Intercultural Manresa – Sarbatoarea la care romanii au furat protagonismul


  • Românii au luat partea leului din protagonismul națiunilor participante la Festa Intercultural Manresa de sâmbăta trecută

Organizată de Primăria orașului Manresa, cu intenția declarată de a apropia cultural comunitățile care compun populația cosmopolită a localității – nu mai puțin de 104 limbi vorbite compun universul lingvistic al municipiului catalan -, aceasta a 6-a ediție a Festa Intercultural Manresa a fost peste așteptări, în opinia multora dintre sutele de vizitatori care au ales să petreacă acolo după-amiaza de sâmbătă.

Ne umpleau de invidie sărbătorile sud-americanilor, animate, pline de viață, dans, bucurie, de largă participare, de parcă tot anul oamenii s-ar fi pregătit pentru această unică după-amiază de sărbătoare. Prin comparație parcă noi eram mai puțini, mai timizi, mai netalentați sau nu aveam ce arăta. Lucrurile se schimbă, devenim tot mai conștienți de zestrea culturală pe care o purtăm, suntem tot mai dornici să ridicăm fruntea și să ne arătăm naturalețea și spiritul.

A fost rândul altora să fie invidioși pentru calitatea și consistența cu care comunitatea românească a participat.

Organizată de preotul Florin Purcărea de la parohia ortodoxă din Manresa, prezența românească pe scena manresană a fost una reprezentativă și de bună calitate.

luceafarul tarragona
Ansamblul de dansuri populare, „Luceafărul” din Tarragona / foto: Augustin Montero

Solistul Octavian Purcărea

octavian purcarea
Octavian Purcarea / foto: RoBarna

Alexandra Netezescu și Simina Roncea au interpretat melodii tradiționale.

alexandra netezescu / simina roncea
Alexandra Netezescu și Simina Roncea / foto: Augustin Montero

La deschiderea oficială au vorbit Mihaela Purcărea și Gina Sonia Plopu.

Mihaela Purcărea și Gina Sonia Plopu
Mihaela Purcărea și Gina Sonia Plopu / foto: RoBarna

Standul românesc a fost unul spectaculos și ofertant, produsele de artizanat aduse de PUNCT Barcelona au fost punctul de atracție permanent pentru curioși sau cunoscători

punct barcelona manresa
Artizanat PUNCT Barcelona / foto: RoBarna

Taller Pintura D&V au expus iconografie și gravuri foarte bine primite de public.

Taller Pintura D&V
Taller Pintura D&V / foto: RoBarna

Remarcabil efortul voluntarilor care au preparat sarmale, chiftele, mititei pe care le-au oferit tuturor gratuit, împreună cu un păhărel de țuică, distilat chiar acolo, la fața locului.

tuica manresa
foto: Augustin Montero

Ideea montării cazanului de țuică (lipit cu mămăligă, după toate regulile), în mijlocul pieței catalane a fost genială. Degustătorii s-au oferit constant, până târziu, după căderea nopții, să își dea cu părerea despre țuica neaoșă.

cazan de tuica
foto: RoBarna

„Am fost onorați când am primit invitația de a participa la a 6-a ediție a fiestei interculturale din Manresa și, totodată, am primit-o ca pe o provocare pentru că, da, noi, românii din Spania – Manresa, suntem oameni adevărați care fac cinste comunității locale” declară preotul Florin Purcărea. „Vreau să mulțumesc cu această ocazie tuturor celor care s-au implicat cu timp și fără timp și au răspuns pozitiv chemării noastre pentru ca imaginea comunitațăii de români din Manresa, strânsă în jurul bisericii ortodoxe, să fie cea reală”, a continuat.

Preotul Purcărea a avut cuvinte de mulțumire pentru implicarea membrilor comunității „Cu acest prilej, mulțumesc doamnei Gina Sonia Plopu pentru relația deschisa avută cu primaria locală și pentru răbdarea și calmul cu care inspiră pe cei din jur, doamnei Ani Dumitru de la revista Robarna pentru suport și pentru promptitudinea cu care a raspuns invitației, familiei de pictori de la Lleida – Taller Pintura, doamnei Emilia Caranfil reprezentant Herbalife, doamnelor din parohie care au pregatit bucate alese și tuturor celor prezenți care și-au strâns mâinile în horele și dansurile noastre pline de muzicalitate, culoare si bucurie”

Un cuvânt special pentru domnul „Agustin Montero, spaniolul indrâgostit iremediabil de România care simte și trăiește românește, care promovează tradițiile și obiceiurile noastre purtându-le în inima”

augustin montero
Augustin Montero / foto:RoBarna

Am avut ochi și pentru folclorul vecinilor noștri

intercultural manresa africa
foto: RoBarna

Nu a fost prezent niciunul dintre reprezentanții oficiali ai României în Spania

[radium_embed_video title=”Intercultural Manresa Iulie 2017″ link=”https://youtu.be/bh9gHG9pFQY” size=”” fullwidth=”no” lightbox=”no” thumbnail=””]