Romania lor nu se potriveste cu Europa noastra

europa

ciprian mihali
Ciprian Mihali / Bruxelles

Inceputurile noastre europene, in anii ’90, au fost foarte grele, scrie Ciprian Mihali in articolul publicat de ziare.com. Noi veneam dintr-o lume ignoranta si salbatica, precum copilul crescut de lupi si nevoit sa invete sa traiasca printre oameni, iar tarile europene ne priveau ca pe niste ciudati. In povestea de succes a europenizarii Romaniei, au contat enorm oamenii pe care eu si multi altii ca mine i-am intalnit, profesori, functionari, oameni de rand, francezi, italieni, germani, care ne-au primit in casele lor, care ne-au invatat si filosofie, dar si cum se deschide un cont bancar, care ne-au introdus in cultura franceza sau germana, dar ne-au si spus in cate feluri poate sa fie ceruta carnea la restaurant.

Europenizarea noastra a fost un indelung proces de invatare. Desigur, pentru aceia dintre noi care am vrut sa invatam. Iar azi, cand putem calatori liber pentru a descoperi nesfarsita bogatie a istoriei, culturii si arhitecturii europene, profitand de facilitatile de circulatie, de posibilitatile de cazare accesibile in hoteluri sau in casele oamenilor, toate aceste lucruri ni se par de un firesc vesnic, ca si cum asa ar fi fost lucrurile dintotdeauna.

Dar nu au fost asa. Europa in care ne simtim liberi azi a crescut odata cu noi si a crescut ca un spatiu al ospitalitatii si tolerantei. Si a facut-o mizand pe valori care ii aduc pe oameni impreuna, nu pe valori ale excluderii si urii. Proiectul european este unul care s-a construit pe rationalitatea impartasita, pe actiuni comune, pe schimburi academice si economice intense, pe mobilitatea neingradita a studentilor, a profesorilor si cercetatorilor, a oamenilor de afaceri si a muncitorilor. Dar si pe increderea intre partenerii statali, pe increderea ferma dintre germani si francezi, austrieci si italieni, belgieni si olandezi. El a fost si este posibil pentru ca oamenii isi gospodaresc orasele si satele astfel incat in ele sa fie loc si pentru turistii britanici, dar si pentru imigrantii africani, si pentru muncitorii romani, dar si pentru refugiatii sirieni. Forta acestui proiect vine din deschiderea lui spre lume si nu din manipularea spaimelor, a puritatilor si a fantasmelor identitare.

Unde se afla Romania, presedinta a Consiliului Uniunii europene, in raport cu acest proiect?

Nicaieri.

Incerc sa-mi aduc aminte de un singur discurs pro-european al actualei puteri. Incerc sa reperez o singura declaratie sincera, asumata, de adeziune la valorile europene in rostirea vreunui politician roman. Un text, o interventie care sa ne fi inflacarat, care sa ne fi emotionat macar, asa cum a fost bunaoara discursul lui Donald Tusk de la Ateneu. Nimeni, absolut nimeni din clasa politica romaneasca, nu este nici capabil, dar nici dornic sa tina un asemenea discurs.

Nu este capabil, pentru ca e de ajuns sa ne uitam la cine compune actualul aparat guvernamental ca sa vedem ca analfabetismul lor cronic priveste si Europa: sunt aproape toti oameni care nu vorbesc o limba straina, care nu stiu nimic despre istoria Europei, care nu au nicio curiozitate geografica sau culturala, care calatoresc cel mult la un all inclusive exotic, unde se inchid in tarcuri si mananca si beau de toti banii, in tari si insule indepartate, cat mai departe de orice i-ar putea perturba in certitudinile lor saracacioase sau i-ar expune la lume. Nu am auzit, nu am vazut la niciunul dintre ei poze din excursiile pe care le-ar fi facut in Toscana, in Andaluzia, pe Valea Loarei, la Bruges, la Delft sau la Hamburg, sau in atatea locuri in care s-a scris, vreme de secole, istoria Europei. Nu sunt educati si nu e nimic educativ in ce fac.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Nu am auzit vreun politician facand, in interventiile sale, referire la evenimente majore din istoria mai veche sau mai noua a Europei. Asta pentru ca habar nu au, inculti cum sunt, despre cum s-a construit Europa asta pe care o dispretuiesc din toti rarunchii si pe care ei o reduc, in prostia lor, la „Bruxelles”.

