Grigore Vieru – nascut in ziua in care se sarbatoreste iubirea


Evenimentul cultural al lunii februarie a fost marcarea a 87 de ani de la nașterea poetului basarabean Grigore Vieru, „poetul podului de cuvinte”, cel care spunea că: „dacă alții visau să ajungă în cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.

Organizată sub egida Consulatului General al Republicii Moldova în Barcelona manifestarea a prilejuit încă o punere în acord a limbii române cu diaspora locală, cu rădăcini pe ambele maluri ale Prutului.

Grigore Vieru a scris cu grafie latină moldovenește accentuând astfel că ne înțelegem la fel în Teleorman sau la Chișinău; a mai scris și pentru Ion și Doina Aldea Teodorovici, alte două nume sacre pentru româneasca fără hotare. A scris și pentru copiii noștri. Atât de bine că s-a învrednicit de un prestigios premiu european, Andersen.

Este singurul om de cultură care a primit recunoaștere într-o categorie literară din partea exigentei comunități academice europene, Premiul Andersen. L-au mai meritat în ultimii ani Paulo Coelho, JK Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie sau Haruki Murakami.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta. Poetul care a slăvit în versuri Patria, Mama și Limba a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Toate acestea profilează dimensiunea marelui om de cultură care a fost Grigore Vieru, mai spun datele și că numele Grigore Vieru rămâne influent mult după moartea sa, acum 13 ani într-un stupid accident de circulație din rapoartele căruia nimeni nu a înțeles mare lucru.

Prin manifestarea de la mijloc de Februarie 2022, după doi ani de restricții pandemice, ne-am recuperat bucuria revederii împreună, moldoveni și români. Ne-am adunat la încă o sărbătoare a limbii române și ne-a plăcut să ne regăsim.

Prilejul a fost bine ales, organizarea impecabilă, gazda caldă, copiii cu versurile învățate și glasul dres. Și încă ceva care credem că este de punctat, ieșirea în lume a proiectului societar al Chișinăului, Consulatul de la Barcelona este chiar important. Pentru că, după cum spunea Consulul General al Republicii Moldova în Barcelona, Anatol Stratulat, în deschiderea evenimentului:

Unul dintre obiectivele consulatului general rămâne a fi în continuare menținerea relațiilor cu cetățenii din diaspora, precum și asigurarea suportului necesar pentru dezvoltarea cultural-lingvistică, prin desfășurarea evenimentelor comune care unesc generații.

– Anatol Stratulat

A fost cu muzică, versuri, întrebări nepuse, povestiri, emoții, speranță și invocații. Cum trebuie să fie o uniune între generații.

 

barcelona

Igor Cereteu Barceloan 2022

barcelona 2022

laura barcelona 2022

analiciu

 


Credit foto: Jota