De Ziua Națională românii din Catalunya au sărbătorit

1 decembrie 2016

1 Decembrie a fost sărbătorit de români în întreaga lume. În Catalunya – Barcelona, Girona, Tarragona, Guissona, Parets, a fost un prilej excelent să ne revedem și să petrecem.

Guissona

Sâmbătă 3 decembrie, de la ora 13,00 la Guissona era deja atmosfera festivă. Oficialități române și spaniole, președinți de asociații culturale românesti din zonă erau prezente. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturală a Românilor din Guissona în parteneriat cu sponsorii care au sprijinit manifestarea oferind premii la tombola organizată și câstigătorilor concursului de dans desfășurate.

Remarcăm plăcerea cu care costumele populare au fost purtate de mare parte din participanții la sărbătoare, în special ne bucură să vedem copiii care cu siguranță vor asocia în viitor sărbătorile cu straiul popular. „Suntem la mii de kilometri distanță de țară, dar cu sufletele suntem aproape de țară” spune Florin Danciu, președintele asociației.

satelit televizor

Comunitatea românească din Guissona respectă valorile naţionale şi simbolurile prin care aceste valori se exprimă. Copiii au sustinut un program special care a cuprins interpretarea unor colinde cunoscute, recitare de poezii patriotice și dansuri. Spectacolul acestora a facut deliciul publicului. O mențiune specială pentru prezența neobositului „ambasador neplătit al României”, Augustin Montero care ne surprinde plăcut de fiecare dată. Spectacolul a fost întregit de trupa de dansuri populare Plaiuri Românești din Llerida.

Invitați la eveniment au fost îndrăgitii artiști de muzică populară: Formația Cristi de la Vâlcea, Elena Bosînceanu, Ani Socai, Mircea Rezeș dar și Carmen și Carla Mezea, Angela Mocanu. Artiști care au reușit să ii facă pe cei aproximativ 400 de români să vibreze de dans și voie bună.

guissona 1 decembrie 2016
foto: robarna

Reus – Tarragona

Asociația Socio- Culturală a Românilor din Tarragona Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Naționale a României, a organizat o petrecere, sâmbătă 03 decembrie, începând cu orele 19,00. La manifestare a participat ca invitat special din țară interpretul de muzică populară Alexandru Capitan acompaniat de formația Cristi de la Vâlcea.

Au fost prezenți peste 250 de persoane care au intonat Imnul României cu mare emoție împreună cu oficialitățile spaniole locale prezente si dl Dan Ancu, președintele asociației. Meniul compus din gustări tradiționale românești, sarmale, fasole cu ciolan, vin, țuică, bere -toate românești au facut ca cei prezenți să se simtă ca și când ar fi petrecut în România. A fost organizată o tombolă la care au fost oferite multe premii surprize, bucurându-se cu mic cu mare de premiile special pregatite.

Soliștii locali Elena Bosînceanu, Ani Socai și Mircea Rezeș au făcut ca până în zori participanții să cânte și să danseze împreună cu ei. Spectaculos a fost de asemenea pogramul pregătit pentru aceasta seară de formația de dansuri populare Luceafarul a Asociației Mihai Eminescu din Tarragona.

foto: myk studio
foto: myk studio

Sabadell

Sâmbătă 3 decembrie,de la ora 16,00, a avut loc evenimentul privind a doua etapă a donației de carti pentru copii în limba română. Au fost donate 70 de cărţi în limba română care vor fi disponibile pentru copii în reţeaua de biblioteci catalane. Evenimentul a fost organizat de Asociation Cultural Rumana de Sabadell care isi propune sa contribuie la sporirea fondului de publicații în limba română aflat la dispozitia oricărui cititor, oriunde, in geografia catalană

La Biblioteca Vapor Badia din Sabadell copiii din comunitate au susținut un program de cântece și dansuri populare românești. Diplomele primite au fost menite să le recompenseze meritat efortul. Au participat și reprezentanțil oficiali ai consulatului de la Barcelona.

foto. ACROS
foto: ACROS

Sabadell

Duminică,4 decembrie de la ora 17, s-a continuat celebrarea Zilei Națională a României când a avut loc proiecție de film- Istorii despre Vlad Voievod Drăculea. Astfel – alături de figura lui Vlad Țepeș. Participantii au petrecut o seară minunată prin prezentarea filmului ” Istorii despre Vlad Țepeș Draculea” de către scriitorul și istoricul Vasile Lupașc Sfintes, invitatul special precum și prezentarea cărții Răstingnit între cruci.

