„Răsărituri între două ape” – Marina Dirul – lansare de carte Barcelona

„Răsărituri între două ape” – Marina Dirul – lansare de carte Barcelona

Trimite și altora


  • Dintre Prut și Nistru, Marina Dirul și-a prezentat versul la țărmul Mediteranei cu o haltă necesară la Arad, în curtea editurii Mirador
  • Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, cartea „Răsărituri între două ape” a fost prezentată cititorilor la Casa de Mar din Barcelona  

Prezent la eveniment, editorul cărții, scriitorul Ioan Matiuț, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a spus: „Poezia Marinei Dirul aduce o picătură de frumos într-o lume din ce în ce mai mercantilă. Plăcută la citit, încărcată cu sentimente și emoție, ea provoacă bucurie și scintilație spirituală. Pot spune că este o poezie terapeutică pentru suflete bolnave de prea multă singurătate și înstrăinare”

ioan matiut robarna
Nicolae Pătruț, Natalia Taloui, Marina Dirul, Ioan Matiuț în Barcelona / foto: MYK Studio

Jurnalistul și scriitorul Nicolae Pătruț, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România spune despre „Răsărituri între două ape” că este „o carte de dor, de dragoste, de depărtări, de lacrimi, de bucurii și speranțe. O carte frumoasă ca sufletul acestei tinere poete născută pe malurile Nistrului. A fost un eveniment deosebit, un  cântec de limbă românească pe malul Mediteranei, din îndepărtata Catalunye”.

robarna
Carmen Mezea și Angela Mocanu / foto: MYK Studio

Adevăratele cărţi încep când cuvintele se termină, când slovele sunt înlocuite de sentimentele cititorului. Marina țese în versurile sale noțiuni familiare: anotimpuri, copii, profesori dragi, iubirea, horele, lumina, râul, ingerii, ursitoarea, omul, ploaia într-o avalanșă de trăiri pe care ne invită sa le descoperim. O descoperim în acest fel pe ea, admirăm oamenii care găsesc în ei puterea de a transmite emoție, de a induce bucurie, care aduc lumina și bucuria în suflete prin scrierile lor.

„Cu gesturi mici și gânduri mărețe, citind, scriind și dăruind din bucuria creației noastre, încetăm să ne mai simțim singuri, reușind astfel să ne îndeplinim destinul”. În spatele cuvintelor se întrevede un om puternic, un spirit nobil, plin de har, care se deschide, se oferă, așteaptă să fie descoperit.

marina dirul robarna punct
Lansare de carte „Răsărituri între două ape” la Casa del Mar Barcelona 2017 / foto: MYK Studio

Marina Dirul: „Dorul de țara, de plaiul meu, de oamenii dragi sufletului, de casă, m-au făcut să scriu. Prietenii, colegii de facultate, de serviciu, m-au îndemnat să public și am făcut acest pas, am adunat într-o culegere primele versuri. În suflet îmi cântă dragostea pentru viață, pentru lume și frumos.

Într-o zi am să mă întorc acasă
Că bolta-i mai cu stele
Și soarele-i mai cald
Și voi găsi pe mama bucuroasă”

își promite Marina Dirul și o credem.

Natalia Talaoui, Președinta fundației FUNICOOP, principalul motor al evenimentului, ne vorbește despre organizația pe care o conduce: “Suntem o Fundație de Cooperare și Integrare a Comunităților de străini rezidenți în Catalunya, ne implicăm în proiecte care au scopul de a îmbunătăți comunicarea și de a înlătura barierele dintre culturi. Am reușit astăzi să colaborăm, să implicăm două țări vecine, Republica Moldova și România, în acest eveniment desfășurat aici, pe un meleag îndepartat, în Catalunya – Spania unde am cunoscut oameni minunați”.

 „Sunt multe talente printre noi, ascunse, ele trebuie scoase la iveală”

Au participat la eveniment, Jaume Planas Debes, Consul Onorific al Republicii Moldova, scriitoarea Vard Hovsepyan iar din partea fundației FUNICOOP Natalia Talaoui și Natalia Untilă. Au recitat din poemele autoarei Adriana Untilă si Cătălina Jereghi. Momente muzicale au fost susținute de: Angela Mocanu, Carla si Carmen Mezea. Moderator a fost Ana Bejan iar traducerea a fost asigurata de Elena Nazarova.

ioaan matiut barcelona
Ioan Matiuț la standul librăriei Punct Barcelona / foto: MYK Studio

Cartea cu autograful Marinei Dirul a fost oferită la standul special amenajat de Libraria Punct care a prezentat deasemenea o expozitie de artizanat romanesc.

Parteneri: Generalitat de Catalunya, RoBarna, Planeta 2020.


Trimite și altora