Expozitie de arta vestimentara de inspiratie africana la Ulldecona / Barcelona


Expoziția: “SAWABONA” – ROMANIAN HANDMADE TEAM. Între 2 și 12 Mai 2022

În perioada 2-12 mai, Casa de Cultură din Ulldecona găzduiește o nouă expoziție intitulată Sawabona, sub semnătura echipei Romanian Handmade Team și a curatoarei-manager de proiect, Laura Catalina Dragomir.

comori africaneNu este întâmplător că artistele, pe care publicul deja le cunoaște de la alte expoziții organizate în ultimii doi ani în Ulldecona, au ales termenul de Sawabona pentru a-și intitula colecția. Articolele de îmbrăcăminte cât și accesoriile sunt inspirate din cultura africană, iar Sawabona, se traduce din Zulu prin „eu te respect, te valorez. Ești important pentru mine”.

Recuperarea tradiției devine expresia naturală a unei alegeri, deschiderea spre alte culturi transformându-se într-o formă de-a avea încredere în umanitate.

Sawabona 1Tradițiile africane văzute prin prisma occidentalilor au făcut dificilă înțelegerea semnificației reale a măștilor. Începând cu comercianții de sclavi din secolul al XV-lea până în epoca colonială, Africa a fost supusă unei exploatări severe de către vest. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când călătorii europeni au venit să exploreze continentul, atitudinea acestora a fost ferm închisă și superioară astfel încât observațiile timpurii ale măștilor africane ale occidentalilor au fost preponderent de genul: „grimase oribile, urâte, simboluri diavolești”, reflexie a imensei superficialități cu care europenii au interpretat rolul măștilor africane.

Richard Andree a fost unul dintre primii etnografi care au obținut o perspectivă informată asupra frumuseții și valorii măștilor africane, în anii 1890, iar munca sa a ajutat la modificarea unor percepții părtinitoare. De asemenea, pictorii de avangardă din Europa, precum Picasso și Modigliani, au început să descopere aceste măști în colecțiile muzeelor ​​etnografice și le-au folosit ca modele pentru propriile formulări expresioniste în pictură și sculptură.

Sawabona 2Occidentalul persistă în a vedea măștile africane ca simple obiecte curioase și imaginative, ideale pentru agățat pe un perete. Africanul nu își consideră măștile ca o formă de artă. În majoritatea culturilor tribale în care se fac ritualuri și se dansează mascat, nu se pune deloc problema artei. O mască, pentru africani, este un instrument de ritual, iar fără costum, dansator, muzică, adunare a tribului și loc sacru, o mască nu are sens.

Aceeași calitate interconectată face parte din modul african de a-și vedea lumea. Acea lume este bine ordonată și integrata în natură, spre deosebire de culturile extrem de individualiste din vest. Arta africanului este folosită în obiecte de zi cu zi, precum ceramică și haine, și nu se găsește în muzee.

Sawabona 3Andreas Lommel a scris „Statuetele înfățișează strămoșii, măștile reprezintă spiritele strămoșilor morți, iar artele decorative repetă aceleași motive iar și iar”. Africanul trăiește un mod de viață mai integrat, iar spiritualitatea este o parte obișnuită a acestuia, orchestrată de acte rituale.
Noi europenii, suntem extrem de preocupați de individualitatea și drepturile noastre personale; africanul este mai tradițional și preocupat de drepturile comunității;

De exemplu, anumiți oameni din țara Nigerului nu au un cuvânt pentru religie – aceasta există atât de intim în viața lor încât gândul separat despre ea nu există. Spre deosebire de europeni, care încearcă să controleze natura, africanii sunt în conexiune armonioasa cu natura și una cu ea.

Sawabona 4Prin ritualuri, mituri și măști, africanul interacționează cu natura, în timp ce occidentalul o contemplă ca frumusețe. Cultura africana este animista: africanul crede ca totul în natură are o putere în interior, că totul, chiar și obiectele neînsuflețite poseda un suflet. Așadar, măștile la ei nu erau doar simbolice; erau un fel de „capcane” care „prindeau” sufletul, în beneficiul celor vii.

