Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Încheierea Congresului Românilor de Pretutindeni de la Bucureşti
Congresul românilor de pretutindeni, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, a ales în cadrul lucrărilor de sâmbătă Consiliul românilor de pretutindeni. Acesta este format din 35 de membri și este forul de reprezentare a românilor din diaspora în fața autorităților statului român.
Consiliul este condus de un Birou executiv, alcătuit din nouă persoane, președintele, prim-vicepreședintele, secretarul general și șase vicepreședinți, toți cei nouă membri fiind aleși la congres.
Președintele Consiliului românilor de pretutindeni a declarat că, deocamdată, se lucrează la statutul și la regulamentul Consiliului, iar acestea probabil vor fi gata în aceste zile.
„Mai sunt mulÈ›i paÈ™i de făcut. ÃŽncercăm să adunăm toate datele comunităților, să contactăm toÈ›i liderii comunității româneÈ™ti din diaspora, pentru a-i aduce la masa dialogului pe toÈ›i. Deocamdată suntem în faza de lucru. Urmează dezbateri cu privire la statutul È™i regulamentul în care vor fi prevăzute atribuÈ›iile Consiliului, ale preÈ™edintelui, ale Congresului”, a spus Livanu.
Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, le-a propus membrilor Congresului românilor de pretutindeni să semneze o declarație de integritate în care să spună că nu sunt și nu au fost implicați în cazuri de corupție, că nu au fost condamnați pentru astfel de fapte, că nu sunt implicați în conflicte de interese, în imigrații politice și traseism, că nu au ocupat funcții de conducere în fostul PCR, că nu au fost informatori ai Securității, că nu sunt ofițeri în servicii secrete.
Sursă: Agerpres
De asemenea de notat este mesajul public al şefului departamentului ministerului de externe dedicat diasporei dl. Dan Stoenescu care solicită transparenţă în privinţa persoanelor delegate să reprezinte diaspora:
„ÃŽn spiritul transparenÈ›ei È™i bunei credinÈ›e, astăzi am propus delegaÈ›ilor la Congresul românilor de pretutindeni să semneze o declaraÈ›ie de integritate pe propria răspundere în care să spună că nu sunt È™i nu au fost implicaÈ›i în comiterea de infracÈ›iuni, cazuri de corupÈ›ie, că nu au fost condamnaÈ›i pentru astfel de fapte, că nu sunt implicaÈ›i în conflicte de interese, în migraÈ›ii politice È™i traseism, că nu au ocupat funcÈ›ii de conducere în fostul PCR, că nu au fost informatori ai Securității, că nu sunt ofiÈ›eri sau colaboratori în servicii secrete. De asemenea, această declaraÈ›ie stipulează disponibilitatea semnatarului de a furniza public tabelul de susÅ£inători (protejând datele personale), CV-ul È™i dacă a făcut parte din partide politice. Românii de pretutindeni au nevoie de transparență în relaÈ›ia cu statul dar È™i în relaÈ›ia cu cei care doresc să îi reprezinte.„