“Cu ocazia Zilei Naționale, am organizat două evenimente unde am dorit să promovăm literatura, istoria, cultura și tradiția românească între cei mai mici din comunitatea noastră și nu numai. Remarcăm dorința copiilor de a se implica în astfel de evenimente fapt ce ne mândrește enorm și ne confirmă că o să avem o generație de români foarte participativi, atitudine demnă de lăudat și apreciat. Evenimentul istoric și cultural de duminică nu a dorit doar să ne transmită realitatea istorica al momentului sau un Vlad Țepeș în cel mai corect și real context istoric al domniei Sale, ci transcendența acestui personaj de-a lungul timpului atât în România cât și in lume. În acest sens s-a demonstrat că Voievodul nu are doar o mare valoare istorica ci și un potențial turistic, brand ce poate pune România pe harta turístică a celor mai importante destinații” afirmă pentru RoBarna ,Roberto Vâlsan –președintele ACROS.

Organizatori: Acros si Asociația Culturală Casa Romană din Catalunia

Asociația Unirea din Barcelona

Sărbătoarea organizată la Crama Dracula din Barcelona de către Asociația Unirea a fost o mostră de cultură și tradiție românească atât pentru românii prezenți dar și pentru spanioli. Cu toții s-au bucurat să guste din fasolea cu ciolan pregatită special de bucătarii Cramei (așa ca la mama acasă) și au băut vin. Toate acestea au fost închinate în cinstea Zilei Naționale a României.

Jonquera – Restaurant Andrea

Fiorii muzicii romanesti i-au simtit si românii din Jonquera, tot sâmbătă 3 decembrie 2016. Cu toții au aplaudat, au cantat și au dansat pe sunetele muzicii românești. Nea Vasile a surprins pe cele aproximativ 300 persoane cu prezența artiștilor Aurora si Sandel Mihai, invitați speciali din România.

jonquera 1 decembrie 2016
sursa foto: facebook

Igualada – Hotel Bruc

„Încă o sărbătoare românească pregătită cu multă dragoste de echipa de la Hotel Bruc, care „cu ajutorul colaboratorilor noștri, am încercat să va aducem mai aproape de casă, prin gastronomia și atmosfera pe care pregatită special pentru dumneavoastră” spune Mădalina Cristache , responsabilă de reușita petrecerii.

Recitalul interpretului de muzică populară Paul Ananie, interpret de muzica populară din Maramureș, a fost receptat cu căldură de către participanți. Deasemenea a avut loc o acțiune de promovare a produselor tradiționale românești din Bucovina și o expozitie iconografică.

bruc 1 decembrie 2016
foto: bcn studio

Alte Manifestari

Consulatul General al României din Barcelona a oferit, cu ocazia Zilei Naționale a României, în data de 29 noiembrie, o recepție la care, alături de repezentanți ai altor misiuni diplomatice, au fost invitați colaboratori și câțiva dintre membrii comunităților de români din zonă.

receptia consulat barcelona
Receptia oferită de către Consulaul General al României la Barcelona cu ocazia zilei naționale 2016 / foto: fb

Tot în avans, în data de 27 noiembrie, dacă ați urmărit articolele RoBarna, am detaliat spectacolele organizate de către Parohia Bisericii Ortodoxă Română Sf Gheorghe din Barcelona (concert susținut de Corala Bărbătească a bisericii și corul de copii) dar și despre serbarea organizată tradițional (a fost la cea de a 7-a ediție consecutivă) de către Asociația Culturală pentru Difuzarea Culturii din Parets del Valles.

Atelier Linguri Tricolore

linguri tricolore

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Aveam nevoie de linguri de lemn la expoziția cu vânzare pe care RoBarna o pregătește pentru serbările cu ocazia Zilei Naționale – la Parets, pe 27 noiembrie și Tarragona, 03 decembrie. Linguri de lemn cu coadă  Tricoloră pe care le veți putea cumpăra dacă veniți acolo. Am stat și ne-am întrebat cum am putea obține linguri din lemn, din acelea tradiționale, pentru bucătăreală?

Cineva a venit cu ideea că ar cunoaște niște artiști aproape de noi și care ar fi dispuși să își reverse magia tricoloră peste lingurile noastre. Zis și făcut: Am organizat un work-shop rapid la sediul din Sabadell, duminică dimineață, un moment la care artiștii nu erau ocupați cu activitățile serioase cărora li se dedică de obicei: școală, pokemoni sau șotron.

Că nu e treabă ușoară sau vreo joacă, am remarcat văzând concentrarea cu care au lucrat atent fiecare pictură și grija cu care și-au spus numele, clar, răspicat pentru etichetele cu numele fiecăruia legate de fiecare lingura.

Lingurile costă 2€ fiecare iar bănuții strânși vor fi transformați în materiale didactice trebuincioase lor, micilor artizani, la clasele de la Școala de Duminica pe care Roberto Vâlsan a organizat-o și pe care părintele Virgil Cândea o găzduiește la biserica din Sabadell.