Interconexiunea armonioasă dintre african, comunitatea și mediul său face ca masca să fie un element necesar al vieții spirituale, deoarece aduce aceste elemente mai aproape, la vedere. De aceea arta africana, pe noi europenii, continua sa ne frapeze, să ne scoată din blocajele și tabuurile noastre mentale.

La Casa de la Cultura de Ulldecona acoge una nueva exposición titulada Sawabona, firmada por el Romanian Handmade Team y la comisaria-directora de proyectos, Laura Catalina Dragomir. Las artistas, a las que el público ya conoce por otras exposiciones organizadas en los dos últimos años en Ulldecona, han elegido el término Sawabona para denominar su colección. La ropa y los accesorios están inspirados en la cultura africana, y Sawabona traduce del zulú como “Te respeto, te valoro, eres importante para mí”.
La recuperación de la tradición se convierte en la expresión natural de una elección, la apertura a otras culturas se convierte en una forma de confianza en la humanidad.”

 

Expozitia de design vestimentar si bijuterii „Russian Empire” la Ulldecona (Spania)

russian empire

Simezele primăriei din Ulldecona găzduiesc începând de astăzi 2 aprilie până în 18 apriliie 2021 expoziția de design vestimentar și bijuterii „Russian Empire”.

Patru creatoare își pun laolaltă lucrările sub umbrela unei teme generoase Rusian Empire. Piesele de vestimentație și bijuteriile originale manufacturate în stilul vechii curți imperiale ruse au fost alese de custodele expoziției să reprezinte propunerea culturală românească a primăverii în Catalunya.

„Splendoarea acelor timpuri impresionează până în ziua de astăzi astfel că tema s-a convertit în sursa de inspirație pentru colecția „Russian Empire”, una care amintește despre cultura populară rusă veche” afirmă curatoarea expoziției Laura Cătălina Dragomir.

Lili Nicolau / LilyDesign – „Regăsirea în motivele tradiționale transpuse/pictate pe materiale naturale și completate cu bijuterii ceramice în ținute care să facă unice aparițiile celor care le poartă. Diversitatea de modele, culori, legatura cu istoria reprezinta o provocare si ma inspira.

Orieta Dimadi a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale, deci e, teoretic, economist, dar „nu mi-am gasit niciodată locul acolo”. A făcut însă in paralel cu facultatea, cursurile de design vestimentar la Școala Populară de Artă din Constanța, cu o profesoară deosebita, de la care a deprins tehnicile esențiale care, pentru ea, sunt baza a tot ce a construit ulterior.

Erika Fodor „Prietenia cu Orieta, m-a inspirat să creez rochii în stilul baroc, asortate bijuteriilor create de ea. Așa a luat naștere colecția Russian Empire, o colecție cu care debutez și care sper să fie de bun augur”

Steliana Matac a absolvit Liceul Economic, profil contabilitate și, după șase ani de activitate în domeniu, a decis că adevarata sa vocație nu erau cifrele ci creația artistica: pictura, handmade-ul. Și-a deschis o firmă specializată pe decorațiuni și, de o bună perioadă de timp, confirmă alegerea făcută, spre bucuria clienților și aprecierea colegilor artiști.

 

Invitatie la vernisajul expozitiei „Blue in Barcelona”

blue barcelona

Expoziția Blue în Barcelona se va desfășura în perioada 14 – 25 septembrie 2019 și va cuprinde lucrările a 22 de artiști plastici români.

O invitație la culoare și optimism, abordările, tehnicile și temele sunt diferite de la un artist la altul, motiv pentru care suntem convinși că ele vor satisface aproape toate gusturile privitorilor.

