Barcagate – Presedintele FC Barcelona arestat astazi


BarcaGate – Autoritățile suspectează că Barça a plătit anumite companii pentru a discredita adversarii politici ai Consiliului de Administrație care a încetat din funcție anul trecut.

Barcagate este numele primit de cazul în care este investigată angajarea de către clubul catalan a mai multor companii care ar fi promovat campanii împotriva personalităților publice care s-au opus unor decizii dubioase ale consiliului de administrație a FC Barcelona.

A mai rămas mai puțin de o săptămână pâna la alegerile pentru președinția Fútbol Club Barcelona. Potrivit postului de radio Cadena Ser, patru persoane legate de ancheta așa-numitului caz BarcaGate au fost arestate de Mossos d’Esquadra – poliția comunitară catalană: fostul președinte Josep Maria Bartomeu, CEO Òscar Grau, fostul consilier al președintelui, Jaume Masferrer, și șeful serviciilor juridice ale clubului, Roman Gómez Ponti.

Bartomeu și restul directorilor FC Barcelona au demisionat după consiliul de administrație ce a avut loc pe 27 octombrie. Ancheta se bazează pe faptul, descoperit în februarie 2020, că Barça ar fi angajat compania I3 Ventures pentru a eroda imaginea jucătorilor și adversarilor entității pe o perioadă de trei ani. Cazul a fost admis spre procesare de către un judecător din Barcelona în iunie 2020, după plângerea mai multor parteneri.

barcagate
Bartomeu, în cadrul prezentării lui Antoine Griezmann în 2019

Pata de culoare vine pentru fostul președinte al F.C. Barcelona după un 2020 foarte complicat în care a trebuit să-și ia rămas bun de la două dintre cele mai importante relații din viața sa. Nu sunt vremuri bune pentru Barto (pronunță Bartu), așa cum îl numesc prietenii săi. Criza clubului, botezată „Barcagate” de către mass-media, care era pe punctul de a provoca plecarea lui Leo Messi din echipă, se adaugă la procesul complex de divorț în care este implicat.

Mossos d’Esquadra (Poliția Autonomă din Catalonia) au ajuns la concluzia că există indicii de corupție după investigarea F.C. Barcelona, ca urmare a plângerii depuse de opt dintre partenerii consiliului de administrație ai clubului. Ancheta a fost transferată Tribunalului de Instrucție numărul 13 din Barcelona, care ar trebui să decidă dacă a existat sau nu un beneficiu personal în legătură cu așa-numitul Barcagate, scandalul rețelelor sociale.

Plângerea a fost depusă pe 14 aprilie după ce s-au cunoscut detaliile angajării companiei I3 Ventures de către Barça, dezvăluite de către postul Cadena SER. Compania ar fi dezvoltat o campanie dedicată monitorizării activității pe rețelele sociale pentru entitatea Barça și, conform informațiilor furnizate, creării de conturi pe rețelele sociale pentru a critica personalitățile legate de club, inclusiv Messi și Piqué.

Clubul ar fi împărțit plata unui milion de euro către I3 Ventures în facturi mai mici de 200.000 de euro, astfel încât să nu fie nevoie să supună mișcarea aprobării consiliului. Divizia de Investigații Criminale a Mossos susține că Barça ar fi plătit un bonus de 600% către I3 Ventures și că procedurile normale și controalele interne ale entității nu au fost respectate.

Se înțelege oarecum, în acest context, insistența cu care Leo Messi, după mai bine de 20 de ani de carieră în clubul catalan, își manifestă indispoziția cu tratamentul pe care îl primește din partea clubului. Episodul Suarez a fost doar declanșatorul scandalului.

Cine știe unde se mai ajunge?