Mustul Toamnei

Mustul Toamnei

Trimite și altora

    Magia transformarii strugurilor dulci in must delicios, da parfum sfarsitului de septembrie si transforma inceputul toamnei  in ceva mai mult decat un anotimp, intr-o stare de spirit.

    Pe oricine ai intreba, iti spune cate ceva despre must, toti stiu secretul licorii perfecte. Batranii insista ca cel mai bun must nu este facut oricum, ci din struguri zdrobiti de fete tinere nemaritate. Stiu oare ei ceva in plus?

     Strugurii proaspat culesi se spala bine cu apa curata, se inlatura praful pentru a nu incepe procesul de fermentatie. Pe vremuri, fetele se imbracau in straie populare, tot ritualul fiind in grija acestor fete. In timp ce fetele danseaza de zor cu picioarele goale pe maldarul de ciorchini de struguri pentru a-i zdrobi, batranii degustatori asteapta sa-si umple carafele cu primul must din anul respectiv. Alt secret este ca strugurii trebuie sa fie bine copti. Vorbesc despre sanatate. Spun ca daca bei must, nu te mai imbolnavesti repede pentru ca este o bautura hranitoare, bautura naturala, si mai presus de asta, nu te imbata. Le da si copiilor sa bea. Mustul apoi se pastreaza in oale cateva zile. Pentru cei care doreau sa pastreze si pe perioada iernii lasau mustul intr-o oala smaltuita, il fierbeau, pe parcursul fierberii se elimina spuma si apoi, se toarna mustul fierbinte in sticle incalzite in cuptor care se leaga cu celofan, invelite in paturi calduroase si puse intr-un cos. Dupa ce se raceau complet, se luau sticlele si se depozitau intr-un loc racoros, pivnita sau camara.

reteta-must-680x365

     In zilele noastre sunt gospodarii care pregatesc mustul dupa retete auzite. In acelasi timp, sunt organizori care prezinta pentru cei interesati, pe viu, cum se pregateste multul dupa metodele vechi de sute de ani din batrani. Se organizeaza evenimente unde se retraiesc momentele special dedicate mustului. Scopul evenimentelor este conservarea obiceiului cultivatorilor de viţă de vie cu tradiţie din ţara noastră, care în trecut, aranjau un loc special lângă podgorii unde îi serveau cu must proaspăt pe trecători. Nu lipsesc nici bucatele tradiţionale. Mustariile sunt foarte vizitate in aceasta perioada in România.

     Pentru noi, toamna in Barcelona o sa aiba gust de must, profitam de invitatia primita si vom petrece la Hotel Bruc  in data de 26 septembrie. Gazdele zic: “TIC-TAC –frunzele cad… se apropie Festivalul Toamnei” in Catalunya!

     Ne intalnim acolo.


Trimite și altora