Vor fi expuse lucrări în stilul impresionist, abstract, modernist. Cromatica diversă, tușele largi și fluide sau cele fine cu tendință spre detalii, desenele suple sau duelurile cromatice între culorile de bază, griurile colorate, fermitatea și puterea spirituală a gândului românesc, toate vor umple spațiul expozițional din Lokal în Eixample Barcelones spre bucuria celor prezenti.

Artiștii care expun: Catrinel Alexe, Dan Marian Geleletu, Angela Buruian, Anita Radulescu, Neluta Staicut, Gaby Gutescu, Corina Chirila, Elena Stuparu, Petronela Toma, Aura Pirvu,Cirstina de la Studina, Elena Hancu, Maria Danila, Areti Dinulescu, Andana Calinescu,Claudia Bucur, Casandra Domide, Mariana Baitelu, Stela Marinela Radu, Cristiana Catuneanu, Diana Maria Mitulescu, Adina Moldova Titrea.

Vor fi prezenți la vernisaj Corina Chirila, Gaby Gutescu, Neluta Staicut, Areti Dinulescu și Elena Hancu.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 14 septembrie 2019, ora 17,00.

Locatia: Lokal, 118 Bruc, Barcelona Map/Harta
Curator: Adina Moldova Titrea

Organizator si insotitor al grupului de artisti: Alina Birnea

Istorie românească la Oviedo

oviedo

  • Expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” se deschide astăzi 15 mai 2019 la Muzeul de Arheologie Asturias din Oviedo / Spania
  • Timp de o lună, până la 15 iunie 2019 poate fi vizitată de publicul spaniol și român

Actul inaugural, în prezența autorităților române și spaniole, va fi precedat de o conferință susținută de istoricul spaniol David Soria Molina, care va ilustra personalitatea împăratului Traian și strategiile romane în timpul războaielor dacice (101-106 d.C.), și de cercetătorul român Florian Matei Popescu, care va prezenta publicului date și informații despre extinderea Imperiului Roman, punând accent pe perioada cuceririlor de la Hispania la Dacia.

Expoziția valorifică pentru publicul larg rezultatele cercetărilor arheologice derulate la Drobeta și prezintă 94 de piese, din patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, printre care artefacte romane, specifice secolelor II-III p. Chr, precum și informații, fotografii și planuri ale monumentelor care alcătuiesc ansamblul de arhitectură romană de la Drobeta (Podul lui Traian, castrul, termele și amfiteatrul militar).

Podul lui Traian de la Drobeta, acest simbol al romanității nord-dunărene, reprezintă punctul central în tematica expoziției și, totodată, o punte de legătură între două civilizații europene, situate la extremitățile de vest și est ale Imperiului: Hispania și Dacia.

De asemenea, expoziția se organizează în contextul celebrării a 1900 de ani de la momentul la care împăratul roman Hadrianus, moștenitorul lui Traian, acorda Drobetei rangul de municipium, în ideea în care se acceptă anii 118/119 p. Chr. ca dată pentru acest eveniment.
Expoziția se poate vizita în perioada 15 mai -15 iunie la Muzeul de Arheologie Asturias din Oviedo, Calle San Vicente, 3, 33003 Oviedo, Asturias.

Program de vizită:
Miercuri-Vineri: 9:30-20:00
Sâmbătă: 9:30-14:00 şi 17:00-20:00
Duminica și sărbători legale: 9:30-15:00

Acest proiect de diplomație publică și culturală marchează perioada deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Inaugurarea va avea loc în data de 15 mai, în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, a doamnei Maria Floarea Pop, directorul reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, a doamnei Delia Losa, delegata Guvernului central în Comunitatea Autonomă Principatul de Asturias, şi a domnului Ignacio Alonso García, Directorul Muzeului de Arheologie Asturias din Oviedo.

Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias, cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturia, Consiliului Județean Mehedinți și al Fundației Cajastur, organizează expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias (Oviedo), în perioada 15 mai – 15 iunie 2019.

Magda Popovici – Premiul Diego Velazquez / Barcelona

Muzeul de arta contemporana barcelona

Magda Popovici a fost distinsă cu Premiul Internațional Diego Velazquez în cadrul bienalei internaționale de arte de la Barcelona desfășurat săptămâna trecută.

