Crai Nou – Film de gala marti in Barcelona – Filmoteca de Catalunya

crai nou

Proiecție de gală la Filmoteca de Catalunya marți 27 septembrie la ora 20. Filmul „Crai nou / Blue moon”, scris și regizat de Alina Grigore, premiat cu marele premiu al festivalului de film de la San Sebastian anul trecut va rula pentru iubitorii genului din Barcelona într-o unică ediție în prezența și prezentarea realizatoarei în sală.

Câștigător al marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei și îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Ioana Flora, Emil Măndănac, Ilinca Neacșu, Robi Urs, Mihaela Perianu și Vlad Ivanov.

Pelicula urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia într-un centru universitar.

Povestea pleacă de la o realitate dură din mediul rural, unde locuiește circa 45% din populația României. Astfel, doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare, potrivit World Vision România. Rata abandonului școlar din preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate. Mai exact, rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.

Un alt factor care influențează este nivelul de educație al părinților. Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România “Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca „fir emoţional” al scenariului.

‘Crai nou’, ópera prima de la directora rumana Alina Grigore que narra los intentos de una joven por escapar de su asfixiante entorno y del machismo de su país, ha obtenido la Concha de Oro en la 69 edición del Festival de San Sebastián.

 

BCN Film Fest: Isabelle Huppert și Johnny Depp în Barcelona, Aprilie 2021

bcn film fest

Johnny Depp și Isabelle Huppert se numără printre invitații care vor participa în persoană la următoarea ediție a BCN Film Fest, care va avea loc la Barcelona între 15 și 23 aprilie.

bcn film fest

Pe lângă aceste două vedete ale cinematografiei internaționale, evenimentul a anunțat participarea următorilor: Fernando Trueba, Javier Cámara, Fernando Colomo, Clara Lago, Toni Acosta, Karra Elejalde, Kiyoshi Kurosawa, Carmen Chaplin, Marta Buchaca, Quim Avila și David Selvas, printre alții.

La cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest), Johnny Depp și Andrew Levitas vor prezenta „Minamata”; Isabelle Huppert și Jean-Paul Salomé „Mamá María”; Fernando Trueba și Javier Cámara „El olvido que seremos” („Uitarea că vom fi”); Steven Bernstein „Last Call” („Ultimul apel”); Mariana Barassi și Clara Lago „Crónica de una tormenta” („Cronica unei furtuni”), iar Fernando Colomo, Karra Elejalde, Toni Acosta și Quim Àvila „Poliamor para principiantes” („Poliamor pentru începători”).

BCN Film Fest se concentrează pe filme populare pentru publicul larg, cu o atenție specială pentru cele legate de lumea literaturii și a istoriei. Acest concurs își propune să stabilească o relație strânsă cu caracterul cultural și popular al festivalului Sant Jordi, cel mai emblematic al Barcelonei. Urmând această filozofie, programarea Secțiunii oficiale este dedicată în principal adaptărilor operelor literare, producțiilor cu fond istoric și filmelor biografice despre mari personalități.

bcn film fest 2021

Actorul din filmul „Puștiul” de Chaplin, Jackie Coogan, apare în afiș și servește astfel ca un tribut adus cineastului și cinematografiei în general: „Trebuie să recuperăm privirea visătoare și fascinantă a lui Coogan”, a declarat directoarea festivalului, Conxita Casanovas, la conferința de presă de marți.

În secțiunea Cinema amb gràcia, se va proiecta comedia „Blithe spirit”, de Edward Hall, bazată pe romanul lui Noël Coward, și „Triumful”, de Emmanuel Courcol, despre un actor care conduce un atelier de teatru într-o închisoare pentru a reprezenta „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett.

Kiyoshi Kurosawa va face, de asemenea, parte din secțiunea oficială în afara de concurs cu „Soția spionului”, un film ce se desfășoară în timpul celui de-al doilea război mondial. Urmărește istoria unui regizor care devine dușmanul public, prin dezvăluirea unui „teribil secret național”. Soția sa, promite să rămână alături de el, indiferent de conecințe. Documentarul „Paolo Conte, via con me”, de Giorgio Verdelli, despre compozitorul italian, va face, de asemenea, parte din secțiunea oficială în afara de concurs.

