Vizita ministrului delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Barcelona, Regatul Spaniei

Vizita ministrului delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Barcelona, Regatul Spaniei

Trimite și altora

Tip: Comunicat de presă
Data: 22.02.2016

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat duminică, 21 februarie 2016, la sediul Consulatului General al României la Barcelona, la o sesiune de informare cu privire la noile modalități de vot pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Întâlnirea de la Barcelona a avut loc cu ocazia unei vizite de două zile a demnitarului român în Regatul Spaniei, în perioada 19-21 februarie 2016. Oficialul a participat, de asemenea, la întâlniri cu șefii oficiilor consulare din Regatul Spaniei și Portugalia, precum și la o întrevedere cu reprezentanții comunității românești din zona Madridului.

Ministrul delegat, însoțit de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Autorității Electorale Permanente, s-a întâlnit cu membrii mediului asociativ și cei ai comunității românești din Barcelona pentru a discuta despre noile prevederi legislative și procedurale din domeniul electoral care vizează persoanele cu domiciliul sau reședința în străinătate.

„Vocea comunității românești din Spania este esențială și trebuie să se facă auzită la București. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă românii din Spania se prezintă la vot. În acest sens, îi invit pe toți românii din Spania să se înscrie în Registrul Electoral astfel încât diaspora să aibă posibilitatea să își demonstreze forța de a schimba România în bine”, a declarat oficialul român.

Ministrul delegat a subliniat și contribuţia importantă pe care o are comunitatea românească din Regatul Spaniei, mai ales la nivel social și economic, în această țară. Demnitarul a mai adăugat că participarea membrilor comunităţii în structuri de reprezentare politică şi administrativă, la nivel local şi central, este esențială pentru promovarea intereselor românilor în relaţia cu autorităţile spaniole.

Totodată, oficialul român a abordat posibilitatea organizării de cursuri facultative de limba română, pentru consolidarea legăturii tinerilor cu țara de origine, prin însușirea unor cunoștințe legate de istoria, limba și civilizația românească.

Vizita la Barcelona s-a încheiat cu participarea ministrului delegat la o slujbă religioasă organizată la Biserica Ortodoxă românească Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Barcelona, precum și la o discuție cu enoriașii prezenți la centrul social al parohiei ortodoxe românești.


Trimite și altora