Apă pe planeta Marte

Apă pe planeta Marte

Trimite și altora


Au descoperit apă lichidă în subsolul planetei Marte după 30 de ani de cercetări

Se află la 1,5 kilometri adâncime sub gheața de la polul sud marțian.

Un lac de apă în stare lichidă, de 20 de kilometri lungime a fost descoperit sub polul sud al planetei roșii. Excepționala descoperire a fost făcută publică în revista Science și pune sfârșit controverselor care durează de mai mult de 30 de ani.

Prezența apei lichide în subsolul înghețat al planetei Marte a fost propusă ca o posibilitate în 1987 de Stephen Clifford, dar până acum nu a putut fi demonstrată. Reușita aparține unei echipe de cercetători italieni conduși de Roberto Orosei, de la Institutul Național de Astrofizică.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Cercetătorii au folosit un sistem care se utilizat până acum la descoperirea apei lichide sub ghețarii din Antarctida: un radar. În cazul planetei Marte au folosit un sistem înrudit cu acesta aflat la bordul navei Mars Express: MARSIS, acronimul de la Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding.

Între mai 2012 și decembrie 2015 investigatorii au scanat o regiune marțiană numită Planum Australe, situată la polul sud al planetei. A rezultat o hartă a unei zone situată la un kilometru și jumătate sub suprafață, extinsă pe douăzeci de kilometri. Semnalele rezultate erau asemănătoare cu cele obținute la măsurători similare desfășurate în Antarctica și Groenlanda.

Prezența sărurilor minerale dizolvate în apă și presiunea exercitată de marea masă de gheață de suprafață asupra pungii care o conține, face ca aceasta să rămână în stare lichidă chiar la temperaturi de minus 60 de grade celsius.

„Fără apă nu există viață așa cum o concepem noi”, spune unul dintre savanți. Deocamdată pe Marte s-a descoperit apă. Căutarea de semnale de viață, actuală sau din trecut, este un alt capitol al captivantului voiaj pe planeta roșie.

...

sursa: ccma


Trimite și altora