TAROM cumpără servicii de publicitate. Ai zbura cu ei din patriotism?

TAROM cumpără servicii de publicitate. Ai zbura cu ei din patriotism?

Trimite și altora


  • Compania a lansat invitații de participare la licitație către cele mai mari 10 companii de publicitate
  • Două au răspuns

TAROM este în plin proces de atribuire a unui contract pentru servicii de publicitate, PR şi creaţie, a cărui valoare maximă va fi de jumătate de milion de euro. Motivul? Compania “urmează o strategie de remontare a capitalului de încredere și imagine, potrivit informaţiilor furnizate de Tarom pentru G4Media.ro.

Procedura de achiziție selectată de compania TAROM este cerere de oferte. Compania a invitat la competiţie cele mai mari zece companii de pe piață. Au trimis oferte doar două firme, ofertele sigilate urmând a fi deschise “în perioada imediat următoare”.

Tarom este compania aeriană de suflet a românilor, brandul fiind unul dintre cele mai cunoscute din piață cu toate că rezultatele istorice în ceea ce privește încrederea utilizatorilor este redusă și tributară veșnicelor suspiciuni de corupție relaționate cu managementul acuzat constante de nepotism și promovare pe pile. La fel ca în cazul TVR se spune că e greu să strigi „mama” în fața sediului Tarom și să nu se deschidă jumătate din ferestre.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Nimeni sau puțini din diaspora românească nu zboară cu Tarom din cauza prețurilor mari și a imaginii prăfuite de mastodont ținut în viață cu perfuzii. O piață de peste patru milioane de utilizatori potențiali constant ignorată de o companie rămasă în urma timpurilor și care supraviețuiește grație statututului de companie de stat și nu poate fi lăsată să moară.

În ultimul timp Tarom pune lipsa performanței pe faptul că nu a știut să se vândă, pe o comunicare greșită; asta după ce a refuzat sistematic să plătească pentru publicitate ani la rând. Dacă presupunem că o campanie de marketing genială reușește să schimbe percepția consumatorului rămâne problema prețurilor biletelor vândute. Tarom este astăzi un operator aerian cu prețuri mari pentru servicii bazice. Prin comparație RyanAir are o presă jalnică dar avioanele pline.

Influența operatorului aerian de stat în „sistem” e suficient de mare încât să beneficieze constant de avantajele decontărilor pentru deplasări plătite de alții decât pasagerul. Totuși grosul operațiunilor unei companii aeriene cu greu poate fi alcătuit doar din deplasările în interes de serviciu ale demnitarilor. Majoritatea utilizatorilor își fac atent raportul cost/calitate și aleg urgent alte companii. Din păcate pentru Tarom, sunt multe cele care își justifică prețurile.

Tarom este una dintre victimele lipsei de perspectivă economică în ceea ce privește piața diasporei românești din Europa. Alături de băncile românești care nu văd potențialul celor patru milioane de români care locuind afară se uită către țară constant. Prin consiliile de administrație umblă ca o stafie fantoma încasărilor pe care le-ar obține dacă ar înceta să să eticheteze diaspora ca fiind o „nișă” fără potențial.

Miliarde de euro tranzitează an de an nișa acesta. Ambi-direcțional.


Trimite și altora