Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Interviu cu profesorul Liviu Catalin Mara de la Universitatea din Tarragona – Spania
Liviu Catalin Mara este profesor și cercetător la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona. Născut în București, lucrează la catedra de Sociologie a Universitații Rovira i Virgili din Tarragona.
RB: Pentru cititorii Revistei RoBarna, vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.
-Am făcut studii de științe politice, relații internaționale, sociologie și economie. Sunt sociolog, deschis la viziuni multidisciplinare și preocupări globale. Cercetez soluții, initiative, care funcționează cu succes la nivel local și care se pot transfera, cu succes și in alte contexte. În prezent sunt profesor și cercetător la Universitatea Rovira i Virgili (Tarragona), loc în care realizez și teza de doctorat. În trecut am studiat la alte universităti din Romania (Universitatea din București), Spania (Granada, Barcelona si Autonoma din Barcelona), precum și în Anglia (University of Essex)-
– Cum comparați învățământul din Romania cu cel din străinătate din punctul de vedere al unui profesor?
– Pentru a avea un ”bun sistem” de învătământ trebuie să luăm în considerare atât rezultatele obținute de elevi, cât și șansele lor de a intra apoi pe piața de muncă și a se putea promova. Ceea ce pot să spun despre sistemul din Romania este că trebuie să dezvoltăm foarte mult activitățile de cercetare, să avem un plan național de cercetare care să finanțeze proiecte în ariile deficitare, Universitățile să participe mai mult în programele ce oferă finanțare europeană și internațională, să se publice mai mult în reviste de categorie științifică, să ne apropiem la standardele de excelență ale celor mai bune universitați din lume. De fapt, așa cum și susțin aceste universități, ca să fii un bun profesor, trebuie sa fii un bun cercetător.
Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
Stai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /
– Cum credeți că sunt văzuţi studenţii români în străinătate?
-Din experiența mea, aș spune că sunt vazuți ca foarte buni studenți, serioși și foarte muncitori. De multe ori obțin rezultate foarte bune. Din cazurile pe care eu le-am cunoscut, pot spune că acest fapt este valabil atât pentru studenții care vin din rândul familiilor stabilite în Spania de ceva timp (și care ajung să urmeze studii universitare), cât și pentru cei ce vin din Romania ca să realizeze studii universitare.
– Care sunt șansele pentru un student venit din Romania pentru un stagiu în Spania să primească, la finalul stagiului, o ofertă de angajare?
-Depinde de la caz la caz aș spune. În primul rând depinde de sectorul economic despre care vorbim, de ceea ce persoana respectivă poate aporta, ce experiență are; apoi mai conteaza și adaptarea persoanei la cerințele din Spania, adaptarea în cadrul firmei respective (în cazul în care sunt incluse și internshipuri). În orice caz, faptul de a fi român, la un nivel de studii universitare, nu se consideră a fi o barieră-
-Credeți că ar fi studenții spanioli interesați să lucreze în România?
-Din experienta mea aș spune că România nu este în topul preferințelor spaniolilor, unul dintre motivele evidente fiind bariera care supune necunoașterea limbii. Cu venirea crizei în Spania, tinerii spanioli, mulți cu studii superioare, au început să emigreze, dar s-au orientat către țări mai dezvoltate decât Spania, în America de Sud unde au avantajul că vorbesc limba și au perspective de a găsi un loc de muncă. Ce am putut observa în cadrul universității, este că programele exchange, stil Erasmus, au început de ceva vreme să se desfășoare și cu Universități din România.
-Care considerați că sunt principalele diferențe dintre sistemul educațional românesc și cel spaniol?
-Sistemul educațional este până la urma, o reflecție a unui sistem social, și a felului în care acest sistem se organizează prin sistemul politic pe care îl construiește. Spania este o țară mai mare ca extensie, și are o economie mai dezvoltată decât a României; asta se traduce și într-o investiție mai mare în sistemul educațional, deși criza a afectat mult Spania.Totuși, aici sistemul funcționează mai bine, mă refer la nivel universitar, mai ales pentru că se face multă cercetare, atât la nivel național cât și participarea la nivel european. Asta aș putea spune că e o diferență importantă.
-Ce sfaturi le oferiți tinerilor români care se gândesc să aplice la o universitate din afara țării?
-Sfaturile pe care eu pot să le dau tinerilor, sunt aceleași, fie că este vorba de o universitate din țară sau din străinătate: să fie siguri că aleg să facă ceea ce le place, și odată ce au ales, să fie motivați și să se dedice total muncii pe care o fac. Să nu le fie frică să întrebe, să fie curioși pentru a putea învăța lucruri noi, să fie critici cu tot ce li se spune, să caute mereu soluții la întrebările care le apar, și să nu renunțe la visele lor. Să aibă clar drumul pe care l-au ales în viață și ce trebuie să facă ca să ajungă acolo.
-Sunteți mulțumit cu stilul de viață de aici din Spania, cât de diferit il considerați față de cel din România?
-Sunt foarte mulțumit cu stilul de viață din Spania. Ca să enumerez câteva aspecte, aici există o societate civilă mult mai consolidată și activă decât în România, calitatea de viață este mai mare, există mai multă toleranță și libertate în ceea ce privește diferitele stiluri de viață pe care o persoană le poate adapta.
-Ce planuri de viitor aveți în privința carierei dumneavoastră didactice?
-Viitorul meu este în lumea universitară. Acesta este visul meu și acum îl trăiesc deplin făcand ceea ce imi place. Fiecare zi este o bucurie. Partea cea mai frumoasă este că după ce îndeplinești un vis, poți crea alte vise și îndeplini vise după vise.
Vă mulțumim pentru interviu, domnule profesor Liviu Catalin Mara!
Liviu Catalin Mara – BA Științe Politice și Administrație Publică la Universitatea din Granada, MA în Relații Internaționale, Securitate și Dezvoltare la Universitatea Autonomă din Barcelona și MA în Cercetare în Sociologie la Universitatea din Barcelona, este candidat PhD, la Universitatea Rovira i Virgili (Tarragona). Profesor la Universidad Nacional de Educación a Distancia (provincia Barcelona), în 2013 și 2014, la Facultațile de Educacion Social și Trabajo Social. Începand cu 2015, profesor la Universitatea Rovira i Virgili (Tarragona), la catedra de Sociologie.
Co-responsabil Comitetul Sociologia Educatiei la CIMIE16 (Sevilla), and CIMIE17 (Bilbao) – Congreso Internacional Multidisciplinar de Investigación Educativa. Membru a diferite asociații știintifice din domeniul Sociologiei și Educației, printre care se află: International Sociological Association, European Sociological Association, Asociación Multidisciplinar de Investigación Educativa, American Sociological Association, a prezentat comunicări științifice la conferințele organizate de aceste asociații.
Membru CREA (Community of Research on Excellence for All), o rețea de cercetători lider la nivel european și mondial. A participat la activități de voluntariat la diferite centre școlare în Barcelona. Realizează activități de cercetare în diferite proiecte, atât la nivel național (Spania) cât și european cu diverse lucrări publicate.