Guvernul spaniol propune o amendă pe litrul de motorina

Guvernul spaniol propune o amendă pe litrul de motorina

Trimite și altora


  • Unicornul promovării autovehiculelor electrice forțează guvernul spaniol să găsească resurse pentru subvenții
  • Motorina, victima scandalului Volkswagen de anul trecut, este principalul cal de bătaie și va fi mai scumpă

După scandalul Volswagen mașinile cu motoare pe motorina au devenit principalul cal de bătaie al administrațiilor europene care pariază pe electric sau hibrid și au nevoie să subvenționeze de undeva achizițiile de autovehicule care poluează mai puțin. Este o bătălie în curs, cu mulți pierzători și câștigători deocamdată incerți și numărați pe degete, după cum arată cifrele publicate recent.

Guvernul spaniol și-a manifestat intenția de a stimula piața mașinilor personale electrice sau hibride prin subvenționarea la dealer a achiziționării acestora însă banii alocați programului s-au terminat și caută noi surse de finanțare. Una dintre ele ar putea fi „amendarea” posesorilor de autovehicule propulsate de motoare diesel cu 3,9 eurocenți pe litrul de motorină începând din excercițiul fiscal viitor.

O măsură controversată care scoate la lumină diferențe mari între teorie și realitate scoase la lumină de rezultatele unor studii de piață nu tocmai favorabile nici pieței motoarelor pe benzină dar nici celor electrice, acestea din urmă părând cumva trase cu forcepsul în atenția consumatorilor care nu se arată entuzismați de caracteristicile încă departe de așteptări ale masinilor electrice. Chiar cu prețuri subvenționate, durata bateriilor, consumul, lipsa infrastructurii dedicate, autonomia limitată și fără speranță la un parcurs mai lung acestea nu conving. Încă.

După negocieri cu principarii asociați ai coaliției la putere, guvernul condus de Pedro Sanchez include în proiectul de buget o controversată măsură destinată să promoveze autovehiculele electrice care prevede un plan stabil și continuu până în 2020 pentru reinnoirea cu motoare electrice a parcului automobilistic spaniol, unul dintre cele mai îmbătrânite din Europa (o medie de 11 ani vechime au mașinile înmatriculate în regatul spaniol). Pentru asta are nevoie de finanțare și caută să o obțină impozitând suplimentar mașinile cu motoare diesel aflate în circulație.

Ministra de Finanțe, María Jesús Montero, precizează că intenția este de a scumpi motorina pe medie cu 3,8 eurocenti pe litru bani care să alimenteze un fond special destinat finanțării „pe electric”. Un supra-impozit pe motorină care reprezintă, teoretic, o cheltuială în plus de 3,3 euro pe lună pentru un utilizator care parcurge 15.000km pe an. În realitate suma s-ar putea dubla dacă este să ținem cont de diferențele obișnuite dintre teorie și portofelul șoferului.

Oricum ar fi, propunerea este contradictorie în condițiile în care apare în contextul „schimbării normativei comunitare”. Dacă ceea ce se urmărește este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, CO2, pe care Uniunea Europeană o fixează la o scădere de 35% până în 2030, amendarea motoarelor pe motorină nu are sens pentru că emisiile de CO2 provin în majoritate de la motoarele pe benzină (20% mai mult decât dieselul).

Electrificarea forțată a parcului auto poate fi dăunătoare. Herbert Diess, CEO al grupului Volkswgen, avertiza săptămâna aceasta în publicația Süddeutsche Zeitung de capcana de a frâna politic motoarele diesel: „Când se produce o baterie (pentru un vehicul electric) cu energie generată pe cărbune se generează 5 tone cubice de CO2. Iar apoi, dacă conduci utillizând pentru reîncărcare energie electrică generată pe cărbune toată istoria asta se convertește într-o nebunie”.

Demonizarea diselului din ultimele luni a dus în piață la inversarea eforturilor prin promovarea intensivă a modelelor pe benzină. Însă argumentația ecologiștilor care susțineau că „motorina contaminează mai mult” vine în contradicție cu analizele făcute pe emisiile de CO2 pentru anul acesta. Rezultă că emisiile medii ale mașinilor noi vândute în Spania au crescut cu 1,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se situează la 117 grame, după datele colectate de MSI pentru Federación de Asociaciones de Concesionarios de la Automoción (Faconauto).


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


În același timp în care modelele pe motorină s-au vândut mult mai puțin decât cele pe benzină. Adică emisiile de CO2 nu par să fi fost o problemă exclusivă a motoarelor diesel. În septembrie dieselul a căzut cu 16,5% în termeni de piață iar benzina a crescut cu 36,7%. Un ecart substanțial. Între ianuarie și septembrie modelele alternative au avut nișe de piață nesemnificative, creșteri de abia 0,3% cele electrice, 5,7% hibridele și 1,1% pe gaz.

Trimite și altora