Oana Ursache este omul care face

Oana Ursache este omul care face

Trimite și altora


Diaspora când vrea sa fie diaspora renunță a se mai baza doar pe coincidențe culturale și începe să vrea mai mult decât intenții. Cultura e, pe lângă multe altele, o forma de-a gestiona și, de ce nu, garanta echilibrul unui popor, cât e el unul dintre cele care nu stau printre granițe.

Când Centenarul nu se vrea doar recomandare de pliant publicitar sau punere în scenă pentru a face fotografii cu aer festivist, el se transformă în obiectiv comun. Și cu toții știm cât ne costă pe noi românii o apropiere de poziții. Cunoaștem termenii, ne e deficitară tehnica. Românii au nevoie de românism pentru a se simți un popor.

Uneori au nevoie și de evenimente care să emoționeze. De redescoperirea unor semne din naștere care să poată fi văzute de departe. Puțini îndrăznesc să nu accepte pentru emigranți o cultură low-cost. Să ceară protagonism valorilor.

Despre Oana Ursache, profesor asociat la Universitatea din Granada, spuneam cândva că te ajută să faci patrie prin singura solidaritate credibilă: cultura extinsa pentru cei care fac viața „extinsă” geografic. Ajunsă în Spania într-o perioadă în care comunitatea românească, deși impresionantă ca număr, se limita doar la a sancționa sau a fi indiferentă țării de origine, Oana Ursache a înțeles că nu-ți poți dori cultură dacă, vorbim de pas anterior, nu ți se stârnește necesitatea.

Alături de colegii de catedră, de studenții cărora a încercat să le apropie simpatia pentru limba română și valorile noastre ca popor, Oana Ursache nu a lăsat în pace datele nici unui calendar. An după an a organizat sau a fost (co)participantă a numeroase evenimente culturale care au transformat Granada într-un loc unde României îi este bine. Așa cum alții, „din dragoste de țară”, doar spun, ea este omul care face.

Pornite din drag intelectual și conversații prietenești, pentru ca ulterior să primească certitudinile înfăptuirii, evenimentele desfășurate în perioada 27-31 mai la Facultatea de Traducere și Interpretare din Granada, la Galeria Empirica, în Cordoba sau Roquetas de Mar, au demonstrat că nu se face cultură doar pentru cei rămași acasă.

Poetele Lia Faur, conferențiar universitar doctor la Universitatea din Arad și Laura Catalina Dragomir, invitatele Oanei Ursache în acest turneu cultural, au căutat să demonstreze că actul artistic de calitate nu se poate asocia, fără a fi ofensat, cu statutul de provizorat. România nu e o noțiune căreia îi bâjbâim conținutul. Realitățile demonstrează adesea recidivarea în erori, politice mai ales. Realitățile acestea dor. Cultura rămâne, tocmai de aceea, una din puținele forme onorabile prin care putem fi alături de România și prin care țara ne poate ține pentru totdeauna împreună.

sursa foto: ©Sergio E. Bonillo López


Trimite și altora