ARMONIA de la Reus – Bun venit noului proiect comunitar din Spania!

ARMONIA de la Reus – Bun venit noului proiect comunitar din Spania!

Trimite și altora


  • Duminică, 8 octombrie 2017, la Reus, Tarragona, a avut loc prezentarea oficială a Asociației Socio-Culturale ARMONIA
  • ARMONIA impulsată de patru femei inimoase și cu experiență în activități comunitare

Asociația Socio-Culturală ‘ARMONIA’ – a fost inaugurată duminică, 8 octombrie 2017, la Centrul Civic Mas Abello din Reus / Tarragona / Spania.

armonia reus spania
A*R*M*O*N*I*A

Asociațiile românești își îndeplinesc rolul de coagulare a comunității prin desfășurarea proiectelor pe care le promovează. Indiferent care este motivația pentru care 10 conaționali se adună simplul fapt că sunt împreună este un bun câștigat. Duminică am fost oaspeții unui mare grup de români îmbrăcați de sărbătoare, veniți să petreacă după-amiaza la centrul civic Mas Abello din Reus, Tarragona.

Încă o asociație? Întrebare aflată pe buzele oricăruia, care însă se dovedește superficială la primul contact cu realitatea românească din afara țării. Nu ne-a învățat nimeni să milităm pentru cauzele în care credem, așteptăm pe cineva să ne „rezolve”, să facă lucruri pentru noi la care să participăm sau nu. Vedem aici cum vecinii spanioli grupați în asociații își fac auzite vocile pentru orice îi interesează, unirea le dă forță. Învățăm și noi, trăind afară, că nimeni nu ne învață copiii o poezie dacă nu o facem noi și nimeni nu ne poartă iile dacă noi nu le arătăm cum să o facă.

Mai mult decât atât duminica trecută la Reus am văzut trei copii care au recitat. Îmbrăcați de sărbătoare, în costum național, emoționați până la blocaj, cu glasul subțiat de emoția momentului, au recitat fiecare câte o poezie. Vocile tremurate trădează serile lungi petrecute de mămicile cu foaia în mână, așezate pe scaun, silabisind cu voce tare în fața lor versurile dificile pentru ca, la spectacol, micul artist „să știe bine poezia”.

Versurile recitate de cei trei copii nu au fost în limba română, erau poezii din programa școlară cu care micuții născuți aici se simt confortabil.

Atunci am înțeles

Avem nevoie de asociații. Atât de multe câte vor fi necesare pentru ca micuții noștri să recite românește. Atât de multe câte vor trebui să fie pentru ca cei care vin din urmă să cunoască ritmul popular și să nu le fie indiferent gustul sarmalei sau al micului românesc. Nu sunt în van adunările noastre indiferent care este motivul pentru care oamenii sunt împreună.

Dobrița Ponea – președinte, Oxana Pinteac – trezorier, Stela Baba – secretar și Tatiana Cazacu – vocal (comunicare) sunt inimoasele care au pus pe picioare ARMONIA. Suntem conștienți de perseverența și obstinația cu care își urmăresc obiectivele. Le urăm succes și le asigurăm de tot sprijinul pe care îl putem oferi.

armonia reus
Oxana Pinteac, Montse Caelles, Dobrita Ponea, Carles Pellicer, Stela Baba, Tatiana Cazacu / foto: Camiel Ciorba

Programul artistic pe care ARMONIA, în prezentarea îndrăgitei interprete de muzică populară Elena Bosinceanu, l-a oferit publicului a fost susținut de coopiii: Dragoș Sergio Ilie – flaut și tobă, Raisa Maria Ezaru, Daniela Ainhoa Neculai, Alexia Bodea – poezii.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Oxana Pinteac a recitat poezia „În limba ta” de Grigore Vieru iar Tatiana Cazacu poezia „Armonia”, creație proprie iar Elena Bosinceanu a interpretat melodii populare.

Reprezentatul departamentului de cultură din primăria Reus, Montse Caelles și primarul Carles Pellicer au salutat inițiativa comunitară, cel din urmă mărturisindu-se cu acest prilej iremediabil îndrăgostit de România pe care a vizitat-o de curând.

armonia spania
foto: Camiel Ciorba

Preotul Vasile Baltărețu de la Parohia Ortodoxă din Tarragona, prezent la manifestare, a salutat la rândul său inițiativa comunității din Reus,Tarragona.

Sonorizarea evenimentului a fost asigurată de Dj Nico.


Trimite și altora