Australian Open 2021: Este Simona Halep subestimată?

Australian Open 2021: Este Simona Halep subestimată?

Trimite și altora


Simona Halep a câștigat două titluri de Grand Slam și a petrecut șapte ani la rând în top 10 mondial, dar este subevaluată printre favoriții la titlu?

Alături de cele două mari triumfuri, are alte 20 de titluri de simplu și-a petrecut 64 de săptămâni din carieră ca numărul 1 mondial. Speră să câștige un al treilea Slam la Australian Open, turneu care începe astăzi, 8 februarie.

simona halep 2021
Cine va câștiga Australian Open? Naomi Osaka? Serena Williams? Ashleigh Barty?
Și dacă va fi Simona Halep

Clasată pe locul 2 mondial, Halep a câștigat două titluri de Grand Slam – French Open în 2018 și Wimbledon în 2019 – pe lângă alte 20 de titluri individuale. Timp de 64 de săptămâni din carieră, Simona Halep a fost numărul 1 mondial, iar săptămâna aceasta a împlinit șapte ani consecutivi în top 10. Seria Simonei de 346 de săptămâni este depășită de doar șapte jucătoare din istorie, iar dintre cele actuale, următoarea jucătoare din top este Karolina Pliskova cu 209 săptămâni.

Cu toate acestea, când vine vorba de Grand Slams, Simona Halep nu este de obicei menționată ca favorită înaintea turneului, în afară de Roland Garros, unde a ajuns în finală de trei ori.

S-ar putea ca acest fapt să se întample în parte datorită personalității sale, dar și stilului său pe teren. Nu are cele mai puternice lovituri și nu are un serviciu dominant. La 1,68 m, nu este o figură impunătoare și nu pare să aibă aceeași aură ca unele dintre celelealte jucătoare importante. Dar ceea ce face, funcționează. Foarte bine. Este o jucătoare excelentă, rapidă care urmărește mingile și îsi pune adversarele în dificultate la fileu. Contralovitura Simonei, deși nu este extrem de puternică, poate fi efectivă, așa cum a demonstrat-o în semifinala Openului australian din 2019, împotriva lui Angelique Kerber când a acumulat 50 de puncte, într-un meci superb.

simona halep australia 2021La Wimbledon, în 2019, a trecut neobservată aproape până în finală, înainte de a realiza, probabil, cea mai bună performanță din carieră când a învins-o pe Serena Williams în doar 56 de minute. În acea zi, nu a fost vorba de numărul loviturilor câștigătoare, ci de lipsa de erori (doar trei) și de acoperirea terenului, obligând-o pe Williams la lovituri lungi și menținând-o continuu în mișcare.

Williams a descris-o mai târziu pe Halep drept o „mică forță”: „Sunt atât de multe lucruri uimitoare la ea. Tenacitatea, capacitatea de a-și îmbunătăți jocul de fiecare dată, doar pentru a continua să-l îmbunătățească. Capacitatea de a găsi mereu rezerve de putere. Nu o poți subestima”. De asemenea, s-a jucat pe o suprafață pe care Halep nu era de așteptat să câștige, având în vedere relativa sa lipsă de forță. Asta, deși, evident, zgura poate fi cea mai puternică suprafață a ei, Simona câștigând meciuri în întreaga lume: de când a intrat în top 10, procentul său de câștig de 0,751 vine imediat după Williams (.857) și Bianca Andreescu (.769). „Caut perfecțiune, asta e sigur”, a spus ea conferința de presă la WTA (Asociația de Tenis Feminin) săptămâna aceasta. „Dar, în același timp, știu că perfecțiunea nu există. Așa că am putut să-mi accept imperfecțiunea de multe ori și să încerc să fiu cât mai aproape de perfecțiune. Poate că lupta pentru atingerea perfecțiunii m-a făcut să-mi depășesc limitele”.

Dacă ceva i-a lipsit lui Halep în ultimii ani, este coerența în Grand Slams. A câștigat două în ultimii trei ani, a ajuns la o altă finală și, de asemenea, în semifinale și sferturi de finală. În celelalte cinci, nu a reușit să treacă de runda a patra. Există senzația că poate ar fi putut câștiga mai mult, în special în French Open. Anul trecut a fost cap de serie și a început cu putere înainte de a fi eliminată de câștigătoarea neașteptată Iga Swiatek. În 2017 a fost învinsă cu 3-0 de către Jelena Ostapenko, iar în 2019 a suferit o pierdere surpriză în sferturile de finală în fața Amandei Anisimova, în vârstă de 17 ani. Dar consistența ei a plasat-o printre cei mari cu seria de 346 de săptămâni în top 10. Dacă va continua așa în următorii doi ani, ar putea să le depășească pe Hana Mandlikova, Arantxa Sánchez-Vicario și Pam Shriver în clasamentul istoric.

La începutul anului trecut, Simona a declarat că a rămas în elita tenisului pentru că: „Am avut întotdeauna în minte că trebuie să fiu consecventă. Nu-mi place ideea de a câștiga un turneu și apoi să nu fac nimic timp de câteva luni”.

[sg_popup id=16863]


Trimite și altora