzătoare pentru prelucrarea și distribuirea trimiterilor returnate doar din momentul intrării lor în circuitul poștal propriu, respectiv în Biroul de Schimb Internațional al companiei.

Topul țărilor cu cei mai mulți alegători prin intermediul votului prin corespondență este completat de Germania (618), urmată de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (594), Franța (561), Elveția (237), Austria (250), SUA (226), Danemarca (169), Canada (162) și Australia (115).

Alegătorilor care au optat să voteze prin corespondenta și s-au înscris în Registrul Electoral le vor fi expediate, prin Poșta Română (cu confirmare de primire), următoarele documente necesare votării: un plic exterior autoadresat, un plic interior, un autocolant cu mențiunea ‘votat’, certificatul de alegător, buletinul de vot prin corespondență și instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot. Potrivit legii, Poșta Română asigură trimiterea documentelor către alegători până cel târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.


Trimite și altora