Interviu cu Domnul Valeriu Turea – Directorul Biroului pentru Relaţia cu Diaspora a Guvernului Republicii Moldova

Interviu cu Domnul Valeriu Turea – Directorul Biroului pentru Relaţia cu Diaspora a Guvernului Republicii Moldova

Trimite și altora

Când am primit invitaţia de a participa la sărbătoarea de sfârşit de an a asociaţiei EstiMoldova, nu eram pregătiţi de surprize. Pur şi simplu speram să cunoastem oameni noi in Barcelona şi să petrecem împreuna câteva ore plăcute. Surpriza a fost majoră. Am descoperit o asociaţie bine structurată, formată din oameni veseli care şi-au luat foarte în serios sarcina de a-şi organiza sărbătoarea după toate regulile.

Aveau un motiv în plus pentru ca reuniunea să fie o reuşita: prezenţa Domnului Valeriu Turea – Director al Biroului de Relaţii cu Diaspora al guvernului de la Chişinău si fost Ambasador al Republicii Moldova in Portugalia.

Am profitat de prezenta Excelenţei Sale în Barcelona şi am organizat o întrevedere cu ocazia formalizarii acordului prin care Asesoria Internaţional din Barcelona, reprezentată de Cristina Săftoiu, pune la dispoziţia Asociaţiei EstiMoldova un spaţiu în care vor desfăşura acţiuni specifice asociaţiei. Am pus întrebari la care Domnul Valeriu Turea a avut amabilitatea să raspundă:

Întrebare: –După cum aţi putut vedea, noi aici topim graniţele, nu facem diferenţă, ne adunăm, vorbim aceeaşi limbă. Ce părere aveţi despre asta?
Răspuns: –Vă marturisesc ca am ramas foarte placut impresionat de relatiile dintre Asociatia EstiMoldova cu revista RoBarna si Asesoria Internationa BCN. Elegant, firesc, concret si cu mult suflet, si fara politica as adauga, ceea ce mi se pare foarte important, deoarece asta inseamna ca sunt relatii de durata. Stiu ca RoBarna au decis sa ofere un spatiu cu titlu gratuit pentru activitatile desfasurate de „EstiMoldova”. Este un gest prietenesc, pe care membrii asociatiei il apreciaza la justa valoare. Intr-o lume cu multe disensiuni, certuri si neintelegeri, acest gen de relatie inseamna foarte mult.

–În ce măsură implicarea unui reprezentant guvernamental în activitatea comunității emigrate credeți că este relevantă pentru concetățenii dvs.?
­–Întâlnirile pe care le­ am avut zilele acestea cu comunitățile de moldoveni de la Barcelona și Girona mi­-au întărit convingerea că dialogul cu compatrioții aflați peste hotare este o necesitate absolută și trebuie să aibă statut de permanență. Republica Moldova nu este doar țara celor care trăiesc în spațiul ei concret geografic, dar și a cetățenilor care au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Pentru autoritățile de la Chișinău este extrem de important să simtă pulsul diasporei, să î­i cunoască în amănunte problemele și îngrijorările. Am avut prilejul să mă conving că diaspora moldovenească are o atitudine destul de sensibilă față de dificultățile prin care trece Republica Moldova, față de evoluțiile nu întotdeauna pozitive, ca să mă exprim mai diplomatic, din domeniile social­economic și politic. Relația diasporei cu țara e ca un nerv dezgolit, iar aceasta lasă loc concluziei că oamenilor noștri le pasă cu adevărat de cele ce se întâmplă acasă și vor să­și ajute țara să se modernizeze, să prospere ca să­și ocupe locul pe care­l râvnește în familia europeană.

–Aveți o experiență amplă ca diplomat. În ce măsură ajută existența comunităților emigrate Guvernul unei țări în relațiile acesteia cu țara gazdă?
­–Obiectivul autorităților este clar: să asigure un cadru adecvat ca cetățenii noștri să aibă un confort social, moral, psihologic cât mai echilibrat. Și când zic astea mă refer, în primul rând, la securitatea socială a moldovenilor, la echivalarea actelor, la asigurarea lor cu drepturile de care trebuie să beneficieze migranții. Știu că pentru conaționalii noștri este de sensibilitate sporită domeniul securității sociale și convertirea permiselor de conducere auto. Din câte cunosc, a fost demarat deja procesul de negocieri, Republica Moldova și Regatul Spaniei făcând schimb de Note și informații la subiect. Rămâne să sperăm că negocierile se vor desfășura într­un ritm susținut ca cetățenii noștri să beneficieze cât mai curând de rezultatele pe care le așteaptă. Ar mai fi de amintit necesitatea unor documente bilaterale în domeniul turismului, culturii și educației, protejării reciproce a investițiilor și evitării dublei impuneri.