Comitetul de selecție al „Bienal International de Arte Barcelona”, a decis sa acorde Premiul Internațional Diego Velazquez pictoriței Magda Popovici recent stabilită la Barcelona.

magda popovici inart

Comitetul format din Francesco Saverio Russo, Salvatore Russo, doctori în artă de la EA Editores din Palermo (Italia) și editorul Sandro Serradifalco.

Bienala Internațională de la Barcelona, aflată la a 3-a ediție anul acesta, s-a desfășurat la Muzeul European de Artă Modernă (MEAM) din Barcelona.

Un grup de artiști plastici internaționali printre care și pictorița Magda Popovici au avut onoarea să își expună lucrările în sălile prețioase ale Palatului Gomis, la o plimbare distanță de Muzeul Picasso.

Muzeul de arta contemporana barcelona

„Au fost selectate opere de artă ale unor artiști destinați să rămână în istorie” au declarat organizatorii. „Lucrările au fost publicate în catalogul oficial al evenimentului iar proiectul va fi răspândit pe plan internațional, astfel încât artiștii noștri să poată avea o vizibilitate deosebită” au adăugat.

Evenimentul de importanță internațională a fost conceput și instruit de Francesco Saverio Russo, Salvatore Russo și Sandro Serradifalco avându-l ca invitat pe José Manuel Infiesta, directorul Museu Europeu d’Art Modern.

Magda Popovici va participa anul acesta cu lucrări și la Bienala Internațională Mantua din Italia. Arta Contemporană Mantua (Mantova) BIENNALE este un eveniment menit să implice cele mai importante expresii artistice într-o mare întâlnire internațională. Între 8 și 16 iunie, lumea artei se adună în Muzeul istoric Gonzaga pentru a celebra lucrările celor mai valoroși artiști contemporani.

magda popovici velazquez

Are programate expoziții între 9 Aprilie – 9 Mai la Milano Milan, la Moda, Arte si Design Galleria, și la Expozitia Internationala Contemporana „Leonardo Da Vinci” intitulata „Tribut”.

Va mai expune:

  • 17-31 Mai in Galeria Prado din Madrid.
  • 1-16 Mai la Palazzo Giandalia galleria, Sicilia, Italia.
  • 1-15 Iunie, la Museum Galerie Rosmolen Universart, Olanda
  • 15-30 Iulie, Gallerie ARTES – Paris

‘Bucati din suflet’ de Roxana Irimia – expoziția de pictură și desen – Madrid

Roxana irimia madrid

  • „Serile Acasă la Ambasadă” vernisează expoziţia de pictură şi desen „Bucăţi din suflet” de Roxana Irimia
  • Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 28 octombrie, ora 16:00, la sediul Ambasadei României din Madrid

Roxana Irimia, artist plastic și creator de modă, a urmat cursuri de pictură şi desen de copil, la Clubul Copiilor din Paşcani. Se află în Spania din 2004, unde a continuat să se perfecționeze în arta plastică sub îndrumarea maestrului Jose Morán Vázquez, primul pictor contemporan ale cărui lucrări au fost expuse alături de cele ale marelui pictor El Greco la muzeul din Toledo, care îi poartă numele.

Roxana Irimia a expus în galerii şi muzee din Spania (Madrid, Málaga, Barcelona şi Granada), Italia (Roma), Bulgaria (Stara Zagora), SUA (New York şi Los Angeles), Suedia (Stockholm), Franţa (Paris) şi România (Sighișoara și Alexandria).

Roxana Irimia bucati de suflet
Roxana Irimia, Afișul expoziției „Bucăți de suflet”

Lucrările Roxanei Irimia au adesea o tematică figurativă şi realistă, cu o tendință de a reproduce aspecte ale vieții de zi cu zi, prin redarea oamenilor obișnuiți, aflaţi în activități comune. Lucrează în special în tehnica uleiului pe pânză, precum și în pastel, cărbune și mai nou în acuarelă.