De asemenea, va fi posibil să vedeți miticul film „Valhalla Rising”, cu Mads Mikkelsen, în regia lui Nicolas Winding Refn. Acesta nu a fost proiectat în cinematografele comerciale din Spania când a apărut în 2009, iar după proiectie, regizorul va conversa cu publicul.

De Chaplin, festivalul va proiecta zece filme de lung metraj, printre care „Puștiul”, „Gura de aur”, „Circul”, „Luminile orașului”, „Timpuri moderne”, „Marele dictator” și șapte scurtmetraje.

Florin Opritescu, ‘El Serbio’ din ‘Mar de plástico’

florin opritescu

Căsătorit cu o braziliancă, au împreună doi copii, actorul Florin Oprițescu trăiește în Barcelona, Spania din 2000

florin opritescu
Florin Opritescu / sursă foto: diezminutos.es

Florin Opritescu, născut la Timișoara, România, 21 de septiembre 1979, actorul este cunoscut pentru roluri în filme spaniole, în special, pentru rolul Vlad Draghici din seria foarte populară în partea de limbă spaniolă a lumii, Mar de Plastico produsă și difuzată de Antena3 Spania și Netflix.

Prieten al prietenilor săi, Florin își continuă cariera cinematografică.

florin opritescu
Florin Opritescu, Ani Dumitru / Barcelona

La 21 de ani Florin a emigrat în Spania unde a lucrat cinci ani ca bucătar în restaurantul Eterna Barcelona unde a cunoscut-o pe actuala sa soție, Rosi. Au doi copii, Luca Florin și Luana Marie.

sursa foto: fb

Au ținut un restaurant specializat pe bucătărie românească, braziliană și catalană pe care l-au închis după un an.

florin opritescu lucy lenox

A lucrat apoi în construcții o lungă perioadă până când a hotărât că e momentul, la 30 de ani, să își urmeze visul, să se dedice total cinematografiei.

florin opritescu in

După câteva roluri de figurație a întâlnit-o pe regizoarea irlandeză Lucy Lenox care a văzut în el un potențial brut și nu a ezitat să îl sprijine pentru a începe o carieră artistică la nivel profesional. Florin a intrat în Frank Stein Studio condus de Lenox unde a lucrat cu mari nume din cinematografie europeană și de peste ocean, Nancy Bishop, Mel Churcher, Paul Weber, David Victori, Steve Daly, Enric Folch.

florin opritescu reclama

Lucrează cu mari actori, continuă să învețe, a descoperit deja tainele celei de a șaptea arte și gustul succesului, își urmează destinul pe o traiectorie definită deja spre inimile admiratorilor sai.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Nominalizare romaneasca la Festivalul International de Film San Sebastian 2018

san sebastian un om la locul lui

  • Festivalul Internațional al filmului San Sebastian 2018 premiază anul acesta cel mai bun regizor debutant
  • Printre nominalizați românul Hadrian Marcu (Brăila, Rumanía, 1976)

Treisprezece regizori din România, Argentina, Danemarca, Spania, Japonia, Kosovo, Mexic, Rusia, Elveția și Vietnam vor concura pentru premiul celui mai tânăr regizor, Kutxabank-New Directors, la prestigiosul Festival Internațional de Film San Sebastian 2018.

Directorul Festivalului San Sebastián, José Luis Rebordinos a nominalizat titlurile celor treisprezece filme ale regizorilor europeni, asiatici și latino-americani, care concurezează pentru premiul Kutxabank-New Directors.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Printre ei Hadrian Marcu (Brăila, Rumanía, 1976) va prezenta Un om la locul lui, un film cu Bodgan Dumitrache în rol principal, care a câștigat anul trecut Silver Shell pentru cel mai bun actor pentru Pororoca.

Secțiunea, care face parte din angajamentul Festivalului față de viitoarele talente de film, este o platformă care conferă vizibilitate filmelor lor. Ultimii trei câștigători ai premiului Kutxabank-New Directors au fost lansați în Spania: Le nouveau / The New Kid (2015), Park (2016) și Le semeur / The Sower (2017).

