Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
‘Ciocarlia muzicii populare’ in concert la Barcelona de ziua romanilor din diaspora
Maria Ciobanu, Doinița și Ionuț Dolănescu au susținut un concert extraordinar de muzică populară în Barcelona, la Parets, duminica trecută, eveniment inclus în turneul „Bine v-am găsit Români!” pe care îndrăgiții interpreți l-au intreprins pe parcursul mai multor săptămâni în orașe din Spania care găzduiesc o parte importantă a diasporei românești.
La Barcelona evenimentul s-a suprapus fericit cu sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni, care are loc în ultima duminică a lunii mai, un bun prilej pentru comunitate să își reclame apartenența la cultura populară, la tradiții și obiceiuri. Stela Vidrașcu, președinta APCP (Asociația pentru Promovarea Culturii din Parets), gazda evenimentului, a punctat în deschidere că „odată în plus vedem că românii din Barcelona sunt bucuroși să se adune laolaltă la evenimentele organizate pentru ei” apreciind de asemenea nivelul de implicare al sponsorilor locali în acest gen de manifestări.
Ani Dumitru, redactor al revistei Robarna, a remarcat în cuvântul său că „din faptul că la nivel instituțional România ne-a stabilit o zi festivă înseamnă astăzi un singur lucru: că suntem o entitate pe care nu o poate ignora, o realitate contemporană”. Românii stabiliți în Catalunya formează o comunitate de limbă și cultură care, dincolo de eforturile individuale de integrare în societatea spaniolă, își caută identitatea. Fac eforturi evidente să își păstreze caracteristicile etnice și încearcă pe cât posibil să rămână conectați la actualitatea românească, preocupați fiind de soarta celor din țară, de evoluția economică a României în perspectiva anilor care vor veni.
Jaume Planas, Consul Onorific al Republicii Moldova, a încheiat subliniind în cuvântul său succesul cu care limba română, vorbită pe ambele maluri ale Prutului, completează peisajul social catalan contemporan. Departe de a fi o problemă comunitatea românească se transformă încet-încet într-un partener social grație eforturilor de adaptare pe care noii veniți îl fac la nivel individual, pe care comunitatea românească îl face la rândul ei în tentativa de comunicare cu societatea catalană și a deschiderii pe care aceasta din urmă o demonstrează pentru lucrile bine făcute.
Doinița și Ionuț Dolănescu au fost întâmpinați cu aplauze furtunoase și au oferit un buchet de melodii populare cunoscute ținând spectatorii în palmă cu fiecare acord, depășind așteptările unui public avizat. Ionuț Dolănescu nu mai avea nevoie de prezentare, experiența pe scenele importante ale țării îi recomandau excelența iar concertul de la Barcelona a venit să confirme încă odată vocația acestui extraordinar interpret de muzică populară. Surpriza deosebită a fost Doinița Dolănescu pe care am descoperit-o abia cu acest prilej și a fost o încântare, vioara se transformă în baghetă magică în mâinile ei.
Maria Ciobanu a intrat în scenă pe acordurile melodiei „Mama” interpretată de Ionuț Dolănescu, moment în care publicul s-a ridicat în picioare. Primită pe scenă cu pâine și sare, cu un colac tradițional, ‘Ciocarlia cantecului romanesc’ a trimis acordurile celebrei „Lie Ciocarlie” direct către inimile spectatorilor care nu au ezitat să o recompenseze cu aplauze la scenă deschisă.
Deschiderea spectacolului a fost făcută de Angela Mocanu și formația Plai Moldovenesc iar la sfârșit Elena Bosinceanu a interpretat la rândul ei melodii din folclorul tradițional.
Librăria „punct” din Barcelona a prezentat expoziția cu vânzare de carte în limba română și artizanat tradițional care s-a bucurat de succes iar distribuitorul de ceaiuri naturale și produse cosmetice Plantar a pus la dispoziție o gamă de produse atractive.
Toate biletele de intrare au participat la o tombolă cu premii oferite de: Digi mobil, restaurantul Transilvania, libraria – artizanat Punct Barcelona, Myk Studio, Pasteles Caseros Creaciones Unicas, traduceri autorizate Ingrid Hodivoianu, și Plantar în calitate de sponsori ai evenimentului.
“Mulțumim distinșilor noștri invitați, Maria Ciobanu, Ionuț și Doinița Dolănescu pentru momentele unice petrecute alături de frumoasele și îndrăgitele cântece, care ne-au adus mai aproape de acasă, mulțumesc de asemenea tuturor participanților și colaboratorilor care au făcut posibil acest eveniment” transmite Stela Vidrașcu.