Artista nu este străină de Ambasada României în Regatul Spaniei, făcând parte, alături de alţi pictori şi sculptori români, din expoziţia comună vizitată de participanţii la Ziua Porţilor Deschise la Ambasadă (22 septembrie 2018). De asemenea, lucrările din expoziţia „Bucăţi din suflet” au putut fi admirate de participanţii la evenimentul „Natura, o sursă de inspirație pentru antreprenoriatul sustenabil” care a reunit numeroși oameni de afaceri spanioli, români și francezi la sediul Ambasadei la 16 octombrie 2018.

Ambasada României în Regatul Spaniei reia astfel seria de evenimente culturale “Serile Acasă la Ambasadă”, de susţinere a artiştilor şi experţilor români din Spania, cu vernisajul expoziţiei de pictură şi desen „Bucăţi din suflet”, de Roxana Irimia, duminică, 28 octombrie, la ora 16:00 din Avenida Alfonso XIII și Pio XII, Madrid.

Dan Ticulescu – Expozitie de Fotografie Sevilla

dan ticulescu

Comunicat de presă

Madrid, 19 septembrie

Expoziţia „Rumania detrás de los prejuicios“ semnată de fotograful Dan Ticulescu

Marţi, 20 septembrie va avea loc vernisajul expoziţiei „Rumania detrás de los prejuicios“ semnată de fotograful român Dan Ticulescu, care va putea fi vizitată în perioada 20 septembrie – 7 octombrie 2016, în sala Santa Inés din Sevilla. Proiectul fotografic este iniţiat de Consulatul General al României la Sevilla, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Madrid şi în colaborare cu autorităţile locale.

Expoziţia reuneste peste 60 de fotografii, realizate în ultimii trei ani, în diferite zone ale României, care reprezintă locuri şi tradiţii româneşti, costume populare, biserici din lemn, elemente de arhitectură specifice lăcașurilor de cult creștine, picturi exterioare și simboluri care formează patrimoniul românesc.

Expoziţia „Rumanía detrás de los prejuicios“ prezintă o parte din patrimoniul istoric şi cultural al românilor, expunând, în acelaşi timp, şi realitatea cotidiană a vieţii din mediul urban înfluenţată de celelalte culturi cu care întră în contact, dar mai ales de viaţa care abundă de tehnologii avansate.

În cadrul expoziției, vor putea fi admirate atât lucrări de artă fotografică, cu variaţii pronunţate între mediul urban şi cel rural în conservarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale, dar și obiecte care fac parte din activităţile cotidiene ale românilor, precum o cruce ortodoxă sculptată în lemn (miniatură), fus (miniatură), obiecte de ceramică, ouă pictate manual, linguri sculptate în lemn etc.

Sala Santa Inés din Sevilla, o fostă mănăstire ce a aparţinut călugăriţelor franciscane, este un spaţiu expoziţional dedicat artei contemporane, gestionat de Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei regiunii Andaluzia.

dan ticulescu

Dan Ticulescu (1964, Bucureşti)

În cei peste 25 de ani de experienţă în domeniul artelor vizuale a experimentat mai multe tipuri de fotografie alternând studiul între universul fotografiei clasice (incluzând developare chimică şi tehnicile de laborator în camera obscură) şi cel al fotografiei digitale.
În martie 2013 a avut o expoziţie personală în „Galerie des Carmes“ din Toulouse, iar în 2007-2008 a realizat un film documentar despre Alro Slatina – cea mai mare companie producătoare de aluminiu din România- pentru companiile Siemens şi ABB.
Mare parte din activitatea sa fotografică poate fi urmărită în mediul on-line: https://500px.com/danticulescu.

Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
icrmadrid@icr.ro
Telefon: +34 917 589 566
http://www.icr.ro/madrid/
Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;
Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano

Locuri unde voi fi – Expoziţia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

cristina bolborea valencia

Locuri unde voi fi – Cristina Bolborea

cristina bolborea Este expoziţia ceramistei Cristina Bolborea de la Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí din Valencia pe care vă sugerăm să nu o pierdeţi.