Premiul Kutxabank-New Directors, care va fi decis de un juriu internațional, vine cu 50.000 de euro pentru directorul și distribuitorul filmului din Spania. Sponsorizarea Kutxabank a secțiunii New Directors este parte a unei participări mai largi, în cadrul căreia instituția financiară continuă să se implice în promovarea creatorilor de film prezenți în festivalul de la San Sebastian.

Filmele filmate în această secțiune vor concura și pentru Premiul Tinerilor Cineaști care va fi decis de un juriu format din 300 de elevi cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

Noaptea OSCAR 2018 duminică spre luni de la ora 02 (ora Europei Centrale)

oscar 2018

  • De la 02,00 dimineața de duminică spre luni – ora spaniolă, 01,00 dimineața – ora României, Oscarul își așteaptă câștigătorul de anul acesta

Duminică, 4 martie, planeta cine va privi către Hollywood în așteptarea deciziei juriului râvnitei statuete. Ce peliculă va fi câștigătoarea Oscar 2018? Ceremonia va avea loc la Dolby Theatre de Hollywood, din Los Ángeles iar pleiada de stele ale marelui și micului ecran care va defila pe covorul roșu va fi, ca în fiecare an, infinită.

Gala Oscar 2018 începe la orele 17,00 ora locală din Los Angeles, 02,00 noaptea de duminică spre luni, ora europei centrale, 01,00 ora româniei. Va fi momentul din care se vor cunoaște câștigătorii la fiecare dintre cele 24 de categorii. Gazda evenimentului va fi Jimmi Kimmel care repetă după ediția de anul trecut. Un număr mare de momente muzicale și „performances” vor pigmenta spectacolul.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Ceremonia Oscar 2018 este produsă de Michael De Luca și Jennifer Todd iar retransmisia tv în statele unite este asigurată de ABC.

Gala premiilor Oscar 2018, care va avea loc pe 4 martie, la Los Angeles, va putea fi urmărită în direct şi pe micile ecrane din România în noaptea de duminică spre luni (4 spre 5 martie). Este cel de-al patrulea an consecutiv în care Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film.
Cea de-a 90-a ediţie a galei premiilor Oscar va putea fi vizionată şi fără traducere în limba română la Digi24 şi Digi Film, scrie News.ro. Sosirea vedetelor pe covorul roşu din faţa renumitului Dolby Theatre din Hollywood, interviurile, ţinutele şi gala Oscar prezentată de Jimmy Kimmel vor fi transmise în noaptea de duminică spre luni (4 spre 5 martie), la Digi24 şi Digi Film, de la ora 01:30 şi până în jurul orei 07:00.

Digi Film şi Digi24 vor difuza şi versiunea editată a premiilor Oscar în reluare, luni, 5 martie, de la ora 21.50 pe Digi Film şi de la 23.30 pe Digi24 HD. Oana Zamfir şi invitaţii ei vor comenta predicţiile, momentele de vârf ale anului cinematografic şi cele mai importante secvenţe ale serii, începând cu ora 01:30. Postul de televiziune va difuza, în jurnalele de ştiri, o serie de materiale dedicate ediţiei din acest an a premiilor Oscar.

În Spania se poate urmări pe Moviestar+ .

Preferata noastră pentru Oscar 2018 este „Shape of Water“, pentru a cărui regie Guillermo del Toro a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia şi cu un Glob de Aur, conduce în topul nominalizărilor la cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar. Lung-metrajul fantasy, despre un experiment secret din America anilor ’60, este nominalizat inclusiv la cele mai importante categorii – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cea mai bună actriţă (Sally Hawkins).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.

Proiectul Don Quijote: Terry Gilliam mai tare decât ghinionul

don quijote

Terry Gilliam şi Don Quijote: cînd e să ai ghinion, creşte iarbă şi în deşert

Ioan T Morar

i t morar

Data de 4 iunie 2017 ar trebui să fie una importantă în „Istoria Modernă a Ghinionului” pentru că Terry Gilliam a anunţat că a terminat de filmat „Omul care l-a ucis pe Don Quijote”, un film pentru care cunoscutul realizator american (singurul american din Monty Python!) a luptat şaptesprezece ani. Fără a mai adăuga cei zece ani de dinainte, din momentul în care s-a născut ideea proiectului, pînă cînd el a fost început prima dată.

