NIE Certificatul de Rezidenţă – Foaia Verde

NIE Certificatul de Rezidenţă – Foaia Verde

Trimite și altora

Cetăţenii români care vin să locuiască în Spania pe o perioadă de peste trei luni, trebuie sa se solicite înscrierea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini de la Comisariatul de Poliţie din zona unde s-au stabilit. În primul rând vi se va înmâna o foaie albă unde va apărea numărul dvs. de NIE (Număr de Identificare a Străinilor). Această foaie NU acreditează rezidenţa în Spania.

Pentru a putea fi beneficiari de „Foaia Verde” în fiecare caz va fi nevoie să aveţi cu dvs. paşaportul sau cartea de identitate în vigoare, empadronamiento (viza de flotant-înregistrarea la primăria locală), taxa plătită şi formularul de cerere.

A) În cazul desfăşurării unei activităţi lucrative pentru un angajator este necesar să se realizeze de către acesta, afilierea şi înscrierea la sistemul de securitate socială spaniol. Trebuie să prezentaţi comunicarea contractului în sistemul de securitate socială.

B) În cazul desfăşurării unei activităţi lucrative pe cont propriu este necesar să aveţi la dvs. înscrierea la Administraţia Financiară ca plătitor de impozite pentru activităţi economice şi înscrierea în Regimul Special al Lucrătorilor Autonomi la Trezoreria Generală a Securităţii Sociale. Anumite administraţii publice, cum este cazul Comisariatului din Valencia, pot cere dovada plăţii a trei luni de contribuţii ca Lucrător Autonom.

C) În situaţia cetăţeanului român cu resurse suficiente va trebui să faceţi dovada veniturilor şi a unei asigurări medicale complete care să acopere toate riscurile în Spania.

D) În situaţia studenţilor va trebui să se prezinte dovada înmatriculării la studii, cardul de sănătate european sau o asigurare medicală privată şi dovada resurselor materiale suficiente.

E) Iar în cazul membrilor familiei cetăţeanului român rezident în Spania (care trebuie să îndeplinească una dintre condiţiile expuse mai sus şi să se prezinte documentele acestuia) se va aporta documentul de identitate în vigoare, certificatul de căsătorie actualizat (pentru soţ/soţie), sau certificatul de naştere (pentru copiii minori), traduse şi cu Apostila de la Haga (în cazul în care sunt certificate plurilingve, nu este nevoie de traducere şi nici de Apostilă). Când minorul este născut în Spania, aveţi nevoie de livretul de familie.

Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii şi în caz de nevoie, ne puteţi contacta.
Av Nadia Irina Fundăţeanu /Efica Abogados
tel: 635 954 632


Trimite și altora