Prima zapada in Murcia – Spania – dupa 34 de ani

Prima zapada in Murcia – Spania – dupa 34 de ani

Trimite și altora


Ninge în Murcia pentru prima dată în 34 de ani. EFE / ATLAS

După ce ieri a suferit ziua cea mai friguroasă, cu -22 de grade în Pirinei și zapada în municipiile de pe coastele mediteranei, lucru nemaivăzut în ultima sută de ani, Spania va trăi astăzi „cea mai rea parte” a episodului de căderi de zăpadă care acompaniază aceast prim val de frig al iernii, după cum explică Ana Casals de la Agenția Națională Spaniolă de Meteorologie (Aemet). Căderile de zăpadă vor fi „cele mai extinse și mai generoase” ale episodului început marți, primul cu aceste caracteristici din ultimii doi ani.

Dacă ieri erau șapte provincii cu alertă de zăpadă, Meteorologia a extins avizul de atenție la 14 provincii din sud-est ale peninsulei iberice, dintre care două cu risc extrem: Valencia și Alicante, care sunt de ieri în alertă roșie pentru acumulare de zapada de peste 25 de centimetri. Zonelor care ieri erau afectate li se adaugă astăzi Castellón, Cádiz, Jaén, Teruel, Ciudad Real, Cuenca și Toledo.

digi dolce focus 2017

Această situație meteorologică, care în principiu trebuia să dureze până vineri însă se va prelungi până sâmbătă, se datorează, după cum explică Ana Casals, faptului că anticiclonul situat deasupra Germaniei și frontul de joasă presiune dintre Sicilia și Sardinia au introdus o masă de aer polar de origine continentală, uscat și rece, prin nord-estul Spaniei, lucru care a produs o „coborâre abruptă” a temperaturilor. Presiunea scăzută a „tras de fiecare dată mai mult aer din est, încărcat de umiditate din Mediterana”, lucru care se traduce prin căderi de zapada.

 


Trimite și altora