Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Scoaterea copiilor peste graniţe Ce trebuie să ştim
A început sezonul de vacanţe iar călătoriile înspre şi dinspre ţară sunt frecvente. România, Spania precum şi ţările prin care tranzităm pe parcursul călătoriei fac parte din Comunitatea Europeană iar buletinul sau paşaportul românesc au puterea să ne facă călătoria lipsită de emoţii, putem călători fără multe restricţii. În acelaşi timp însă atât România cât şi Spania au legi proprii de care trebuie să ţinem cont atunci când ne planificăm călătoriile.
O publicaţie aragoneză (Spania) s-a făcut ecoul nemulţumirilor unor conaţionali care s-au văzut în situaţia de a-şi altera programul vacanţei pentru că erau în imposibilitatea de a se întoarce din ţară cu copiii minori. Publicaţia spaniolă a titrat: „Rumanía dificulta el regreso a España de los menores nacidos aquí con doble nacionalidad” (România interzice întoarcerea minorilor născuţi în Spania cu dublă naţionalitate) în goana după titluri senzaţionale, făcându-se ecoul reclamaţiilor unor membri ai comunităţii româneşti din Spania.
Legea românească este clară: minorul neînsoţit de ambii părinţi are nevoie de procură din partea părintelui care lipseşte. Legea spaniolă este la fel de clară şi spune exact acelaşi lucru; de asemenea minorul născut în România dintr-un părinte român şi unul spaniol are nevoie de o procură eliberată la consulatul spaniol din România dacă va călători doar cu părintele român.
Publicaţia îl citează pe domnul Gheorghe Cocoşel, preşedinte al Asociaţiei ProRumania din Calatayud (Zaragoza) care este de părere că „până la împlinirea a 18 ani minorul nu trebuie să se hotărască pentru o naţionalitate sau alta” iar minorul ar trebui să fie considerat cetăţean spaniol şi nu poate fi împiedicat să călătorească”.
Am cerut părerea reprezentantului consular din Barcelona şi am primit următorul răspuns: „articolul 30 alineat 1 litera b, a legii 248/2005 actualizată, este foarte clar în această privinţă, cerând ca persoana care călătoreşte cu minorul (unul dintre părinţi sau o terţă persoană) să prezinte o declaraţie de acord din partea celuilalt părinte sau a părinţilor. Referitor la afirmaţiile legate de alegerea cetăţeniei acestea nu au nicio relevanţă, inclusiv Spania impune aceleaşi reguli, conform art. 645, al. 1, lit. c din Noul Cod Civil spaniol” precizează Dna. Consul General Geanina Boicu.
Pe această temă am publicat acum câtva timp opinia unui specialist în domeniul legal care ne sfătuieşte să ne informăm înainte de a întreprinde o călătorie cu un minor, pentru a evita neplăceri izvorâte din ignoranţă sau neatenţie. Codul civil spaniol are prevederi similare iar prevederile în materie de siguranţa minorilor credem că trebuie să fie politică de stat. Lamentările ulterioare nu ajută pe nimeni şi la nimic iar faptul că presa spaniolă are ocazia să folosească astfel de situaţii pentru a pune România într-o lumină proastă, total gratuit în cazul acesta, nu face comunităţii româneşti nici un favor.
O să fiţi de acord cu mine dacă spun că prefer ca poliţia de frontieră spaniolă sau română să nu permită tranzitul unor minori cu situaţia neclară decât ca unul singur să fie victima unei reţele de traficanţi de copii.