Podul inexistent care “înghite” bani de 14 ani

Podul inexistent care “înghite” bani de 14 ani

Trimite și altora


Podul suspendat peste Dunăre Brăila – Galați.

Un vis frumos care însă nu a devenit realitate, deși primul studiu de fezabilitate a fost realizat în 2003! O anchetă în acest sens a fost pornită de cei de la ziarul “Viața Liberă”.

Guvernul României a alocat pentru proiectul podului suspendat peste Dunăre Brăila – Galați doar 878.000 E. Această sumă este infimă în comparatie cu cheltuielile reale. Într-un raport asupra proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2017, reiese că suma de 878.000 E va fi alocată pentru reactualizarea studiului de fezabilitate.

Parlamentarii puterii din acea vreme au solicitat alocarea sumei de 200.000.000 E pentru realizarea investiției. Solicitarea lor a fost însă respinsă.

În 2016, premierul Dacian Cioloș dădea asigurări că planul pentru demararea lucrărilor poate fi realizat până la finele anului.

“Alocările bugetare există, studiul de fezabilitate este în curs, deci, în măsura în care vom respecta calendarul prevăzut la Ministerul Transporturilor, și nu prea sunt motive să nu-l respectăm, până la sfârșitul anului putem da drumul la proiectul tehnic, și de acolo investiția poate să se deruleze, pentru că bugetul există”, declara Dacian Cioloș.

Proiectul nu se putea demara, însă, fără studiul de fezabilitate care nu a mai fost actualizat din 2003. Reprezentanții CNADNR au declarat că o reactualizare a studiului de fezabilitate a fost încheiată în 2015 cu o firmă care avea ca durată de implementare 12 luni. Proiectul ar fi trebuit finalizat în aprilie 2016. În luna septembrie 2016, cei de la CNADNR declarau: “În prezent studiul de fezabilitate a fost finalizat și urmează să fie transmis spre avizare în CTE CNADNR după obținerea Acordului de Mediu.”

digi dolce focus 2017

Parlamentarii puterii știau despre toate acestea și au declarat atunci: “În prezent, investiția beneficiază de studiu de fezabilitate și aviz de mediu. Procedurile pentru proiectare și execuție trebuie să demareze în anul 2017, având în vedere că această investiție este inclusă în Master Planul General de Transport, aprobat anul trecut. Amânarea termenului de începere a lucrărilor la aces pod pune în pericol valabilitatea studiilor realizate și reclamă alocarea unor fonduri suplimentare pentru refacerea lor”, și-au argumentat parlamentarii solicitarea”.

O întrebare care ne frământă rămâne totuși fără ecou. De ce ar mai fi nevoie de bani pentru studiul de fezabilitate dacă documentația este, teoretic, gata? Banii alocați în bugetul României pe 2017 pentru acest pod sunt doar pentru reactualizarea studiului efectuat în 2003, chiar dacă a mai fost actualizat în 2011, și ar fi trebuit reactualizat în 2016.


Trimite și altora