Povestea întreagă începe, aşadar, în 1990, cînd, întîlnindu-se cu un mare producător, Terry Gilliam i-ar fi spus: „Am două nume pentru tine: Quijote şi Gilliam şi am nevoie de douăzeci de milioane de dolari”. Fără falsă modestie, numele lui Gilliam era, încă de atunci, foarte cunoscut, dată fiind activitatea lui în hiper-celebrul grup britanic de umor. Cum producătorul şi-a dat acceptul de principiu, Gilliam a trebuit să se apropie de celălalt nume, al lui Quijote. Şi l-a citit, pentru prima dată, pe Cervantes. Şoc total! (cum ar spune o parte a presei), Gilliam şi-a dat seama că romanul, aşa cum e el, e „infilmabil”. De nefilmat. Următorii zece ani a căutat o soluţie pentru a face, totuşi, un film cu cele două nume pentru care a cerut milioanele de dolari.

digi dolce focus 2017

Ideea de la care a pornit scenariul: un om din epoca modernă Toby Grossini (care lucrează în publicitate) călătoreşte în vremea lui Don Quijote. Ideea îi aparţinuse, iniţial, lui Mark Twain în Un yankeu la curtea regelui Arthur, deci, era „verificată”.

Pregătirile pentru filmare durează pînă în octombrie 2000, avînd, la dispoziţie, un buget de 35 de milioane de euro. Rolul lui Don Quijote urma să fie jucat de Jean Rochefort, un cunoscut actor francez, cărora li se adaugă Johnny Depp (publicitarul) şi Vanessa Paradis (Dulcineea). Locul de filmare a fost ales undeva lîngă Madrid şi semăna foarte bine cu un deşert.

Şi s-a dus echipa acolo. Numai că, în apropierea acestui platou de filmare natural, se afla o bază militară de aviaţie. Ceea ce face ca zgomotul reactoarelor să determine renunţarea la sunetul în priză directă. Cam ăsta e primul ghinion. Dintr-un şir aproape „fără număr”. Primele filmări sînt decalate pentru că Jean Rochefort are o criză de prostată. Totuşi, începe filmarea, prima zi. A doua zi vine o ploaie diluviană care ia pe sus o parte din decoruri. Şi are ca efect o reînviere a naturii, totul devine verde, departe de ideea deşertului. După ce trec peste acest nou ghinion, Jean Rochefort are o criză de şale (dublă hernie de disc) ce-l împiedică să urce în şa! Pentru filmări, echipa pregătise un cal care să joace rolul Rosinantei, înfometat 40 de zile, adus la statutul de gloabă. Îngrijitorii, povesteşte mai tîrziu Jean Rochefort, aveau prinse mere şi iarbă pe haine ca să-l facă pe cal să se mişte pentru filmare! (da, povestea cu măgarul şi morcovul ţinut în faţă ca momeală nu e chiar departe de adevăr, se pare). Dar calul nu a înţeles că arta cere sacrificii, aşa că a murit. Asta a determinat primul abandon al proiectului.

Gilliam nu se lasă, rescrie scenariul şi caută alţi investitori pentru film. În noul scenariu personajul din zilele noastre nu mai e un lucrător în publicitate, ci un tînăr cineast frustrat. Pentru rolul lui Don Quijote a fost contactat Robert Duval, iar rolul contemporanului nostru ar fi urmat să fie jucat de Ewan McGregor. Ghinion, Gilliam nu găseşte finanţarea, aşa că renunţă, din nou, temporar, la proiect.

digimobil

În 2011 proiectul pare că are din nou şanse, tot cu Robert Duval în rolul Cavalerului din la Mancha, dar cu Owen Wilson în locul lui McGregor. Gilliam nu reuşeşte, din nou, să adune un buget pe măsura filmului, aşa că toarnă Teorema Zero, film care a ieşit în 2013.

