EstiMoldova

EstiMoldova

Trimite și altora

Elena Nazarova

Oriunde nu ne-am găsi, mai aproape sau mai departe de casă suntem şi vom fi mereu Moldova. Suntem Ea prin ceea ce facem, ce prezentam sau transmitem lumii.
Anume de la acest gînd şi s-a pornit proiectul „EstiMoldova”: Dorul de casa si de traditiile noastre, dorinta de a manifesta identitatea nationala si a imbunatati imaginea Republicii noastre in ochii localnicilor.

Despre noi nu se stie nimic si putinul care apare in mediile de comunicare nu e din cel mai pozitiv, iar cel mai trist e faptul ca nu e o caracteristica a poporului nostru ci e lipsa de scrupule, aroganta si avaritia clasei politice care o avem.

Acum noi, diaspora, Moldova din afara, suntem ca argintul viu imprastiat pe oglinda. Cind am citit programa proiectului „Diaspora 2025” m-am gindit ca s-ar putea sa fie anume ceea de ce avem nevoie, un punct de referinta pentru noi toti cei din afara, care incercam sa facem ceva pentru Moldova, incercam sa unim comunitatea si sa mentinem vii traditiile si obiceiurile noastre. Avem potential si capacitati creative de a promova Moldova acolo unde suntem, dar avem nevoie si de putin suport si ajutor de acasa. Pentru noi ca asociatie, legatura cu Biroul de Relatii cu Diaspora a fost vitala pe parcursul acestui an. Numai datorita dorintei enorme de colaborare si participare a co-nationalilor nostri din regiune si suportul acordat de BRD am putut realiza proiectele noastre si putem planifica altele pentru anul 2016. Insa mi-ar placea ca acest ajutor sa fie mai substantial, mai cantitativ asa sa zicem.

Nu trebuie sa fim priviti ca cei care am parasit cimpul de lupta, care am abandonat tara, ci invers. Suntem o mare potenta intelectuala si creativa, care ne-am instruit si am crescut ca persoane in alte medii si cu alte modele de societate, care sunt mai progresite, mai democratice si cu un nivel mai inalt de bunastare a locuitorilor ei. Pornind de la observatii si experiente personale a Diasporei in diferite colturi ale lumii, statul nostru ar putea sa se restructureze si sa puna in practica modelele cele mai eficiente de dezvoltare a societatii. Statul nostru intrun mod sau altul ar putea sa aiba nenumarate beneficii din urma acestui proces dezastruos de migratie la care a expus cetatenii nostri, e nevoie doar de o clasa politica care sa aiba macar putina etica si un mai mult de demnitate nationala.

link-ul programei : […]


Trimite și altora