Val de căldură extremă în următoarele șase zile


  • Se anunță temperaturi de peste 40 de grade la umbră pe parcursul mai multor zile la rând
  • Autoritățile recomandă precauție în special persoanelor vârstnice și copiilor

Vara a început oficial vineri iar Europa se confruntă chiar de la început cu temperaturi extreme. Se vor înregistra temperaturi mai mari cu între cinci și zece grade peste normalul perioadei mai multe zile la rând.

caldura mareFurtunile care au devastat continentul în weekend vor lăsa locul unui val de aer fierbinte de peste 40 de grade la umbră pe parcursul mai multor zile în zone extinse din Franța și Italia cu vârfuri care vor depăși 40 de grade în Spania.

Agenția spaniolă de meteorologie (Aemet) avizează că începând de miercuri se va produce un val de căldură care va afecta peninsula, cu maxime care vor putea ajunge la 42 de grade. AEMET consideră că „intensitatea, durata și extinderea acestui episod de temperaturi atât de ridicate” ne pune în fața unui fenomen meteorologic advers de dimensiuni „excepționale”.

Va dura cel puțin șase zile și va cuprinde mare parte din Europa de Vest, din Peninsula Iberică până în Franța și Germania.

„Zone extinse de la Madrid la Paris, Belgia, Frankfurt și Berlin se pot aștepta la perioade prelungite de temperaturi excesive, de 35 grade la umbră sau peste” scrie site-ul specializat Accuwheather.

Temperaturile ridicate pot fi în mod special mai periculoase pentru persoanele în vârstă și copii.

caldura mare iunie