Femurul Danei Leonte spune că

Femurul Danei Leonte spune că

Trimite și altora


Moartea convinge. Doar că atunci când o văd alții pentru tine înțelegerea ei ți se așează fără durere. Dana Leonte e unul dintre cazuri. Unul dintre multele.

Interlocutoarei mele, Claudia Ilie, sora  Danei Leonte, moartea nu i-a trecut decât de foarte puține ori prin minte. Și cum ar fi putut? E tânără, mamă, soție, soră. Roluri în care fraudele cu dragostea nu există și omul e vătuit de perspectiva tragediilor.

În iunie 2019 sora Claudiei, Dana Leonte, era declarată dispărută. Chiar dacă universală, durerea e a fiecăruia.

Este pentru prima dată când Claudia încearcă să asimileze ceea ce, în câteva luni, s-a transformat din dispariție în asasinat. Luni de anxietate. Necesitățile frustrărilor sunt dificil de acoperit.

Încă nu știe de ce Sergio, cumnatul, i-a omorât sora. Încă nu cunoaște circumstanțele și nu a avut un corp pe care sa-l creștinească și plângă. Vorbește ca să se regăsească.

„Dana, mai mult decât să aiba, voia să fie. Am crescut, suntem( am fost) patru frați, într-o familie în care părinții au evitat să gândească pentru noi. Niciodată nu ni se căutau motive care să ne restrângă independența. Așa se și explică de ce eu am ales să rămân în România și să optez pentru o cariera de travaliu, medicină, iar frații mei au plecat să locuiască în străinătate. Dana si Florin în Malaga, Spania. Și o să îți spun mai mult. Sora mea trăia pentru visurile ei. Nimic n-o obosea la ora împlinirii acestora. Spania a însemnat o lecție suplimentară pentru ea. A învățat să se descurce singură, un proces dificil și continuu. Inclusiv așa și-a deschis propriul bar având în acest fel munca care o motiva. Și pentru că idealurile să nu rămână în urmă, devenise și mamă.”

Abia când ajunge să vorbească despre nepoțica care în urmă cu cateva zile a împlinit un an și care, prin decizie a serviciilor sociale andaluze, se află în plasament temporar în casa unchiului patern, îi vin lacrimile. Se rezistă să accepte că în ciuda eforturilor depuse de ea si soț, de Florin (n.r. fratele ramas in Spania), de Consulul General al României în Malaga, de avocatul familiei, titratul Garcia-Montes, Luciei încă i se aplică norme birocratice, viitorul micuței fiind o mare necunoscută.

„Am ales metodele cele mai rapide pentru a demonstra validitatea noastră ca posibili părinți adoptivi ai Luciei.
Am demonstrat că muncim, că suntem strângători. Suntem deja părinții unui băiețel de zece ani.”

Între verb și verb, neputință

„Că o iubim și că de iubire se vorbește nu sunt acte care s-o demonstreze. Poate doar atitudinea nepoțelei mele care, atunci când am reușit să o vad în prezența lucrătorilor sociali spanioli, s-a cufundat în părul meu minute bune și a uitat să plângă”

Claudia nu-și ascunde durerea

E felul prin care Dana Leonte continuă să-i povestească despre timpurile când erau împreună, ele, surorile. Durerea nu e o boală ci un fel în care explici celorlalți tot ce are de-a face cu pierderea ta. Specialiștii spun că strânsul pumnilor e o formă de revigorare a memoriei. Și poate și de aceea, memoria și lupta încep la fel. Pentru familia Danei e nevoie de amandouă.

12 iunie 2019, Arenas-Malaga- ,Dana Leonte, 31 de ani, de naționalitate română, este declarată dispărută ca urmare a denunțului făcut de perechea sa sentimentală, cetățeanul spaniol Sergio Ruiz.

dana leonte
Dispărută în Spania / Un fragment de femur descoperit de poliția spaniolă determină tragicul destin al Danei Leonte

 

Potrivit datelor furnizate de către acesta inspectorilor aparținând Guardia Civil, Dana Leonte ar fi fost văzută pentru ultima dată pe raza localității Arenas / Spania.

Sergio Ruiz declara, la momentul prezentării denunției, că Dana Leonte își exprimase dorința de-a se reîntoarce în România întrucât era extorsionata și amenințată ca urmare a unei datorii pe care o contractase cu o persoană fizică, bani care îi permisesera ca în urmă cu foarte puțin timp să își deschidă un bar în localitatea Velez- Malaga.

În grija cetățeanului spaniol rămăsese fetiță cuplului, în vârstă de câteva luni.

După mai bine de 100 de zile de cercetări asidue, având în permanență ca unic suspect a Sergio Ruiz, la sfârșitul lunii septembrie se identifica într-o zona extravilana un femur, os care supus testelor de ADN au dat pozitiv cu cel al tinerei românce dispărute, Dana Leonte.

Pe data de 29 septembrie se produce ridicarea secretului de sumar și se dispune regim de închisoare fără cauțiune pentru Sergio Ruiz căruia i se atribuie un presupus delict de homicidio.

Juzgado-ul de Primera Instancia e Instrucción numarul 1 de Vélez-Málaga, la cererea Procuraturii și a Ministerului Public, decide și retragerea patria potestad.

În prezent, se desfășoară procesul cetățeanului spaniol Sergio Ruiz, pe data de 15 noiembrie, urmând să se audieze martorii, familia presupusului asasin apărând în fața judecătorului într-o sesiune anterioară, fără a fi obligați a declara declara însă.

Familia victimei, cu sprijinul corpului diplomatic român aflat pe teritoriul Regatului Spaniei și al avocatului Garcia-Montes, încearcă, deocamdată fără rezultate concrete, să obțină custodia temporară a fetiței tinerei asasinate, urmând ca, odată îndeplinite formalitățile în vigoare, să se poată produce și adopția.

Dana Leonte la medic cu fetita
Dana Leonte / Cu fetița la medicul personal în Spania

Claudia Ilie este sora Danei Leonte, este medic și locuiește în România împreună cu soțul și băiețelul ei și cu toate că a parcurs toți pașii indicați de către serviciile sociale andaluze nu a reușit în demersul de a își custodia nepoata. Fetiță locuiește înca în familia unuia dintre frații presupusului asasin.

Fotografiile sunt din arhiva personală a surorii sale, nu au apărut in presa spaniolă.


Trimite și altora