Nu l-am auzit pe niciunul vorbind intr-o limba straina cu pasiune, adica altfel decat in mecanica prapastioasa a limbii engleze deprinsa pe repede inainte si in limita celor 500 de cuvinte. Nu stiu ca vreun membru al guvernului sa stapaneasca limba franceza la un nivel acceptabil, fara a vorbi de germana, spaniola sau italiana. Ministrul roman trimis la Sommet-ul Francofoniei a fost singurul demnitar vorbind limba engleza…

Dar, mai ales, niciunul dintre reprezentantii acestei puteri nu a deprins in timp vreun singur reflex european. Dragnea, Dancila, Daea, Toader, Teodorovici, Carmen Dan, dar si mai tinerele sperante Zoana sau Tapardel, dovedind grave si vizibile dizabilitati lingvistice, culturale si comportamentale, se simt stanjeniti intr-un spatiu in care nu inteleg nimic din ce se vorbeste in jurul lor, in care nu au habar despre mizele discutiilor si despre simbolistica gesturilor ori a protocolului. Frustrati cum sunt, dezvolta resentimente fata de tot ce e european, pe care le expun apoi in modul cel mai violent in discursuri pline de ura si de amenintari provinciale la televiziunea lor micuta, in singura limba pe care o vorbesc, si pe aceea cu mari deficiente, pentru un public tot mai putin numeros, dar la fel de analfabet si inghesuit mental ca ei.

De aceea, nu exista absolut nimic credibil in cuvintele si actiunile acestei clici atunci cand ajung la subiectul „Europa”. Nimic din educatia lor scolara sau politica nu i-a dus inspre un spirit european. Au ramas salbatici si agresivi, iar azi, cand partenerii europeni, care le-au acordat incredere si le-au oferit un loc pe estrada publica a Europei, le atrag atentia ca spun prostii si ca actioneaza impotriva valorilor europene, singurele lor reactii posibile sunt cele de mandrie sterila si ranita, de amenintare sau de bascalie.

Cata vreme aceste specimene vor domina actiunea si rostirea politica, Romania nu se va apropia nici macar cu un pas de Europa. Noi ceilalti, milioane de romani care am trait sau traim in Europa, care ne miscam mai usor intre Cluj si Bruxelles decat intre Cluj si Bucuresti, ne simtim acasa in orice oras european, ne simtim in largul nostru calatorind, intalnind portughezi si letoni, danezi si italieni, fara complexe si fara rusini, fara ganduri ascunse si fara vinovatii. Dar trebuie sa putem aduce cu noi Romania in Europa, sa o scoatem de sub prigoana si siluirea la care o supun niste inculti frustrati pusi pe capatuiala cu orice pret.

Romania este a noastra numai daca vom sti sa fim europeni. Europa este a noastra cata vreme nu vom face din Romania o reduta plina de frici si obsesii, ci un loc deschis al ospitalitatii, solidaritatii si increderii.

Romanii au pareri despre reinventarea Europei

reinventarea

WeEuropeans, inițiativă civică independentă susținută de către asociația CIVICO Europa și MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetățenilor europeni care au fost chemați să propună și să voteze online, la nivel național, idei concrete pentru reinventarea Europei.

Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară alcătuiesc o listă mare de 270 de idei, care vor fi din nou supuse votului tuturor europenilor, până pe 21 martie.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Cele mai votate 10 inițiative vor constitui Agenda Cetățeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie și înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

Ce au votat românii

În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei și au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel României sunt (în forma propusă):

  • Trebuie oprită defrișarea pădurilor din Europa
  • Trebuie să se investească în educație și cercetare
  • Trebuie ca produsele alimentare și industriale să aibă aceeași calitate în toate țările Uniunii Europene
  • Trebuie implementat același set de legi împotriva corupției în toată Europa
  • Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate
  • Trebuie luate măsuri pentru a preveni și stopa atentatele teroriste la nivelul Europei
  • Trebuie luate măsuri urgente și radicale de oprire a poluării mediului
  • Trebuie să existe egalitate și echitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile țărilor membre ale UE
  • Trebuie implementat un program de reciclare a deșeurilor în toate statele membre UE
  • Trebuie investit în autostrăzi în țări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici și să se echilibreze salariul pentru a nu emigra

Consultarea a fost lansată în 27 de țări și 24 de limbi, solicitând europenilor să răspundă la întrebarea „Cum putem reinventa concret Europa”.