Am promis că vom ruga cumpărătorul fiecărei linguri să se lase fotografiat cu tricolorul pictat la vedere după care vom face un concurs pentru cea mai frumoasă lingura pictată tricolor pentru a oferi o diplomă corespunzătoare artistului cel mai talentat. Astfel că vă rugăm să vă lăsați fotografiat cu lingura, este pentru o cauză nobilă, sprijinim artiștii :)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_images_carousel images=”7886,7887,7888,7889,7890,7891,7892″ img_size=”full” speed=”2500″ autoplay=”yes” wrap=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]

 

O idee excelentă – Tabăra de vară în Spania – Mănăstirea Vilaller

tabara vilaler

Tabăra de vara de la Mănăstirea Ortodoxă „Sfânta Parascheva” din Vilaller destinată copiilor şi adulţilor români rezidenţi în Spania, oferă şi anul acesta „o săptămână altfel” într-un cadru natural special, sub egida Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, prin Departamentul  Tabere. Succesul înregistrat anul trecut, când s-au organizat pentru prima dată taberele Vilaller, este garanţia unei bune investiţii în educaţia copiilor noştri sau în căutarea echilibrului emoţional pentru adulţii care aleg o bună alternativă de vacanţă.

Situată la poalele munţilor Pirinei, mănăstirea Vilaller este o oază de linişte şi pace în mijlocul naturii. La aproximativ 270 km de Barcelona 130km de Lleida şi 250 km de Zaragoza, în apropiere de Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, tabăra de vară Vilaller este o destinaţie mai mult decât recomandabilă.

Coordonatorul taberei  dl Radu Ursachii ne spune: „Trăim într-o lume unde stresul de zi cu zi afectează atât pe noi cât și copii noștri, avem nevoie de a găsi liniștea într-un loc mai special. În cadrul taberei de vară de la Mănăstirea Vilaller, ne propunem să creem un mediu educativ-misionar pentru părinţi, copii şi tineri, unde să promovăm spiritualitatea ordotoxă .., prin educaţia non-formală şi activităţile diversificate. Toate activităţile se fac într-un mediu deschis şi destins pentru ca fiecare copil să se poată integra cât mai bine şi mai mult în programul liturgic.”

Tabăra, deschisă până la 15 August, este organizată în 5 serii de câte o săptămână fiecare, 7 zile și 6 nopții cu sosirea duminica și plecarea sâmbăta. Aceste 5 serii sunt destinate copiilor de la 9 la 18 ani precum şi părinților, urmând un program prestabilit sub supravegherea personalului special pregătit pentru activităţile propuse.

Activităţi din programul de anul trecut:

Aventură
– Supravieţuire în natură
– caiac-canoe

Dezvoltare Personală
– atelier de comunicare
– teambuilding
– jocuri de echipă

Arte
– Muzică bisericească
– Modelaj în lut
– Pictura bisericească
– Braţari/origami

Sport
– Tir cu arcul
– Frisbee
– Volei/basket/fotbal

Ecologie
– Abc montan
– Orientare de zi
– Drumeţie

Spiritualitate
– Discutii cu preotul taberei
– Rugăciunea de dimineaţa şi seară
– Participarea la Sfânta Liturghie

Relaxare şi distracţie
– Cinema
– Scenete de teatru
– Dans
– Seara talentelor
– Concursuri pe echipe

Supravegherea copiilor este făcută de către animatorii socio-educativi, special pregătiţi pentru aceasta. Echipa este condusă de către coordonatorul taberei şi în fiecare serie de către preotul taberei care are grija de formarea lor spirituală.

Important! Pe perioada activităţilor utilizarea telefonului mobil, a tabletei este limitată. Tabăra încurajează interacţiunea directă dintre participanţi şi petrecerea a cât mai mult timp împreună. Regulamentul taberei interzice animalele de companie.

Din informaţiile pe care le avem la această oră primele două serii, cele de până în data de 11 Iulie s-au ocupat în întregime. Pentru detalii despre înscriere, preţuri, amănunte privind transportul sau alte detalii organizatorice contactaţi în timp util reprezentanţii parohiilor ortodoxe din zona în care trăiţi. Câteva dintre posibilele date de contact le găsiţi mai jos:

-Parohia Sf. Gheorghe din Barcelona, părintele Protoiereu Aurel Bundă:
Tel: 0034-932.525.268 mobil: 0034-650.318.404
mail: barcelona@mitropolia.eu  sau  a_bunda@hotmail.com

-Parohia din Tarragona, părintele Vasile Baltăreţu
Tel/Fax : 0034-977.556.727 ; mobil : 0034-677.136.510
mail: tarragona@mitropolia.eu  sau prvasile@hotmail.com

-Parohia din Sabadell, părintele Vasile Candea
tel.   642162358

-Parohia din Lleida, părintele Daniel Simon
Tel.: 0034-973.237.129 ; mobil: 0034-671.161.045
mail: lleida@mitropolia.eu  sau prdanielsimon@yahoo.com