Al 10-lea Festival de Film Românesc – Madrid

Trimite și altora


La Madrid, al 10-lea festival de film românesc aduce în sala Cineteca șase lungmetraje reprezentative pentru cinematografia ultimilor ani. Între 17 și 25 septembrie Cineteca/Matadero este locul în care publicul interesat de film găsește propunerile românești de anul acesta. Invitația organizatorilor este deschisă.

Festivalul de film românesc de la Madrid debutează joi, 17 septembrie, la ora 20.00, cu proiecția filmului Parking, în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a criticului de film Jara Fernández Meneses.

Parking este o coproducție spaniolo-română și reprezintă al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a lui Tudor Giurgiu, avându-i ca protagoniști pe actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo. Scenariul are la bază experiența de emigrant a scriitorului român Marin Mãlaicu-Hondrari, în periferia orașului Córdoba, povestită în romanul  Apropierea.

film madrid„Întâlnirea cu Marin Mălaicu – Hondrari mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorința de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi și a nu mai putea lucra, teama de eșec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag și sfială personajele lui și mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistrițean idealist și visător vede lumina ecranului.” (Tudor Giurgiu)

Filmul spune povestea poetului Adrian, un imigrant ilegal român care lucrează ca paznic de noapte într-un parc auto din Córdoba. Vorbește spaniolă, trăiește singur, iar ceea ce vrea este să scrie și să înceapă o viață nouă. Întâlnirea cu Maria, în noaptea de Sânziene, pare scrisă în stele. Pasiunea dintre ei va fi testată în curând de provocările cu care se vor confrunta împreună.

Festivalul de film românesc la Madrid, ajuns la ediția a X-a, este propunerea ICR Madrid și se desfășoară sub patronatul Ambasadei României în Regatul Spaniei.


Între 17 și 25 septembrie 2020

Cineteca Madrid / Matadero (Plaza de Legazpi, 8, 28045 Madrid)

Joi, 17 septembrie, 20.00 h – Parking, regia Tudor Giurgiu

Bilete: www.cinetecamadrid.com

Biletele se pot achiziționa de asemenea la casa de bilete a Cinetecii Madrid / Matadero. 3€.

foto: La Gomera: fotograf Vlad Cioplea


Trimite și altora