De Ziua Națională românii din Catalunya au sărbătorit

De Ziua Națională românii din Catalunya au sărbătorit

Trimite și altora


1 Decembrie a fost sărbătorit de români în întreaga lume. În Catalunya – Barcelona, Girona, Tarragona, Guissona, Parets, a fost un prilej excelent să ne revedem și să petrecem.

Guissona

Sâmbătă 3 decembrie, de la ora 13,00 la Guissona era deja atmosfera festivă. Oficialități române și spaniole, președinți de asociații culturale românesti din zonă erau prezente. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturală a Românilor din Guissona în parteneriat cu sponsorii care au sprijinit manifestarea oferind premii la tombola organizată și câstigătorilor concursului de dans desfășurate.

Remarcăm plăcerea cu care costumele populare au fost purtate de mare parte din participanții la sărbătoare, în special ne bucură să vedem copiii care cu siguranță vor asocia în viitor sărbătorile cu straiul popular. „Suntem la mii de kilometri distanță de țară, dar cu sufletele suntem aproape de țară” spune Florin Danciu, președintele asociației.

satelit televizor

Comunitatea românească din Guissona respectă valorile naţionale şi simbolurile prin care aceste valori se exprimă. Copiii au sustinut un program special care a cuprins interpretarea unor colinde cunoscute, recitare de poezii patriotice și dansuri. Spectacolul acestora a facut deliciul publicului. O mențiune specială pentru prezența neobositului „ambasador neplătit al României”, Augustin Montero care ne surprinde plăcut de fiecare dată. Spectacolul a fost întregit de trupa de dansuri populare Plaiuri Românești din Llerida.

Invitați la eveniment au fost îndrăgitii artiști de muzică populară: Formația Cristi de la Vâlcea, Elena Bosînceanu, Ani Socai, Mircea Rezeș dar și Carmen și Carla Mezea, Angela Mocanu. Artiști care au reușit să ii facă pe cei aproximativ 400 de români să vibreze de dans și voie bună.

guissona 1 decembrie 2016
foto: robarna

Reus – Tarragona

Asociația Socio- Culturală a Românilor din Tarragona Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Naționale a României, a organizat o petrecere, sâmbătă 03 decembrie, începând cu orele 19,00. La manifestare a participat ca invitat special din țară interpretul de muzică populară Alexandru Capitan acompaniat de formația Cristi de la Vâlcea.

Au fost prezenți peste 250 de persoane care au intonat Imnul României cu mare emoție împreună cu oficialitățile spaniole locale prezente si dl Dan Ancu, președintele asociației. Meniul compus din gustări tradiționale românești, sarmale, fasole cu ciolan, vin, țuică, bere -toate românești au facut ca cei prezenți să se simtă ca și când ar fi petrecut în România. A fost organizată o tombolă la care au fost oferite multe premii surprize, bucurându-se cu mic cu mare de premiile special pregatite.

Soliștii locali Elena Bosînceanu, Ani Socai și Mircea Rezeș au făcut ca până în zori participanții să cânte și să danseze împreună cu ei. Spectaculos a fost de asemenea pogramul pregătit pentru aceasta seară de formația de dansuri populare Luceafarul a Asociației Mihai Eminescu din Tarragona.

foto: myk studio
foto: myk studio

Sabadell

Sâmbătă 3 decembrie,de la ora 16,00, a avut loc evenimentul privind a doua etapă a donației de carti pentru copii în limba română. Au fost donate 70 de cărţi în limba română care vor fi disponibile pentru copii în reţeaua de biblioteci catalane. Evenimentul a fost organizat de Asociation Cultural Rumana de Sabadell care isi propune sa contribuie la sporirea fondului de publicații în limba română aflat la dispozitia oricărui cititor, oriunde, in geografia catalană

La Biblioteca Vapor Badia din Sabadell copiii din comunitate au susținut un program de cântece și dansuri populare românești. Diplomele primite au fost menite să le recompenseze meritat efortul. Au participat și reprezentanțil oficiali ai consulatului de la Barcelona.

foto. ACROS
foto: ACROS

Sabadell

Duminică,4 decembrie de la ora 17, s-a continuat celebrarea Zilei Națională a României când a avut loc proiecție de film- Istorii despre Vlad Voievod Drăculea. Astfel – alături de figura lui Vlad Țepeș. Participantii au petrecut o seară minunată prin prezentarea filmului ” Istorii despre Vlad Țepeș Draculea” de către scriitorul și istoricul Vasile Lupașc Sfintes, invitatul special precum și prezentarea cărții Răstingnit între cruci.