–Dacă ați avea un fond de finanțare disponibil și ați fi obligat să alegeți, ați finanța o clasă de limbă română pentru copii sau una de limbă spaniolă pentru părinții lor?
-­-Cred că o clasă de română pentru copii. În primul rând, părinții cunosc sau învață deja spaniola, deoarece aceasta este o condiție obligatorie pentru a­-și găsi de lucru și, în general, pentru a depăși o anumită stare de frustrare pe care o ai atunci când nimerești într­-un mediu lingvistic străin. Astfel, și sarcina părinților ar fi mai ușoară. În aceste câteva zile am avut ocazia să mă conving ce copii minunați au moldovenii noștri din Catalunya. Foarte isteți, creativi, vorbesc o română adorabilă. Dar eu știu foarte bine cu ce preț reușesc părinții acest lucru. Este nevoie de foarte mult sacrificiu, timp și nespus de multă răbdare. Aș dori să exprim din partea autorităților moldovenești sincere mulțumiri autorităților țării gazdă pentru condițiile pe care le oferă conaționalilor noștri de a­și păstra limba, cultura, tradițiile, pentru însuși faptul de a­i primi prietenește și a le oferi șanse să se integreze în societate, să se dezvolte. Spania oferă oportunități frumoase, dar deja e de datoria părinților să le pună în valoare.

Valeriu Turea cu Esti Moldova, RoBarna si Asesoria International Bcn
Valeriu Turea cu Esti Moldova, RoBarna si Asesoria International Bcn

–­Care puncte din Strategia Diaspora­ 2025 le considerați forte, care să î­l facă pe cetățeanul din afara țării să dorească să revină acasă, să se implice…
­–În general, întreg spiritul Strategiei este orientat spre atingerea acestui scop. Dar aici aș dori să fac o precizare de principiu. Fenomenul migrației este unul extrem de complex și nu știu dacă e corect și real să punem problema ca toți cetățenii să revină acasă. Sunt decizii individuale, care se iau în funcție de o sumedenie de circumstanțe sensibile. Ceea ce­și dorește Strategia este convingerea conaționalilor noștri din străinătate să se implice în dezvoltarea țării, inclusiv virtual, de la distanță. Strategia propune un set de instrumente eficiente prin care să fie realizat acest obiectiv. Pornim de la premisa că vom avea un Guvern stabil, care să­și ia un angajament ferm de susținere și valorificare a potențialului diasporei. Planul de Acțiuni prevede măsuri de protejare a drepturilor diasporei, de dezvoltare și realizare a potențialului individual, al familiei și comunității. Definit în formulă comprimată, scopul strategic pe care și­l propune acest document este dezvoltarea unui cadru sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diasporă, bazat pe încredere și inițiative comune, care să faciliteze opțiunile de reîntoarcere a diasporei. Ceea vreau să subliniez cu titlu special e că ”încredere” este un cuvânt cheie.

–La final de vizită în Catalunya, ce puteți să spuneți despre diaspora noastră de aici? Aveți vreun sfat, vreo sugestie pentru noi?
–Concluzia generală este că oamenii noștri sunt de foarte și foarte bună calitate. O spun cu mâna pe inimă. În consecință, ei înșiși fac o imagine pozitivă Republicii Moldova – și prin felul lor de a fi, de a se integra elegant și participativ în societatea spaniolă, de a munci conștiincios, de a respecta legile țării care i­a primit și acceptat, dar și prin foarte interesantele activități culturale și de caritate pe care le organizează. Nu știu ce sfat aș putea să le dau, dânșii știu bine ce și cum au de făcut. Le doresc să fie sănătoși, să aibă de lucru și să se bucure de rodul muncii lor, să treacă pe alături de ei necazurile și tristețile mari. Și să nu uite un lucru: cu cât vor fi mai uniți, cu atât vor depăși mai ușor dificultățile, oricare ar fi acestea.

–Prin ce anume se manifestă programul ”Ambasada vine mai aproape de tine” ?valeriu-turea_brd
–La anumite intervale de timp, în funcție de necesități, funcționarul consular al Ambasadei se deplasează în regiunile unde sunt concentrați mai mulți moldoveni și oferă pe loc serviciile consulare, care nu solicită prezența cetățeanului la Ambasadă (spre exemplu, perfectarea pașaportului biometric, care presupune o procedură mai specială). În consecință, oamenii economisesc timpul și banii pe care ar trebui să­i cheltuie mergând la Madrid. Știu că Ambasada noastră se află în dificultate de a aplica acest program, deoarece în Spania distanțele sunt mari, iar posibilitățile bugetare și de personal sunt la limită. Dar mai știu că se caută soluții pentru soluționarea acestei probleme spre beneficiul cetățenilor.

–Veți reveni în diplomație?
–Dar nici nu am impresia că am părăsit acest domeniu… Vă rog să mă credeți, multitudinea de probleme pe care le are de rezolvat BRD face destul de utilă experiența pe care am acumulat­o în anii de activitate diplomatică.

–­Care e diferența între a colabora cu diaspora în calitate de Ambasador și Director Biroului de Relatii cu Diaspora?
–Traiectoria, proporțiile sunt altele. Aceeași responsabilitate, numai că la scară mai mare. În schimb, am un avantaj pe care și l­ar râvni oricine: cunosc oameni cu destine fantastice, foarte interesanți, oameni cu caracter, care consolidează încrederea că Republica Moldova are viitor.


Trimite și altora