Peste 34 milioane de europeni au fost atinși prin campanie și 1,5 milioane au participat cu 30.000 de propuneri și 9,3 milioane de voturi. Rezultatele sunt publicate pe www.weeuropeans.eu, unde pot fi găsite cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară.

Ca urmare a protestului Bulgariei Parlamentul European solicită și admiterea României în spațiul Schengen

schengen

  • Plenul Parlamentului European a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Rezoluţia a fost aprobată cu 514 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – S&D), în care el aduce critici Consiliului UE pentru că nu a permis aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

În dezbaterea care a avut luni în plenul PE de la Strasbourg asupra raportului, Stanishev a spus că Consiliul UE a încălcat regulile europene în ultimii şapte ani prin faptul că nu a luat o decizie în legătură cu această chestiune, potrivit BTA, principala agenție de presă bulgară.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


El a acuzat de asemenea absenţa vreunui reprezentant al Consiliului UE la discuţia de luni, „în contextul în care aceasta este instituţia căreia îi este adresat raportul, în ciuda promisiunii guvernului austriac (care deţine preşedinţia Consiliului UE – n.r.) că această chestiune ar trebuie să fie pe agendă în acest semestru”.

El a mai afirmat că sunt „nedrepte” încercările de a cupla extinderea Schengen prin aderarea României şi Bulgariei de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene pentru monitorizarea progreselor celor două ţări în lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

sursa: economica.net

‘Batrana Europa, noile utopii’ – Dezbateri de Barcelona deschis de Mircea Cartarescu

debat de barcelona

Noua ediție al Debat de Barcelona care se deschide astăzi, 06 februarie la Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, își oferă tribuna gânditorilor europeni care, pornind de la premisele geografice, politice și simbolice ale europei, propun teorii care ar trebui să aducă în atenție nevoia de refondare a vechiului continent. Scriitorul român Mircea Cărtărescu, filozoful și activistul croat Srećko Horvat, elenistul spaniol Pedro Olalla, economista franceză Julia Cagé, scriitoarea și cineasta chineză stabilită la Londra Xiaolu Guo și scriitorul turc Hakan Günday, își oferă punctele de vedere despre starea actuală a proiectului european.

„Europa, se spune adeseori, este un continent obosit, în declin. Cu un viitor incert și în pană de inspirație, pare incapabil să dea răspunsuri amenințărilor și provocărilor prezentului: se întorc fantasmele autoritarismului și xenofobiei, se restrânge starea de bunastare și slăbesc solidaritatea sau respectul pentru drepturile umane și justiție. Un continent care părea că are un viitor strălucit pare astăzi incapabil să propună un proiect de viitor” se consemnează în prezentarea evenimentului.

Această percepție, a unei bătrâne europe fără energie și idei, este accentuată de proiecția demografică a unei populații îmbătrânite și poate fi pusă pe seama unor politici conservatoare care au cuprins întregul continent. Dar, nu sunt exact aceste generații deja trecute de prima tinerețe  cele care au fundamentat visul european, au protagonizat marile lupte pentru drepturi sociale și au crezut în promisiunea modernă pentru pace, democrație și bunăstare? Ce ecouri din trecut ar putea să ne dea cheia fundamentării unor noi utopii? De unde va veni noua avangardă a proiectului european?

Vor fi celelalte europe, cele care există deja în granițele geografice, politice și simbolice ale continentului, cele care vor propune noile proiecte, noile utopii menite să refundeze ideea europeană? Debat de Barcelona deschide tribuna acelora care susțin alternative, punctează alte istorii și pot ridica întrebări pe care batrana europa încă nu și le-a pus.