Expoziţia reuneşte un total de mai mult de 100 de piese semnate de Cristina Bolborea, profesoară a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti.

Expoziţia este compusă din lucrări realizate în ceramică smălţuită, lut şi porţelan, organizate în serii cu denumiri sugestive: “Las alfombras de los maestrosˮ, “Lagoa de Albufeiraˮ, “El ojo de la tormenta“, “Sienaˮ y “Descansoˮ.

Prin piesele selecţionate pentru expoziţie, Cristina Bolborea se remarcă printr-un limbaj plastic de mare senzualitate plin de influenţe orientale. Influenţe care îmbie la descoperirea unor umbrite şi ascunse secrete ale unei pieţe arabe, ascunse şi aproape pierdute şi, în egală măsură, cu aer de atemporalitate indefinită.

În lucrările ceramistei, materialul în sine, lutul, pământul ars sau porţelanul fug de rigiditate şi se adaptează la suprafeţele de lemn sau de oţel simulând greutatea mătăsii, tapiseriile complicate sau elemente de pielărie, care demonstrează perfecţiune tehnică şi un gust desăvârşit.

Reliefurile studiate şi texturile folosite, accentuate cu engobe şi oxizi metalici aportează lucrărilor o adâncă expresivitate.

De asemenea, instalarea lucrărilor în grupuri cu intenţionalitate şi localizare concretă, căutând formarea unor contexte şi spaţii expresive, permite reuşita unei atmosfere speciale care invită la reflexie.

cristina bolborea inline

Cristina Bolborea, profesoară a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti cu specialitate aceramică, are o extinsă traiectorie ca artistă plastică după ce s-a format la Institutul de Arte Plastice Nicola Grigorescu şi a obţinut doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea Naţională din Bucureşti. După numeroasele expoziţii în România a primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru întreaga activitate în anul 2014, Menţiunea de Onoare a Cluj International Ceramics Biennale şi Premiul Salonului Naţional de Ceramica (2011).

Unde vizitaţi Expoziţia:
Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí (Poeta Querol, 2 – Valencia)
Expoziţie: Cristina Bolborea. Lugares donde estaré
Perioada: din 22 Iunie până la 18 Septembrie 2016

“Drumul crucii, lumină lină” – Vernisajul expoziţiei de pictură religioasă din Lleida

pictura religioasa lleida

Sâmbătă 26 martie începând cu ora 12,00 vă invităm să participaţi la Vernisajul Expoziţiei de Pictură Religioasă “Drumul crucii, lumina lină” care va avea loc la Sala de Expoziţii a Spitalului Universitar Arnau de Vilanova, Lleida.

Expoziţia este organizată de Atelierul „Taller pintura D &V” prin numele artistului popular Vasile V. Zaharia din Iaşi, care ne-a declarat:” Este primul meu vernisaj organizat în străinătate. Totul este iconografie, doar modele religioase. Având în vedere că se apropie Paştele ortodox cu paşi repezi, la loc de cinste vor fi ouăle încondeiate cu dibăcie de către meşterii populari”.

Vom putea vedea de aproximativ 120 de lucrări, constând din icoane pe lemn, icoane pe piatră, ouă şi scoici pictate, pictură pe scoarţă de copac.

pictura religioasa

Invitaţi: Pictor Milea Cornelia-Veronica, Meşteri: Vasile Isopescu Vasile Zaharia

Sponsori: „Casuţa cu multi struţi” Gusav George, Nicu & Lisandru

Parteneti media: Robarna, Asesoria Internacional BCN, Flacara Film TV, Luminiţa Dumbrăveanu – Chişinău Republica Moldova.

Perioada expozitiei: 26 martie-5aprilie.

Orele de vizitare:10,00 -19,00.

Alături de ei va fi întreaga comunitate de români din Lleida.