Alegeri in Catalunya joi 21 decembrie

Alegeri in Catalunya joi 21 decembrie

Trimite și altora


  • Astăzi au loc alegeri în Catalunya. Mai mult de 5,5 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne
  • 4 ore libere de la muncă pentru oricine merge la vot. Pentru prima dată în 35 de ani se votează într-o zi lucrătoare
  • Se prevede o participare masivă la urne, de peste 80%

Caracterul decisiv al alegerilor de joi, 21 decembrie 2017, produce o mobilizare fără precedent în rândurile electoratului catalan. 84,6% dintre cei intervievați în sondajele pre-electorale afirmă că vor vota „în mod sigur”.

Alegerile de astăzi se anunță a fi marele duel între ERC (Esquerra Republicană de Catalunya) și Ciudadans, de centru-dreapta, constituționalist, deasemenea de sorginte catalană. Cele două formațiuni sunt principalele forțe politice ale momentului care cer votul electoratului, prima de caracter republican/independenist iar cea de a doua constituționalistă.

Cele mai multe dintre sondaje dau ca favorită Ciudadans, cea mai mare grupare unionistă, care se presupune că vor câșiga alegerile dar fără să fie capabilă să adune o majoritate aptă să guverneze. Ar avea nevoie ca PSC si PP să nu piardă din numărul de deputați pe care i-au avut iar asta pare dificil.

sondaj

Astfel arată un sondaj publicat de digitalul scoțian TheNational, cu 5 zile înainte de votul catalanilor. Toate prognozele dau un Parlament fragmentat cu niciun partid peste 40 de deputați într-o cameră de 155 de locuri.


Toți românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Majoritatea absolută este de 68 de reprezentanți, pragul de la care o grupare obține posibilitatea să guverneze singură, număr care, foarte probabil, nu va fi atins de un singur partid. Echilibrul de forțe care reiese din diversele sondaje publicate este singurul lucru cu care toți sunt de acord, guvernul rezultat va fi unul de coaliție.

Cetățenii români stabiliți în Catalunya nu au drept de vot la alegerile parlamentare care se desfășoară după regulile naționale, regiunea neavând lege electorală proprie. Votul prin corespondență s-a încheiat, numărul catalanilor aflați în străinatate și care au solicitat să își exprime opțiunea în acest fel a crescut de la 23.000 la ultimele alegeri la peste 40.000.

Cu o zi înainte, prim-ministrul Rajoy a ținut să avertizeze că „cei care vor guverna Catalunya sunt avizați deja că nu vor guverna în afara legii”, într-o referință la eventualitatea previzibilă că alianța constituționalistă nu va putea câștiga majoritatea. Declarația președintelui Partidului Popular, de guvernământ, a fost făcută ieri, cu ocazia tradiționalei mese de dinaintea crăciunului organizată de partid într-unul dintre fiefurile guvernate de un primar PP recent acuzat de implicare într-unul dintre marile scandaluri de corupție care zdruncină partidul de câțiva ani.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.


Trimite și altora