De 7,7 ori mai mulți autonomi imigranți decat spanioli anul trecut: UATAE

De 7,7 ori mai mulți autonomi imigranți decat spanioli anul trecut: UATAE

Trimite și altora


  • Din numărul total de lucrători noi autonomi (echivalentul PFA românesc) de anul trecut (29.873) 65,5% (19.577) sunt imigranți în Spania
  • Numărul de autonomi în general crește cu o rată de 0,94%, în timp ce numărul autonomilor imigranți crește cu 7,25%; O rată de creștere de 7,7 ori mai mare.

Uniunea Asociațiilor Autonomilor și Intreprinzătorilor din Spania, UATAE, a analizat datele publicate de Ministerio de Empleo y Seguridad Social corespunzătoare înscrierilor în registrul lucrătorilor autonomi în luna Aprilie 2017 din care concluzia cea mai importantă este că 65,5% din creșterea numărului de lucrători pe cont propriu din Spania în ultimul an corespunde imigranților.

Numărul autonomilor care provin din alte țări a crescut cu 19.577, iar al autonomilor locali cu 29.873 confom statisticii reflectate de pagina web a federației.

289.400 de autonomi de origine străină în Aprile 2017 reprezintă 9% din totalul de lucrători pe cont propriu din Spania (3.214.007).

digi dolce focus 2017

Pentru María José Landaburu, Secretara Generală a UATAE aceste cifre spun că autonomii străini sunt protagoniștii creșterii economice în Spania „din moment ce reprezintă două treimi din sporul din ultimul an chiar dacă nu putem omite realitatea faptului că acest spor se datorează în primul rând dificultății cu care lucrătorii străini se confruntă la momentul accesului la piața muncii, iar în multe cazuri se lansează  în afacere fără sprijinul, pregătirea sau resursele necesare”

Landaburu consideră evoluția ca una pozitivă și adaugă că „ UATAE lucrează pentru proiectul Autotransformate, prin care întreprinzătorii pot primi consiliere premergătoare activității pe care doresc să o desfășoare, formare pentru scrierea planului de afaceri, intermediere în căutarea surselor de finanțare pentru inițierea afacerii precum și servicii ajutătoare pentru demararea afcerii (mentoring). Toate acestea în scopul de a ajuta noii autonomi să fie mai pregătiți iar afacerile dezvoltate să dureze în timp”.

digimobil

Mai spune că „acest tip de proiecte sunt vitale dacă dorim ca acești noi afaceriști să prospere și din acest motiv încurajăm pe toți imigranții care doresc să monteze o afacere să se echipeze cu instrumentele necesare”

Din numărul total de autonomi imigranți, 140.275 (48,5%) provin din Uniunea Europeană, iar 149.125 (51,5%) din alte zone ale globului.

Chiezii sunt lideri cu 18% din total urmat de români cu 34.053 și italieni cu 22.314

60% din numărul total al autonomilor străini se concentrează pe trei sectoare ale economiei: Comerț, Hosteleria ți Construcții.

 


Trimite și altora