Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Prima conferinta de presa a unui președinte roman la Casa Alba dupa 30 de ani
- În fine, putem folosi fără teamă de ridicol sintagme ca „un moment istoric pentru România” și chiar „mândri că suntem români”!
- Președintele Iohannis s-a prezentat excepțional: demn, optimist, inspirat.
Vizita pe care Klaus Iohannis o face zilele acestea la Washington, la invitația președintelui american Donald Trump, are toate șansele să marcheze un punct de inflexiune în poziționarea României față de grupul țărilor din Comunitatea Europeană. Conjunctura a fost una favorabilă, invitația din partea președintelui american a venit într-un moment tensionat în ceea ce privește relațiile dintre Europa și SUA, pe fondul recentei schimbări de abordare a subiectului cheltuielilor alocate pentru funcționarea coaliției nord-atlantice, pe care președintele american a manifestat-o la recenta întrunire NATO.
Conferința la vârf a NATO s-a încheiat atunci de o manieră inuzuală după ce Trump a refuzat să confirme explicit angajamentul SUA pentru respectarea articolului 5 din acord, cel referitor la intervenția necondiționată a partenerilor în cazul unei agresiuni asupra oricăruia dintre statele membre.
A fost să fie România, dintre toate statele Est-Europene, cea invitată la masa bogaților iar vizita președintelui Iohannis la Washington s-a transformat în felul acesta într-un moment de mare încărcătură simbolică. Marile agenții de știri au plasat conferința de presă a celor doi președinți desfășurată ieri în centrul fluxului de știri.
- Trump a dorit să transmită un mesaj partenerilor din Orient și a făcut-o ieri alături de Iohannis pe peluza din fața White House. Declarația despre viitoarele sancțiuni aplicate Qatarului, declarat ca stat finanțator al terorismului, plină de mesaje subliminale, a fost făcută acolo.
- Trump a decis că cel mai bun moment în care SUA își confirmă cuvântul dat față de partenerii NATO a fost ieri, la conferința de presă când a răspuns întrebării puse de jurnalista de la TVR Ramona Avramescu. La întrebarea ei, Donald Trump a fost nevoit să spună ceea ce omisese din discurs la ultima reuniune NATO, și anume că SUA vor respecta articolul 5 al Tratatului.
- Întrebărilor referitoare la scandalul intern căruia Trump trebuie să îi facă față, despre presupusele întervenții rusești în campania electorală americană, președintele SUA a ales să le răspundă ieri imediat după întrebarea referitoare la nivelul de implicare în securitatea Roamâniei ca stat vecin cu Federația Rusă. Toate marile agenții de știri au preluat mesajul.
Mesajele sale pentru România, pentru NATO și pentru Europa au fost extrem de tranșante și de lipsite de echivoc.
Cererea președintelui american care a solicitat statelor NATO să-și respecte angajamentul de a aloca 2 la sută din PIB cheltuielilor militare, dând ca exemplu pozitiv România, care a luat deja această decizie, ne pune în evidență. România, prin președintele ei, a ales alianța cu Statele Unite. România ar putea deveni avanpostul SUA și al NATO la granițețe UE, conform declarațiilor de ieri.
A existat un mesaj al lui Donald Trump referitor la lupta anticorupție de la București și a fost fără echivoc. Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA crește rapid cota României pe plan internațional, în mod special în Uniunea Europeană unde recentele discuții despre Europa cu mai multe viteze pun țara într-o poziție mai mult decât fragilă. Poate că acum, după declarația de intenție a intereselor americane în această parte a estului european, politica românească are mai multe argumente.
„Vă mulțumesc că ați venit aici, este o onoare să primesc un prieten atât de bun. (…) Azi sărbătorim parteneriatul strategic ce s-a încheiat acum 20 de ani. Astăzi reafirmăm și sărbătorim un parteneriat strategic care a început acum peste 20 de ani (…) Vreau să recunosc capacitațile de conducere ale președintelui Iohannis, faptul că România a decis să crească bugetul pentru apărare la 2% din PIB.
Aplaud curajul dumneavoastră de a lupta împotriva corupției și de a apăra statul de drept. Românii au trecut prin momente grele dar și-au revenit. Românii au facut contribuții foarte importante, printre ele premiul Nobel al lui Elie Wiesel, săptămâna aceasta comunitatea evreiasca din SUA i-a acordat președintelui Iohannis înalta distincție pentru munca sa. Viitoarele relații dintre Romania și SUA sunt luminoase, vă mulțumesc pentru conducerea dumneavoastră și că ați venit aici, abia aștept să întărim relațiile cu poporul dumneavoastră, relația a fost bună dar acum este mai puternică ca niciodată”, a declarat Trump în debutul conferinței de presă.
Cu o engleză impecabilă, ceea ce a mai atenuat din supărarea noastră că nu a folosit limba română, președintele Iohannis s-a prezentat excepțional: demn, optimist, inspirat. Dincolo de opinii personale sau partizanat politic am fost mândri de noi, prima dată după mult timp. Aveam nevoie.