Masuri urgente in sprijinul celor care lucreaza ca Autonom in Spania

Masuri urgente in sprijinul celor care lucreaza ca Autonom in Spania

Trimite și altora


 • O lege mult așteptată de toți cei care lucrează în regim de Autonom în Spania, mulți dintre ei români: „legea de reformă urgentă pentru lucrătorii autonomi” (Ley de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo), a fost adoptată astăzi de parlamentul spaniol.

Fără îndoială că măsurile prevăzute de legea adoptată astăzi vor face viața lucrătorului autonom ceva mai ușoară” este de părere Lorenzo Amor, președintele Asociación de los Trabajadores Autonomos (ATA), una dintre principalele asociații din sector.


Televiziune Românească prin Satelit / Barcelona / Spania
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


“Este o lege care îmbunătățește protecția socială, condițiile oferite întreprinzătorului, care elimină parte dintre piedicile existente și ușurează activitatea autonomilor” spune președintele ATA.

Prevederile legii aprobate astăzi afectează un mare număr de lucrători români, 34.053 erau înscriși în RETA la începutul lunii Iunie 2017. Numărul total al autonomilor străini era de 140.275, conform datelor publicate de una dintre centralele profesionale spaniole.

Măsuri aprobate:

Legea intră în vigoare imediat după publicarea în monitorul oficial, mai puțin unele prevederi pentru care se fixează data de 1 Ianuarie 2018, din motive fiscale.

Măsuri pentru Intreprinzători (autonomi)

 • Se mărește numărul de situații în care se aplică taxa redusă de 50 de euro pentru noii autonomi sau pentru aceia care nu au mai avut această calitate. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.
 • Se va putea opta din nou pentru taxa forfetară redusă după 3 ani de la ultima înregistrare ca autonom.
 • Avantaje pentru persoanele cu o formă de handicap. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.
 • Se prelungesc până la 24 de luni bonificațiile la plata taxelor de autonomo. Următoarele 6 luni după primele 12 bonificația este de 50% iar ultimele 6 de 30%. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Măsuri Fiscale:

 • Se reduc penalizările pentru întârzierea la plată pentru Seguridad Social la jumătate, trec de la 20% la 10% în prima lună. Se aplică de la 1 ianuarie 2018.
 • Se vor putea deduce 30% din cheltuielile de utilități, apă, curent, telefonie (doar dacă lucrează de acasă). Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
 • Se vor putea deduce 26,67 euro zilnic din IPRF pentru cheltuieli cu mâncarea, când afectează activitatea în Spania. Pentru lucrări în străinătate suma care se poate deduce din impozit este de 48 euro. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Măsuri referitoare la plăți către Hacienda

 • Autonomul va plăti doar din ziua în care se înscrie în RETA, nu toată luna întreagă ca până acum. Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
 • Se poate înscrie sau renunța la statutul de autonom de trei ori pe parcursul unui an calendaristic. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.
 • Autonomul va putea avea 100% din pensie și va putea continua să lucreze dacă are cel puțin un angajat.

Recunoașterea accidentelor ‘in itinere’ (pe drumul înspre sau dinspre locul de muncă) pentru profesionalii autonomi cu condiția ca locul de muncă să nu coincidă cu domiciliul personal este una dintre prevederile mult așteptate ale prezentei legi.

mai multe aici

 


Trimite și altora