Debat de Barcelona, dedicat Europei, este deschis de unul dintre scriitorii emblematici ai literaturii române contemporane, Mircea Cărtărescu care susține conferința „Europa din capul meu” („L’Europa que tinc al cap”). Opera poetului și eseistului român descrie cu precizie diversitatea vieții contemporane europene și transcende viziunea unui continent determinat de granițe sau limitări. Pentru Cărtărescu, sensul europei stă în operele lui Kafka, Proust, Grass o Cervantes.

CCCB (Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona) dedică această ediție a Debat de Barcelona lui Zygmunt Bauman, inițiator și apărător al neterminatei aventuri europene.

Evenimente din Europa pe care nu le poți pierde iarna aceasta


Crăciunul în Alsacia, Franța

Dacă vrei să ai parte de un Crăciun magic, nu există un loc mai bun decât Alsacia pentru a te putea bucura de sărbatori. Orășelele sunt pline de târguri de Crăciun iar vinul fiert este protagonistul principal.

Eguisheim, unul dintre catunele de poveste din Alsacia #france #alsace #eguisheim #alsacia #francia #viajeroscallejeros #lonelyplanet

A photo posted by Viajeros Callejeros (@viajeroscallejeros) on


Revelionul în Madrid

Chiar dacă multe persoane preferă să sărbătorească ultima zi a anului în restaurante sau la petreceri, să te afli în Madrid, în piața Puerta del Sol este un rămas bun pe care cu siguranță că nu îl vei uita. Bineînțeles să nu uităm de cele 12 boabe de strugure care trebuie inghitite pe rând, în primele 12 secunde ale anului, pentru a avea belșug în noul an.


Hogmanay Edimburg Scoția

Între 20 decembrie și 1 ianuarie în Edimburg are loc festivalul Hogmanay pentru a întâmpina noul an. Concerte, muzică celtă, un spectacol de lumini și mult whisky sunt principalele atracții ale petrecerii.


Sărbătoarea luminilor. Lyon, Franța

De pe 8 până pe 11 decembrie, în Lyon, are loc una dintre cele mai faimoase sărbători din Franța: Sărbătoarea Luminilor. Este o sărbătoare la care participă mii de persoane pentru a se bucura de momentul în care tot orașul se luminează în diferite culori și forme. Împreună cu luminile de Crăciun, orașul se tansformă într-un loc magic.

Place des jacobins tout en couleur ! Retirez nous tout au long de cette édition 2015. #fdl2015 #fdl #Lyon #fêtedeslumières #spoiler

A photo posted by Fête des Lumières – Lyon (@blog_des_lumieres) on


Kaiserball Viena Austria

Dacă vrei să iei parte la o petrecere de Crăciun glamour locul tău este în Austria, în Centrul de Congrese Hofburg din Viena, unde se sărbătorește în fiecare an o inpresionantă petrecere.

#Hofburg #Palace #Vienna #Kaiserball #2006 #Memories

A photo posted by Ross Macleod (@rosswmacleod) on


Santa Lucía Suedia Danemarca Norvegia și Finlanda

Pe data de 13 decembrie, în țările nordice se sărbătorește ziua Sfintei Lucia. Este ziua în care fetele îmbrăcate în alb, cu o panglică roșie legată în talie și cu o coroniță pe cap o reprezintă pe Sfânta Lucia. Fiecare fată are în mână o lumânare care simbolizează focul în care Sfânta a fost condamnată la moarte.

Sankta Lucia😍😻❤️ kaikki etiksen kauniit Luciat💘 #lucianpäivä#kauniit#neitoset#kulkue#sanktalucia

A photo posted by satu💋🌺 (@saaitzu) on


Târgurile de Crăciun din Germania

Dacă înainte v-am prezentat Alsacia precum un loc special în care puteți petrece sărbătorile de iarna, Germania este o altă țară care sărbătorește această perioadă a anului într-un mod inedit. O vizită a orașelor Esslinger, Würzburg, Hamelin, Bernkastel-Kues o Lübeck te fac să simți magia sărbătorilor. Preparate tradiționale, ciocolată caldă brazi împodobiți și tot felul te decorațiuni te fac să intrii în atmosfera specifica acestei perioade a anului.