Romania fara meseriasi

Romania fara meseriasi

Trimite și altora

România se confruntă cu o lipsă acută de meseriasi. Foarte puțini tineri mai vor să învețe o meserie calificată. Salariile mici, volumul mare de muncă și condițiile de muncă sunt doar câteva dintre motivele pe care tinerii le invocă.

Lipsa personalului calificat și infrastructura deficitară sunt probleme majore cu care se confruntă tot mai multe companii din România. Angajatorii din zona de producție se găsesc în situația de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50-60 de ani și care se află în pragul pensionării.

satelit televizor

Pentru a atrage forță de muncă tânără, reprezentații fabricilor merg în unitățile școlare și încearcă să-i convingă pe tineri, cu promisiunea că îi vor califica la locul de muncă. Din păcate, cei mai mulți dintre aceștia se sperie și aleg să lucreze în retail sau să muncească la negru.

Domnul Victor este director de fabrică. De 5 ani are 15 posturi vacante pentru tineri. Până acum a reușit să angajeze doar 2 tineri. Ca să îi atragă pe tineri a început programe prin care îi califică la locul de muncă. “Există într-adevăr o problemă cu forța calificată de muncă pentru că, din păcate, tineretul nu se prea mai înghesuie să vină să muncească într-o întreprindere. Avem însă programe prin care îi calificăm la locul de muncă”.

Am stat de vorbă cu unul dintre tinerii care și-au dorit o meserie calificată. Alexandru este zidar de trei ani, iar venitul său lunar ajunge și la 5.000 lei. “De ce nu mai sunt tineri calificați? Că nu mai vor să muncească. Adică vor, dar programul să fie de la 10.00 la 15.00, cu pauză de masă de 2 ore, iar salariul să nu fie mai mic de 2.500 lei. Și weekend-urile libere. Eu am și lucrări particulare, iar pe zi, cel mai puțin, lucrez 10 ore. Ai altă satisfacție când știi că ai obținut banii pe munca ta, nu că îi e milă mamei de tine”, ne-a mărturisit Alexandru.

Învățământul profesional din România a fost desființat în 2009 și reînființat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai găseau “meseriasi” disponibili. În 2013, în învățământul profesional erau înscriși mai puțin de 26.000 de elevi, față de 208.000, câți erau înscriși în 1993.

Astfel, în ultimii ani, România se confruntă cu o criză majoră de lipsă de personal. Deși sunt “ademeniți” cu programe prin care sunt calificați la locul de muncă, bonusuri salariale în funcție de performanțe, program de lucru avantajos, tot mai mulți tineri consideră că o muncă fiind calificată este o “muncă de jos”.


Trimite și altora