Modelul unic de permis de conducere

Modelul unic de permis de conducere

Trimite și altora

Incepand cu data de 19 ianuarie 2013, Uniunea Europeana a introdus modelul unic de permis de conducere pentru tarile din care fac parte din Comunitatea Europeana.

 

Toate permisele de conducere valabile intr-o tara din UE sunt pe deplin recunoscute in celelalte tari din UE. Este vorba inclusiv despre modelele eliberate inaintea intrarii in vigoare a legislatiei europene privind permisele de conducere.

Pe site-ul Comisiei Europene ec.europa.eu/ sunt prezentate modelele de permis valabile, pentru a ajuta autoritatile insarcinate cu preschimbarea permiselor si cu aplicarea normelor referitoare la acestea. El isi propune sa contribuie astfel la recunoasterea reciproca a tuturor permiselor de conducere eliberate de statele membre UE si, implicit, sa faciliteze libera circulatie a persoanelor.

S-au introdus cerinte minime pentru obtinerea permisului de conducere și un model armonizat al acestuia. Masurile sunt menite sa incurajeze un comportament responsabil la volan, indiferent de locul in care se sustine examenul.

Noile cerinte nu va vor afecta drepturile – veti putea conduce in continuare aceleasi vehicule ca si inainte.

Cerinte europene standard

Toate permisele de conducere eliberate de tarile UE au acelasi format. Noile permise suntdriving_license_newtiparite pe un card de plastic, de marimea și forma unui card de credit.

Siguranta si securitate

Au fost introduse durate de valabilitate armonizate pentru permisul de conducere. Pentru motociclete și autoturisme, acestea sunt cuprinse intre 10 și 15 ani. Astfel, autoritatile au posibilitatea de a actualiza, cu regularitate, permisul de conducere, adaugand elementele de siguranta menite sa impiedice falsificarea acestuia. Soferilor fara permis sau celor carora le-a fost retras permisul le va fi mai greu sa pacaleasca autoritatile din tara sau de pe teritoriul UE.

Examenele medicale

UE a armonizat și normele referitoare la frecventa controalelor medicale pentru soferii de camion și autobuz. Acestia trebuie sa se prezinte pentru un examen medical ori de cate ori li se reinnoieste permisul de conducere.


Trimite și altora