Stabilirea domiciliului fiscal in Spania – Cum?

Stabilirea domiciliului fiscal in Spania – Cum?

Trimite și altora

     Dragi cititori,

    Avand in vedere ca am tot primit intrebari pe tema “Ce anume trebuie sa faca cetatenii romani care locuiesc in afara Romaniei pentru a stabili domiciliul fiscal in tara de resedinta”, voi incerca sa explic ce anume avem de facut daca desfasuram o activitate economica in tara de rezidenta, in acest caz, Spania.

    Confom Legii 35/2006, din 28 noiembrie, ce se numeste in limba spaniola “Impuesto sobre la renta de las personas físicas y de modificación parcial de las leyes de los impuestos sobre sociedades, sobre la renta de no residentes y sobre el patrimonio” (aceasta lege este in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2016), orice persoana care locuieste in Spania, neintrerupt, timp de 183 de zile calendaristice (6 luni), intr-un an calendaristic intreg, trebuie sa isi stabileasca domiciliul fiscal in aceasta tara. Pentru ca un roman sa faca acest lucru trebuie sa fie rezident in Spania, adica sa aiba NIE cu drept la munca si sa mearga in tara sau la Consulatul Romaniei pentru a preschimba pasaportul cu cel nou, in care domiciliul este cel din strainatate. In aceasta situatie, evident cetateanul roman nu o sa mai dispuna de Cartea de Identitate Romaneasca (adica buletinul).

     Dupa ce dispune de documentele amintite anterior, daca va desfasura o activitate pe cont propriu, adica « autonomo » in spaniola si PFA- persoana fizica autorizata, in limba romana, primul pas, inainte de a incepe activitatea, este acela de a merge la Finante (Hacienda se numeste in limba spaniola) si de a completa Formularele 036 si 037 cu datele persoanei respective specificand obiectul de activitate pe care doreste sa-l realizeze, unde anume se va desfasura activitatea (locatia, orasul etc) (daca aveti sediu sau nu) si ce impozite trebuiesc platite pentru a desfasura acea activitate. De fiecare data cand se schimba ceva din datel specificate in aceste declaratii PFA-ul are obligatia de a merge la Finante si de a intocmi Formularele 036, 037 cu datele noi, adica cu modificarile survenite.

     Atunci când se declara activitatea ce se doreste a fi desfasurata pe teritoriul Spaniei, va trebui să se selecteze si tipul de impozit aferent activitatii respective pe il puteti gasi in « Impozitele aferente activitatilor economice » pe scurt IAE, unde sunt incluse o multitudine de activitati comerciale si profesionale care pot fi intreprinse de catre o persoana fizica autorizata (autonomo).

    In termen de 30 zile după ce ati completat si prezentat formularele 036 si 037 la Finante (Hacienda) trebuie să vă înregistrați în cadrul regimului special al Asigurărilor Sociale (in limba spaniola si prescurtat se numeste RETA). Va trebui să prezentati modelul TA- 0521 în oricare dintre administrațiile publice ale Serviciilor Sociale (Seguridad Social), împreună cu fotocopie a actului de identitate (in cazul unui roman, pasaportul cu domiciliul ales in Spania sau NIE plus CI) și fotocopie a documentului ridicat de la Finante cu inregistrarea activitatii. Abia dupa ce ati facut toate aceste demersuri puteti sa va incepeti activitatea si sa platiti statului spaniol impozitele aferente.

   In ce priveste temerile nascute in ultimele zile privind intentiile fiscului român de a impozita veniturile realizate in alta tara, nu va lasati pacaliti, NU EXISTA dubla impozitare. Adica, daca platiti taxele in Spania, NU le veti mai plati in Romania (si invers).

     Sper ca v-am fost de ajutor cu aceste informatii. Pentru mai multe lamuriri nu ezitati sa ne contactati la numerele de telefon 932006766 si 608565018, de luni pana joi intre orele 16 si 20.

    Va multumim,

    Echipa de avocati MARIN&PASALODOS ABOGADOS.

                          Florentina Marin, avocat ICAB 38804.


Trimite și altora