În 2014, o nouă idee de distribuţie: John Hurt (Don Quijote) şi Jack O’Connell (Toby Grossini). Scenariul se schimbă şi el, iar acţiunea se petrece doar în zilele noastre: cineastul se întoarce la un vechi loc de filmare a lui Don Quijote şi constată că episodul filmării a distrus viaţa localităţii, unii au devenit alcoolici, au înnebunit sau se prostituează! (Gillian a fost acuzat că, într-o tentativă de filmare a distrus un monument istoric în Portugalia).

În lipsa fondurilor, Gilliam renunţă pînă în 2016 cînd vrea să reia proiectul avînd în distribuţie un membru Monty Python, pe Michael Palin, şi pe Adam Driver (în rolul cineastului). Ghinionul atacă din nou, în acelaşi loc: nu pot fi adunate fondurile necesare.

Don Quijote
Actorul Jonathan Pryce şi Terry Gilliam pe platourile de filmare pentru „The Man Who Killed Don Quixote”

Ultima tentativă are loc anul acesta, filmările începînd în Spania, în 6 martie, continuă în Portugalia şi Canare. Subiectul este schimbat faţă de început, iar distribuţia îi cuprinde pe Jonathan Pryce (care a mai jucat pentru Gilliam în filmul cult Brazil), Adam Driver (personajul tînăr, care, din nou, lucrează în publicitate!) şi Olga Kurylenko.

Da, filmările au fost terminate dar, zicea lumea pe reţelele de socializare, asta nu înseamnă că filmul chiar va ieşi în săli, cine ştie ce se poate întîmpla cu pelicula!

Încrezător, ghinionistul Gilliam a declarat, după filmare, potrivit Le Figaro: „Să torn versiunea mea de Don Quijote era o obligaţie medicală, este o tumoare cerebrală pe care a trebuit să o extirpez!”

Nu ştiu cînd va ajunge filmul în sălile din România, dar vă dau un sfat prietenesc: înainte de a intra la film, nu strică să vă faceţi, discret, o cruce cu limba în cerul gurii. Nu se ştie niciodată!


publicat inițial în revista Life

Șapte producători români își prezintă proiectele cinematografice în Spania

cinematografie

Madrid, 

Șapte producători români își prezintă proiectele cinematografice în Spania

Timp de trei zile, în perioada 15-17 septembrie, 7 producători români vor avea oportunitatea să-și prezinte proiectele cinematografice omologilor săi din Spania și Mexic, în cadrul unor întâlniri profesionale organizate de Comunitatea Autonomă Madrid și Asociația Madrilenă a Audivizualului în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid. Această inițiativă, ce poartă numele de „Ventana del Cine Madrileño”, își propune să încurajeze colaborarea și coproducțiile de lungmetraje între Spania, Mexic și România. De-a lungul celor trei zile de întâlniri, vor avea loc prezentări ale procedurilor de finanțare a cinematografiei specifice fiecărei țări, mese rotunde și dezbateri, însă elementul central este forumul de coproducții în care vor fi prezentate cele 21 de proiecte cinematografice propuse spre finanțare producătorilor invitați.

Din România au fost selectate de organizatori următoarele proiecte cinematografice, aflate în diferite faze de dezvoltare: Gomera (r. Corneliu Porumboiu), At the Side of the Moon (r. Tudor Giurgiu), Never Let It Go (r. Paul Negoescu), Zavera (r. Andrei Gruzsniczki), Cărturan (r. Liviu Săndulescu), Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu) și Shadow and Dream (r. Hadrian Marcu). Din delegația română fac parte următorii producători: Anamaria Antoci (4Proof Films), Alexandra Denisa Badea (42km de Film), Iulia Târnovețchi (Alien Film), Bogdan Crăciun (Libra Film Productions), Liviu Săndulescu (Mandragora), Paul Negoescu (N-Graphix și Papillon Film) și Ioana Drăghici (Saga Film).

Regizorul Tudor Giurgiu, aflat la primele filmări în Spania pentru cel mai recent film al său inspirat din romanul Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari, va împărtăși celor prezenți din experiența sa de lucru cu producători spanioli. Dorina Oargă va vorbi invitaților din Spania și Mexic despre Festivalul Internațional de Film Transilvania din postura sa de manager de industrie în cadrul festivalului.