“Cu ocazia Zilei Naționale, am organizat două evenimente unde am dorit să promovăm literatura, istoria, cultura și tradiția românească între cei mai mici din comunitatea noastră și nu numai. Remarcăm dorința copiilor de a se implica în astfel de evenimente fapt ce ne mândrește enorm și ne confirmă că o să avem o generație de români foarte participativi, atitudine demnă de lăudat și apreciat. Evenimentul istoric și cultural de duminică nu a dorit doar să ne transmită realitatea istorica al momentului sau un Vlad Țepeș în cel mai corect și real context istoric al domniei Sale, ci transcendența acestui personaj de-a lungul timpului atât în România cât și in lume. În acest sens s-a demonstrat că Voievodul nu are doar o mare valoare istorica ci și un potențial turistic, brand ce poate pune România pe harta turístică a celor mai importante destinații” afirmă pentru RoBarna ,Roberto Vâlsan –președintele ACROS.

Organizatori: Acros si Asociația Culturală Casa Romană din Catalunia

Asociația Unirea din Barcelona

Sărbătoarea organizată la Crama Dracula din Barcelona de către Asociația Unirea a fost o mostră de cultură și tradiție românească atât pentru românii prezenți dar și pentru spanioli. Cu toții s-au bucurat să guste din fasolea cu ciolan pregatită special de bucătarii Cramei (așa ca la mama acasă) și au băut vin. Toate acestea au fost închinate în cinstea Zilei Naționale a României.

Jonquera – Restaurant Andrea

Fiorii muzicii romanesti i-au simtit si românii din Jonquera, tot sâmbătă 3 decembrie 2016. Cu toții au aplaudat, au cantat și au dansat pe sunetele muzicii românești. Nea Vasile a surprins pe cele aproximativ 300 persoane cu prezența artiștilor Aurora si Sandel Mihai, invitați speciali din România.

jonquera 1 decembrie 2016
sursa foto: facebook

Igualada – Hotel Bruc

„Încă o sărbătoare românească pregătită cu multă dragoste de echipa de la Hotel Bruc, care „cu ajutorul colaboratorilor noștri, am încercat să va aducem mai aproape de casă, prin gastronomia și atmosfera pe care pregatită special pentru dumneavoastră” spune Mădalina Cristache , responsabilă de reușita petrecerii.

Recitalul interpretului de muzică populară Paul Ananie, interpret de muzica populară din Maramureș, a fost receptat cu căldură de către participanți. Deasemenea a avut loc o acțiune de promovare a produselor tradiționale românești din Bucovina și o expozitie iconografică.

bruc 1 decembrie 2016
foto: bcn studio

Alte Manifestari

Consulatul General al României din Barcelona a oferit, cu ocazia Zilei Naționale a României, în data de 29 noiembrie, o recepție la care, alături de repezentanți ai altor misiuni diplomatice, au fost invitați colaboratori și câțiva dintre membrii comunităților de români din zonă.

receptia consulat barcelona
Receptia oferită de către Consulaul General al României la Barcelona cu ocazia zilei naționale 2016 / foto: fb

Tot în avans, în data de 27 noiembrie, dacă ați urmărit articolele RoBarna, am detaliat spectacolele organizate de către Parohia Bisericii Ortodoxă Română Sf Gheorghe din Barcelona (concert susținut de Corala Bărbătească a bisericii și corul de copii) dar și despre serbarea organizată tradițional (a fost la cea de a 7-a ediție consecutivă) de către Asociația Culturală pentru Difuzarea Culturii din Parets del Valles.


Trimite și altora