Filmul românesc se bucură de mare succes în rândul criticilor de specialitate, a selecționerilor marilor festivaluri din Peninsula Iberică și, din ce în ce mai mult, în rândul cinefililor. Însă această întâlnire profesională a unei delegații atât de numeroase de producători români cu reprezentanți ai industriei din Spania și Mexic reprezintă o premieră și așază premisele realizării unor filme românești cu case de producții din spațiul vorbitor de limba spaniolă.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid
icrmadrid@icr.ro
Telefon: +34 917 589 566
http://www.icr.ro/madrid/
Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;

Cristian Mungiu câştigă premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes la egalitate cu francezul Olivier Assayas

cristian mungiu

Cristian Mungiu este deja un fost laureat al „Palm d’Or”, la ediţia din 2007 pentru filmul său care abordează drama avortului clandestin „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Noul său film, „Bacalaureat” este o morală complexă şi incitantă despre un tată arogant şi auto-declarat ‘sfânt’, care este gata să se asocieze cu sistemul pe care îl blamează public numai pentru a-şi putea scoate fiica din ţară.

Adrian Titieni îl joacă pe chirurgul Romeo Aldea iar Maria Victoria Drăguş pe fiica sa Victoria în vârstă de 18 ani, pe care el o agasează cu examenele de sfârşit de an exact a doua zi după ce aceasta a fost agresată sexual. Oarecum surprinzător pentru un chirurg, Romeo are foarte mult timp liber, pe care îl petrece în vizită la amanta lui sau amestecându-se în viaţa fiicei lui şi pentru vânătoarea pe care o declanşează împotriva bărbatului care a agresat-o la începutul filmului.

Cristian Mungiu a fost acuzat de răspândirea unei imagini negative a României iar „Bacalaureat” iar ultimul său film probabil că va face şi mai multe valuri în această direcţie. Este o examinare inspirată a modului în care corupţia se răspândeşte în întreaga societate printr-o reţea complexă de oferte, loialităţi sau obligaţii care de cele mai multe ori au intenţii bune dar sfârşesc prin a deveni canceroase. Există de asemenea, o măsură a conflictului inter-generaţional între nişte părinţi cinici care îşi blesteamă ţara pentru care ei spun că fac totul şi descendenţii lor care nu cred că ţara mai are vre-o şansă.

 

Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a recompensat duminică filmul cineastului britanic Ken Loach „I, Daniel Blake”, poveste a parcursului kafkian al unui şomer silit să solicite ajutor social.

Marele Premiu al Festivalului de la Cannes a fost acordat duminică filmului „Juste la fin du monde” al cineastului canadian de 27 de ani Xavier Dolan, cu o distribuţie de top – Gaspard Uliel, Vincent Cassel şi Marion Cotillard, transmite AFP

Incomoda reîntâlnire dintre Charlize Theron şi Sean Penn la Cannes

Charlize Theron şi Sean Penn

Nu a fost un sfârşit de săptămână uşor pentru Charlize Theron şi Sean Penn. La aproape un an după divorţ, au fost nevoiţi să se vadă la Cannes, unde în 2015 au strălucit în pereche. Reîntâlnirea celor doi se datorează prezentării filmului „The last face”, film în care actriţa sud-africană este una dintre protagoniste iar Penn este regizor. Era unul dintre momentele aşteptate cu mult interes la festival şi.. nu a înşelat aşteptările.  (Foto de Tristan Fewings/Getty Images).

Acum nu mai mult de un an, Charlize Theron şi Sean Penn formau una dintre perechile care au strălucit pe covorul roşu de la Cannes, însă legătura lor s-a terminat puţin după aceea. Fără îndoială că destinul a dorit să îi reunească în acelaşi loc într-un moment foarte incomod pentru ei.. şi mult aşteptat de toţi ceilalţi. Celebrul actor îşi prezenta ultimul film realizat ca regizor „The last face”, în care ‘fosta’ lui este una dintre protagoniste. Astfel că aşteptarea era maximă în oraşul de pe Riviera Franceză. Se vor saluta? se vor evita? Vor poza unul lângă altul? În final, cele două celebrităţi şi-au au reuşit să fie cât mai civilizaţi cu putinţă.